tisdag 28 december 2010

Ädelostfylld och serranolindad kycklingfilé med pasta

Kycklingfilé är bra mat att ha hemma. Har man inte i frysen så är det naturligtvis ännu bättre färskt. Man kan fylla filéerna med det man har hemma och köra dem i ugnen. Se bara till att de når en innertemp på 70 grader. Jag valde att fylla mina filéer med ädelost och soltorkade tomater. Såsen till blev supergod. Nu kör vi.

Serranolindad kycklingfilé

Ädelostfyllda och serranolindade kycklingfiléer med fettuchini och ädelostsås
4 pers

4 kycklingfiléer
4 skivor serranoskinka
8 soltorkade tomater
salt och peppar
ädelost efter smak

Ädelostsås
2 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 tärning hönsbuljong
ädelost
1 nypa socker eller en tsk vinbärsgelé
salt och peppar
Köttsaften från kycklingen

Skär en ficka i filéerna. Krydda dem med salt och peppar och stek dem runt om så att de får lite färg. Fyll varje filé med lite ädelost och två soltorkade tomater. Jag använde Gräddädel från Kvibille och tomater som var pestomarinerade från Zeta. Dessa tomater har tydligen utgått ur sortimentet men det finn ju massor av andra sorter. Linda sedan kycklingen med serranoskinkan eller annan salt, lufttorkad skinka. Det går också hur bra som helst med bacon. Läg i en form och sätt in i ugnen på 170 grader.
Till detta valde jag färsk fettuchini, ett paket naturell och ett spenat. Under tiden som kycklingen är i ugnen så värm pastavatten och gör såsen. Blanda grädden, mjölken, buljongtärning. Koka upp och smula sedan i ädelost efter smak. Smaka av med salt och peppar och en nypa socker. Sötma är ofta det som fattas när man inte är nöjd med en sås.

När kycklingen har nått 65 grader så koka pastan. Använder du torr pasta så får du börja tidigare eftersom det kräver längre koktid. Ta ut kycklingen och häll köttsaften i såsen och rör om. Till detta srverade jag en enkel tomatsallad med lök.

söndag 26 december 2010

Ryggfilé med ugnsrostade rotsaker och vitlökssås med portvin

Får äldste sonen välja mat så blir det ryggfilé 10 gånger av 10. Ryggfilé kan vara lite förädiskt tycker jag. Lika mört och fantastiskt som det kan vara när det är som bäst, lika segt och tråkigt kan det vara andra gånger. Den här gången var köttet toppen. Det gäller att hitta bitar som har en del insprängt fett. Den här gången tänkte jag ta hjälp av ett par TV-kockars tips. Gordon Ramsay kavlade sina biffar, så jag skar min ryggfilé i ganska tjocka skivor. Sedan kavlade jag dem något tunnare. Gör detta köttet mörare? Ja, mört blev det iaf. Stekte köttet rakt upp och ner i grillpannan. Sedan ville jag prova Jamie Olivers ugnsrostade potatis. Jag kokade potatishalvor i 10 minuter innan jag hällde av vattnet och sedan skakade grytan lite så att ytan på potatisen blev lite "grynig". In i ugnen på 200 grader med ett par rejäla klickar smör ovanpå. När potatisarna närmar sig klara så ta din mosstöt och tryck till dem så att de bli lite tillplattade. Ytan mot botten på formen eller ugnsplåten blir större och därmed också den frasiga ytan på potatisen. Resultatet blev faktiskt riktigt bra.

Alla var så hungriga så jag glömde fotografera innan vi åt

Jag kokte morötter i 10 min och gulbetor i 20  min. Morötterna blandade jag med olivolja, rosmarin och saften från en clementin. Gulbetorna blandades med olivolja och balsamvinäger, sedan in i ugnen tillsammans med potatisen. Flingsalt och peppar på.

Vitlökssås med portvin

Vitlökssås med portvin
4 pers

2 dl grädde
2 dl mjölk
1 Fond du chef beef
1/2 dl portvin
1 msk soja
1 msk vinbärsgelé
ca 6 vitlökslyftor

Koka ihop allt utom vitlöken. Den lägger du i ugnen med potatisen och de andra rotsakerna i ca 10 minuter. Ta sedan ut dem och pressa dem i såsen. Smaka av med salt och peppar. Grymt gott!

lördag 25 december 2010

Geléljus


Jag är inte särskilt pysslig av mig men min fru håller liv i några pysselstunder iallafall. Till jul brukar hon och barnen göra geléljus att ge bort till nära och kära. Ljusen kan varieras i det oändliga och kan med val av glas och innehåll bli riktigt fina och roliga. De brinner dessutom både länge och med bra låga. Gelén och vekar kan inhandlas på Panduro.

torsdag 23 december 2010

Ris á la Malta och kanelpannacotta

Som avslutning på julbordet får ni här två smakfulla alternativ till den vanliga gröten.
Ris á la Maltan med citrusfrukter och granité på passionsfrukt är mindre onyttig och känns fräschare än det gräddiga originalet. Blanda god risgrynsgröt med vaniljsås tills du är nöjd med smak och konsistens. Lägg på filéer av grapefrukt, blodapelsin eller vanlig apelsin. Gör granitén på saft från passionsfrukt. Tiilsätt socker efter smak och frys in. Riv den över gröt och citrusfrukter precis före servering.

Ris á la Malta med citrusfrukter

Pannacotta är aldrig fel och den här varianten med juliga smaker passar fint efter maten sent en julkväll.

Kanelpannacotta
4 pers

2 dl grädde
2 dl mjölk
0,5 dl socker
1 kanelstång
2 gelatinblad

Koka upp allt utom gelatinbladen. Låt stå och dra i 20 minuter. Blötlägg två gelatinblad. Ta bort kanelstången. Lägg ner gelatinbladen i den ljumma vätskan och rör om. Häll upp i glöggmuggar och ställ i kylen i minst ett par timmar.

Glöggsyrup

1 dl socker
1 dl glögg

Koka upp och rör om. Koka ett par minuter under omrörning. Låt svalna. Vid servering hälls syrupen över pannacottan.

Kanelpannacotta med glöggsyrup

onsdag 22 december 2010

Julbröd med julmust

Nybakt julmustbröd

Det här brödet blir fantastiskt gott. Jag har fått receptet från en bekant (tack Carina!) och har bakat det flera år i rad. Finns risk för att det blir en klassiker på julbordet. Jag brukar välja bort russinen för att brödet ska gå hem hos barnen också.

Julbröd med julmust
2 limpor

25 gram jäst
5 dl julmust
50 gram smör
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk malda pomeransskal
1/2 tsk malda nejlikor
1/2 dl sirap
russin
rågsikt

Smält smöret och blanda med julmusten tills det når ca 37 grader. Häll över jästen och rör tills jästen löst sig. Blanda i kryddorna och sirapen. Blanda i rågsikt (och russin) tills du får en deg som du kan arbeta med. Låt jäsa i en timme. Baka ut till två limpor. Låt jäsa i en halvtimme till. Baka i 200 graders ugn i ca 40 minuter. Ett tips: Har du en stektermometer så kan du kolla att brödet har nått 95 grader, då är det klart. Låt svalna under duk på galler.

Skinkmacka

tisdag 21 december 2010

Kryddor från Rosengård

Kryddor från Rosengård


Exponering på City Gross, Rosengård

Tänkte att jag skulle tipsa om en väldigt trevlig och annorlunda kokbok. Boken kom till i samband med att TV4 gjorde matlagningsinslag i Nyhetsmorgon under 2010. Boken har sålt bra och häromdagen var det stort säljjippo på City Gross på Rosengård. Boken innehåller massor av trevliga recept och reportage från olika delar av Rosengård/Världen. Längst bak i boken sitter en DVD med alla inslagen från TV4. Xenofobia heter förlaget och på deras hemsida kan ni läsa mer om boken och programmen. Här kommer ett smakprov som jag lagade häromdagen. Mycket uppskattat av hela familjen.

Uppslag ur boken
Provsmakning

 Afghanska köttbullar i kryddig sås
4 pers

Köttfärs
500 gram nötfärs
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad färsk koriander
1/2 msk salt
1 tsk spiskummin

Sås
3-4 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1/2-1 tsk salt
1 msk masalakrydda
1 färsk chili
1 dl vatten



Blanda färsen med finhackad lök, pressad vitlök och kryddorna. Forma till köttbullar.

Stek finhackad lök i oljan. Tillsätt den hackade chilin och sist pressad vitlök. Stek tills det fått lite färg. Häll i krossade tomater, salt och masala. Puttra under lock i 7-8 minuter, tillsätt sedan köttbullarna och vattnet och rör om försiktigt. Sjud på medelvärme ca 15 minuter och rör om någon gång. Servera med kokt potatis.

Afghanska köttbullar i kryddig sås

Mikkeler Santa´s Little Helper 2010

Mikkeler Santa´s Little Helper 2010

Dags att prova en julöl från det danska bryggeriet Mikkeler. Mikkeler är ett sk nomadbryggeri. Det drivs av en ensam bryggare som åker runt och brygger sitt öl på olika bryggerier. Mikkeler har vunnit massor av utmärkelser. Årets julöl har som vanligt det lustiga namnet Santa´s Little Helper (nr 11309). Julölen från Mikkeler har hetat så sedan 2006 men receptet är olika från år till år.Årets variant är som vanligt en mörk, stark belgisk ale. (bryggt i Belgien)Den är gott kryddig och smakar både beskt och lite sött. Rostad malt och choklad slåss om uppmärksamheten med alkoholen. Tyvärr vinner alkoholen som gör att denna stoutliknande öl inte får bättre betyg än en trea.

söndag 19 december 2010

Rårakor med bacon

Rårakor är underskattat. Så grymt gott! Här kommer ett recept som funkar fint.

Rårakor med bacon och lingon


Rårakor
4 pers

ca 600 gram potatis
ett ägg
1 tsk salt
1 1/2 msk maizena

Riv potatisen fint. Blanda med uppvispat ägg, salt och maizena. Värm stekjärnet och stek "pannkaksstora" rårakor 3-4 min på ena sidan och sedan ett par minuter på den andra. Servera med bacon och rårörda lingon. Jag använde Scans Butchers Choice Bacon som är stora fina baconskivor från kotletten på Pigghamgrisar. Riktigt bra. Barnen som tycker att "vanligt" bacon är för fett föll pladask för detta lyxbacon.

Butchers Choice Bacon



 Sedan var det dags att klä granen. Ingen designgran i vår familj inte. Mycket av allt är det som gäller. Lite glögg fick vi värma på för att få upp stämningen rejält.

lördag 18 december 2010

Pasta vongole

Äntligen fick jag fatt i ett nät med hjärtmusslor. Receptet har jag lånat från Feskhandlar´n i Lomma fiskbil där jag hade beställt musslorna. Tyvärr har jag inte lyckats få barnen att äta musslor än. Resultatet blev iallafall jättegott.
 
Hjärtmusslor från Lomma fiskbil
 
 Pasta vongole
4 pers

1 kg hjärtmusslor
4 klyftor vitlök
ett knippe persilja
en halv röd chili
olivolja
50 g smör
salt och peppar
1,5 dl vitt vin
skalet från en citron
 
Pasta vongole

Lägg musslorna i saltat vatten så spottar de ut eventuell sand. Eftersom musslorna odlas i sand är detta moment viktig för att vara säker på att inte få någon sand i maten.Jag lyckades ganska bra men det uppstod visst "crunch" ibland. Frågan är hur mycket salt man ska ha. Jag tog någon msk till en liter vatten och det blev lite sand på botten av skålen.
Häll av saltvattnet och spola musslorna under kallt vatten och kassera alla musslor som är öppna eller sönder.
Fräs olivolja, smör, finhackad vitlök och hälften av den hackade persiljan i en kastrull. Krydda med salt och peppar. Slå på vitt vin, koka upp och häll i musslorna. Rör om och lägg på locket. Låt musslorna ångkoka ca 3-4  minuter.Skaka ett par gånger. Blanda i chilin, resten av persiljan och rivet citronskal.
Rör ner kokt pasta (t.ex. fettuchini) i musslorna och servera på fat.

fredag 17 december 2010

Sushi på Nama

Nama på Limhamn
Idag blev det utelunch. Inget man är bortskämd med precis. Yngste sonen var med eftersom han varit krasslig och sovit jättedåligt på natten. Han föreslog sushi. Vi var inte sena att haka på. Valet föll på Nama på Limhamn i Malmö. En sushirestaurang med ett par år på nacken. Nama ligger i en väldigt gammal men renoverad banklokal. De har ytterligare en restaurang som ligger i Höllviken.

10-bitars på Nama

Vi beställde 10-bitars och fick en bra komponerad och fräsch tallrik. Bäst smakade laxen som var härligt mjäll och fin. Sonen (8 år) ville helst bara ha nigiri med räka så han fick ett gäng sådana och slukade dem med god aptit. Trevlig personal och bra service. Helt klart värt ett besök om du är i Malmökrokarna.

onsdag 15 december 2010

Enkel orientalisk kycklinggryta


Originalreceptet innehåller en hel kyckling i delar. Till vardags är det smidigt, enkelt och snabbt att använda kycklingfilé istället. Barnvänligt är det också. Vill man så kan man ha i lite hackad chili för att få lite stuns i grytan.

Enkel orientalisk kycklinggryta
4 port

3-4 kycklingfiléer
2 msk soja
1 1/2 tsk malen ingefära
1 msk brun farin
ca 400 gram ananas i skivor eller bitar med spad
1 1/2 msk vinäger
1 dl vatten
1 bit purjolök ca 15 cm



Dela kycklingen i bitar och stek den runt om i olja. Blanda soja, ingefära, spad från ananasen, vinäger, vatten, salt och peppar. Häll blandningen över kycklingen. Småputtra tills kycklingen är genomkokt. Tillsätt finstrimlad purjolök och ananasbitar. Red av med lite såsredning eller arrowrot. Servera med ris.

måndag 13 december 2010

Adventsgryta

Saffran är definitivt en favoritkrydda, i bakverk vill säga. Mammas lussekatter skulle jag kunna äta året om utan vidare. Jag har däremot aldrig varit särskilt förtjust i mat med saffran. Får jag välja så tar jag t.ex.en fisksoppa utan saffran. Det här gamla receptet är ändå helt OK i juletider.

Adventsgryta

Adventsgryta
4 pers

4 kycklingfiléer
salt och peppar
2 dl grädde
1/2 paket saffran (0,25 gram)
2 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning eller motsvarande kycklingfond
15 svarta oliver
1 liten burk avrunnen syltlök
1 röd paprika

Bryn kycklingfiléerna (i så stora bitar du vill ha dem) i lite olja. Salta och peppra. Häll på vatten, grädde och buljongtärning/fond och saffran. Låt det småputtra i 10 minuter. Tillsätt svarta oliver och syltlök. Strimla paprikan och lägg på innan servering. Servera med ris eller pasta och grönsallad.

lördag 11 december 2010

Pasta Frutti di Mare

Min egen variant av en klassisk pastarätt. Jag hade egentligen tänkt att göra en pasta med hjärtmusslor men de var slut i fiskbilen. Jag beställde ett nät till nästa helg så då blir det pasta vongole. Istället köpte jag små bitar av hälleflundra (tänk skivspill) och lite räkor.

Pasta Frutti di Mare

Pasta Frutti di Mare
4 pers

500 gram pasta
valfri fisk och skaldjur
En vitlöksklyfta
En halv burk krossade tomater
2 msk kapris
1 msk tomatpuré
en skvätt vitt vin
saften av en halv citron
saften av en halv apelsin
salt och peppar
basilika


Tomatsås till pastan

Koka valfri pasta
Koka ihop tomaterna med vinet, purén, saften från citron och apelsin, kapris och finhackad basilika. Smaka av med salt och peppar.
Stek eventuella fiskbitar tillsammans med hackad vitlök, salt och peppar.Lägg i räkor på slutet så de blir varma. Blanda den nykokta pastan med såsen och toppa med din egen fisk/skaldjur.

fredag 10 december 2010

Gremolatabulgur med lax och tomatsalsa

Lätt, nyttigt, snabbt och gott, vad mer kan man begära? Den här rätten finns i senaste Allt om Mat (nr 20) fast då med torsk. Här följer min egna variant med lax.


Gremolatabulgur
4 port

4 portionsbitar lax
2 1/2 dl fullkornsbulgur
1/2 citron
1 vitlöksklyfta
1 dl hackad bladpersilja
2 msk olivolja
salt och peppar

Salsa
2-3 stora goda tomater eller en ask körsbärstomater
1/2 rödlök
1/2 röd chili
2 msk olivolja
salt och peppar

Ringla olja över laxen, salta och peppra. Sätt in den i ugnen på 175 grader i 10-12 min, eller tills innertempen är ca 45 grader. Koka bulgurn enligt anvisning. Riv skalet och pressa citronhalvan och blanda med olja, persilja och finhackad vitlök. Salta och peppra. Fintärna tomaterna och finhacka chilin och löken. Blanda med olja, salta och peppra. Servera fisken med bulgur och tomatsalsa.

torsdag 9 december 2010

Skolmat

I den kommande nya skollagen står det inskrivet att skolmaten ska vara näringsriktig! Nähä? Man undrar lite hur det kommer sig att man måste lagstifta om detta. Hur har det då varit tidigare? Jag kan tänka mig många andra saker att lagstifta om när det gäller skolmaten, eller snarare förbjuda. Korv stroganoff t.ex. Malmö skolrestaurangers variant på denna rätt är bara, fel! Skolmaten berör, påverkar och har påverkat oss alla. Vi har minnen av traumatiska matupplevelser (och mattanter) från vår skolgång. Vem minns inte leverbiffarna.
Mycket har ändå hänt och skolmaten debatteras idag som aldrig förr vilket enbart är av godo. TV-program, kändiskockar på besök och t.o.m. en egen tidning där skolmaten testas och debatteras.

Skolmat & Vänner

Menyerna i skolan är idag mer internationellt präglade och varierade även om man ibland tycker sig känna igen en rätt, men nu under nytt käckt namn. Det pågår också försök att använda så mycket lokala och kravmärkta varor som möjligt. Ja skolmaten finns det mycket att orda om och det kommer jag att göra ibland framöver. Tyck till och kommentera du också, och kom ihåg en sak; Det finns bara två länder i världen där det serveras kostnadsfri skattefinansierad skolmat i grundskolan. Sverige och Finland.

Ärtsoppa och pannkakor

Dagens skollunch i Malmö var ärtsoppa, pannkakor och sylt. Ärtsoppan var jättegod med rejäla köttbitar, morötter och timjan.

tisdag 7 december 2010

Hemmagjord marsipan

Skållade och skalade mandlar

Marsipan eller mandelmassa? Begreppsförvirringen är total och inte blir man klokare om man slår upp respektive ord på Wikipedia. Marsipan är en blandning av mandel och socker som valsas samman. Bindemedlet är mandeloljan från mandeln. Ju högre andel mandel desto finare marsipan. Mandelmassa å sin sida är också en blandning av mandel och florsocker men med glukossirap eller äggvita som bindemedel. Tidigare fanns det krav på att massan skulle innehålla minst 50% mandel för att få kallas mandelmassa men så icke längre. Förr sa man att mandelmassa innehöll minst 50% mandel och marsipan så lite som 25%, men utan kraven så faller det också. Vad som är vilket och var isåfall gränsen går mellan det ena och det andra låter jag vara osagt. Här kommer iallafall ett väldigt gammalt recept på marsipan. Denna supergoda marsipan har hört julen till ända sedan jag var barn. Mamma kommer inte ihåg varifrån receptet kommer från början. Vi gjorde oftast inget speciellt med marsipanen mer än att färga och forma på enklast möjliga vis. Godast är den nämligen "naturell". Idag gjorde jag dock en "stubbe" fylld med Odense nougat och med choklad utanpå. Yummy!

Färgad marsipan på burk

Hederlig gammal kvarn
Marsipan

50 gram smör
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl vetemjöl
300 gram sötmandel
700 gram florsocker

Smält smöret i vattnet. Koka upp. Häll i vetemjölet och vispa hastigt tills degen släpper pannan. Låt denna degklump kallna. Koka upp mandeln i vatten, låt svalna eller häll i lite kallvatten, skala och mal mandeln. Jag använder en gammal handkvarn men det går säkert att finfördela mandeln i en matberedare. Allt blandas samman. Blir marsipanen för kladdig så tillsätt mer florsocker tills du får en hanterbar massa. Sedan är det bara fantasin som sätter gränser.


Marsipanrulle

Kaktest

Delicato (som förövrigt borde prisas för sina reklamkampanjer) har släppt en juldammsugare med pepparkakssmak. Smakar söt pepparkaksdeg. Är man riktigt sötsugen så funkar det. Jag hade gärna sett att den var mindre söt och med en lite mer vågad kryddning. Föredrar vanliga dammsugare. Betyget blir 3 av 5.

 Maglarpsbullen har en del goda sötsaker i fyrpack. Prova t.ex. de smöriga och smarriga sjövikarna. Senaste påhittet är lakritsbullar. Antagligen vanlig chokladbollssmet, fast nu med lakritsströssel. Fungerar inte alls ihop. Lär försvinna snabbt från hyllorna när nyfikna kakmonster som jag har provat färdigt. Betyg 1 av 5.

måndag 6 december 2010

Hjortfärsbiffar med ugnsrostade rotsaker och grönpepparsås

Ugnsrostade rotsaker

Hjortfärsbiffar hade jag aldrig gjort, så när möjligheten gavs och vi dessutom skulle ha svärföräldrarna på middag så kunde det väl passa. Hade väl själv lite idéer om hur jag skulle gå tillväga och hittade dessutom ett recept på vildsvinsbiffar som kunde omarbetas lite. Resultatet blev väldigt lyckat! Håll till godo.

Hjortfärsbiffar med ugnsrostade rotsaker
6 port

500 gram hjortfärs
500 gram nötfärs
2 msk viltfond
1 dl panko
ett ägg
2 dl vispgrädde
2 tsk rosmarin
3 msk finhackad bladpersilja
salt och peppar

Hjortfärsbiffar

Grönpepparsås

2 dl grädde
2 dl mjölk
1-2 msk grönpepparkorn
1 msk viltfond
1 msk vinbärsgelé
1 msk ljus soja
redning

Blanda panko (eller annat ströbröd) med ägget och låt stå 10 minuter. Blanda sedan alla ingredienser och forma biffar med lätt inoljade händer. Stek dem på medelvärme och vänd flera ggr tills de är genomstekta. Till såsen ska du mortla grönpepparn och sedan blanda allt utom redning och koka upp. Låt det gärna puttra lite och häll i urvispad steksky från biffarna. Red och smaka av.
Jag valde att ugnsrosta små delikatesspotatisar som jag hittade i 900 grams påse på ICA. Tillsammans med klyftade gulbetor, morötter, palsternacka och lök blev det smaskens. Blanda med olja och salta och peppra innan du rostar i ca 200 grader tills potatisen är klar, ca 45 minuter.

söndag 5 december 2010

Julkyckling med supersås


ICAs julkyckling
ICA har nu till jul en färsk kyckling med julkryddning. Kycklingen ligger färdigmarinerad och kryddad i en praktisk ugnsform. Vill man ha något mer i ugnen till kycklingen så får man lägga den i en större form. Väl i ugnen sprider sig angenäma dofter i köket. Kycklingen smakar gott av kanel och kardemumma, honung och apelsin och får en julig och nästan orientalisk smak. Stekvätskan gav en väldigt god sås (se nedan) Kycklingen gillades av alla i familjen och får 5 av 5.

Ska du göra en supergod sås enklast möjligt till exempelvis kyckling så följ nedanstående råd. Använd gärna vispgrädde och späd med mjölk istället för att använda matlagningsgrädde. Varför? Jo, mjölk och riktig vispgrädde innehåller inga tillsatser, men det gör matlagningsvarianterna! Det är också lätt att själv bestämma hur fet du vill ha såsen.


Sås till kyckling 
4 pers

2 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
en Fond du chef chicken
1 msk soja
1 msk vinbärsgelé
maizena såsredning
1-2 msk vätska från kycklingen
salt och peppar

Vispa ihop alla ingredienser utom redningen. Koka upp och smaka av innan du reder av såsen.
Följ samma ordning om du vill göra en god såsbas till kött. Använd då annan fond (kalv eller ox) och smaksätt med vätska från urvispad stekpanna.

Kyckling med god sås

lördag 4 december 2010

Lax med knaprig örtskorpa

Lax var verkligen ingen favorit när jag var ung, även om det betraktades som "finmat". Det var kanske just därför man inte gillade lax. Eller så var det bristen på variation och känsla när den tillagades. Mycket har hänt och har man en fiskdisk, eller som i mitt fall en välsorterad fiskbil, till hands så kan man få laxen hel, filead, i fjärilskotletter eller vanliga, gravad, varmrökt och kallrökt. Sedan kan man då bereda firren på massor av roliga sätt. Bäst är den nog på grillen på sommaren! Dagens lax från Lommas fiskbil blev en bit filé som jag tillagade i ugnen.

Lax med knaprigt örttäcke
4 pers

600 gram laxfilé
salt och peppar

1-2 msk senap
1/2 kruka basilika
några repade kvistar timjan
1/2 tsk torkad dragon eller några färska blad
4 skivor formfranska
rivet skal från en halv citron

100 gram smör
1 dl vitt vin
2 dl grädde
salt och peppar


Lägg laxen (hel eller i portionsbitar) i en ugnsform. Salta och peppra lite. Bred över ett tunt lager senap. Kör örterna med brödet och citronskalet i matberedare tills det blir ett fluffigt och grönt ströbröd. Jag hade inte något bröd hemma så jag tog en dryg dl panko istället och det fungerade bra. Strö detta gröna ströbröd över fisken och hyvla kallt smör över. Häll vinet och grädden runt om. Smaka av med salt och peppar. Grädda i 200 grader i 15-20 min eller tills laxens innertemp är 42-45 grader. Höj gärna temperaturen och kör på grill de sista minuterna. Servera med ett gott potatismos och någon grönsak.

Zoegas julkaffe 2010


Årets julkaffe från Zoegas smakar riktigt bra. Mustigt och fylligt står det på paketet och det är bara att skriva under på det. Helt klart ett bra mörkrostat kaffe som skulle kunna avnjutas hela året. Betyg 4 av 5

fredag 3 december 2010

Nörrebro bryghus


I onsdags var jag i Köpenhamn med några kollegor. Först fick vi i oss lite kultur genom att besöka Statens Museum for Kunst. Där tittade vi på Bob Dylans Brazil series. Jag var inte särskilt imponerad och gick därifrån med ett jaha. Bättre skulle det bli. Vi styrde de något halkiga stegen mot Nörrebro Bryghus. En restaurang och ölbryggeri i ett, som slog upp portarna för sju år sedan.

Bryggeriavdelningen

När man kommer in genom dörren möts man av trevlig atmosfär, mycket folk och fantastiska dofter från både kök och bryggeri. Jag provade ett par ölsorter själv och snyltade sedan på några vänners öl för att få smaka så många sorter som möjligt. Föll för deras Bombay IPA och julebrygden.


Baren med alla egna sorter på fat

Menyn är inte särskilt omfattande och de flesta av oss valde torskrygg med senapssås och ölkokta rödbetor. Mycket gott och fräscht! Är man riktigt hungrig, som jag var vid nämnda tillfälle, så är det inte så mycket mat för 198 dkr men brödet som serverades till var suveränt och i riklig mängd. Kom ihåg att förhandsboka om du ska äta. Vi var där en onsdag och hade tur som fick plats. Ett besök rekommenderas varmt!

Torsk med senapssås och ölkokta rödbetor

torsdag 2 december 2010

Snabb citronpasta med tomater och kapris

Ont om tid har väl de flesta allt som oftast. Då är det bra att svänga ihop en enkel men god pastarätt. Experimentera gärna själv med olika ingredienser och smaksättare men ha gärna små tomater och lök som bas.

Snabb citronpasta med tomater och kapris
4 pers

Små tomater av "körsbärstyp"
1-2 msk kapris
saften av en halv citron
2-3 vitlöksklyftor
2 sharlottenlökar salladslök eller en vanlig gul
basilikaolja
salt och peppar
riven parmesan

Stek den hackade (eller klyftade) löken och vitlöken i raps- eller olivolja. Tillsätt halverade tomater och kapris. Låt det bli varmt. Pressa över saften av en halv citron. Salta och peppra efter behag. Servera med spagetti eller annan pasta som faller dig i smaken. Ringla över en god olja. Jag använde en basilikaolja. Strö på rikligt med parmesan. Prego!

Nya riskakor


Riskakor brukar fungera bra som substitut till godis och annat när barnen är hungriga och väntar på mat. På Willys hittade jag dessa riskakor från Real Foods i Australien. Riskakorna som är tunnare än de vi är vana vid är gott krispiga med en god kryddning (sour cream & chives). Kan mycket väl tänka mig att prova de andra smakerna. Kommer inte riktigt ihåg vilka som fanns. På hemsidan finns iallafall många roliga smakvarianter. Enda nackdelen med dessa riskakor är att de fastnar mer i tänderna än de vi är vana vid men betyget blir 4 av 5, eller asnice som yngste sonen uttryckte det.