lördag 30 juli 2011

Bombay Pale Ale

En mycket god IPA från Bombay...eller Nörrebro
Bombay Pale Ale från Nörrebro är deras variant av IPA. En kryddigt torrhumlad humlestinn och mycket god sådan. Rejäl beska och massor av smak. Gräs, citrus, honung och karamell. Torr och god eftersmak.
Lägg dessutom märke till den snygga präglingen i flaskan. Hela paketet andas klass!

Bombay Pale Ale tillsammans med New York Lager är de enda från Nörrebro som kan beställas på Systembolaget. Betyg 4,5 av 5!

Snygg flaska

torsdag 28 juli 2011

Kikärtsbiffar med jordnötter

Kikärtsbiffar, inte så snygga till formen men goda

Bönor och linser är inte min starka sida precis. Bönor funkar på sin höjd i en god chili, linser kanske i en smaskig soppa med mycket smak. Det är den där mjöliga konsistensen....-Då har du inte provat....ja, ja, ja, jag vet, det finns massor av spännande bönor att prova. Nu finns det ju dessutom bönor och linser i praktiska förpackningar och som inte behöver blötläggas etc. Eftersom det dessutom är nyttigt och hjälper till att hålla blodsockret på en jämnare nivå (och vem behöver inte det?) och man känner sig mätt längre (och vem behöver inte det också?) så finn det inte så många ursäkter kvar. Arbetar man då i det mångkulturella Malmö och dessutom på Rosengård där Falafel No1 huserar så finns inga ursäkter alls. Världens godaste falafel!
Det här receptet kommer tyvärr inte i närheten av ovannämnda lyxbollar men är ändå inte så tokigt. Barnen gillade det också. Receptet härstammar från ett några år gammalt nummer av Allt om Mat. Hugg in!

Kikärtsbiffar med jordnötter
6 pers (ca 25 småbiffar)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 gram champinjoner
2 förpackningar kikärtor (à 400 gr)
1-2 tsk sambal oelek
1 lime
1 dl grovt hackade jordnötter
tunnbröd eller pitabröd
turkisk yoghurt
feferoni
olja
1 tsk salt

Gör så här:
  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skär champinjonerna i skivor. Fräs lök, vitlök och svamp i lite olivolja.
  2. Mixa svampfräset med väl sköljda kikärtor, sambal efter smak och salt. 
  3. Rör ner finrivet limeskal, 1 msk pressad lime och jordnötter. Forma ca 25 små biffar och stek dem på ganska hög värme i olivolja.
  4. Servera i pitabröd med vitkålssallad, turkisk yoghurt och feferoni.
Vi struntade i feferoni

Vitkålssallad
Hyvla ca 400 gram vitkål fint med en osthyvel. Lägg den i en bunke och krama den med handen så att vitkålen blir mjuk. Rör ner 1 msk finhackad persilja, 1 msk olivolja, 1 tsk pressad lime och lite salt.

onsdag 27 juli 2011

Jämtlands IPA


En brittisk IPA med amerikansk västkustfinish, bryggd i Jämtland
Så står det på etiketten till detta öl från Jämtlands Bryggeri. Ölet var lite metalliskt och vasst i smaken. Vissa brödiga smaktoner kan skönjas och de amerikanska humlesorterna gör sig påminda både i smak och doft i form av grape och annan citrus. Mild och god beska i denna kopparfärgade brygd ger Jämtlands IPA (89796) totalt 3 av 5.

söndag 24 juli 2011

Wienerkaka

Lägg till bildtext
Min fru Annette skulle få besök av en gammal barndomsvän som nu bor i Australien. Vad passade då bättre än att baka något riktigt smarrigt. Oftast när man varit på resande fot och varit sugen på något bakverk har man blivit duktigt besviken. Nu vet jag ju inte hur det förhåller sig med Australien eftersom jag inte haft den äran men ändå. Enligt Annette så skulle nämnda vän vara glad för kanelbullar etc. så den här Wienerkakan borde fungera tänkte jag.
Receptet tackar jag min kollega Krister för, eller snarare hans fru kanske? Det här var första gången jag bakade den men definitivt inte den sista. Namnet som står på receptet får följa med här också. Vem den människan är vet jag inte men baka kunde hon. Grymt god!


Els-Maries Wienerkaka
Till en långpanna 30X40 cm

150 g smör
75 g färsk jäst
2 1/2 dl mjölk
2 ägg
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
9-11 dl vetemjöl

Vaniljkräm: Gör vaniljkräm (Marsan funkar bra) på ca 3 dl mjölk eller gör egen vaniljkräm
Smörkräm: 150 g smör, 1 1/2 dl socker, 3 tsk vaniljsocker


Gör så här:
  1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm degspadet till fingervärme. 
  2. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av spadet. Tillsätt sedan resten av spadet, socker, salt, ägg och mjölet. 
  3. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter. Gör under tiden vaniljkrämen och smörkrämen. 
  4. Dela degen sedan i 2 bitar. Tryck ut den första i en långpanna (30×40), jag smorde min lätt. Bred på vaniljkrämen. 
  5. Kavla sedan ut den andra degbiten. Bred på smörkrämen och rulla ihop till en rulle som du skär i bitar – som till vanliga bullar. Lägg dessa ovanpå degen i långpannan och låt jäsa i 30 minuter. Lägg bitarna lite ifrån varandra då de jäser ihop. 
  6. Pensla med ägg och grädda i 225 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna och skär upp i bitar. 

fredag 22 juli 2011

Mora Bryggeri

Öl från Mora i lokal miljö
Mora Bryggeri är ett familjeföretag som tillverkar både läsk och öl. Tre sorters öl och en svagdricka har levererats än så länge, förutom läsken då. Två av sorterna fick jag tag på, på Systembolaget i Mora. Den tredje är en Winter-Alt så den fanns inte just nu.

Mora Kölner-Bier (nr 84002)

Kölner-Bier är väldigt ljus med lite mesigt tunt skum som snabbt försvinner. Ölen doftar inte så mycket. Den är rejält bubblig. Ganska besk och hyfsat fyllig. Enligt etiketten används fyra sorters humle men inga direkta humletoner framträder, varken i doft eller smak. Ett i mitt tycke tråkigt öl som inte ger några avtryck. Påminner tyvärr om andra slätstrukna smaklösa storsäljare typ Heineken. 2 av 5!

Mora Amber-Ale (nr 84007)
Amber-Ale har betydligt mer karaktär än ovanstående. Färgen går åt bärnstenshållet (därav namnet) och ölen doftar gott av humle. Sex sorters malt och fyra sorters humle lär den innehålla. Beskan är påtaglig utan att vara för påträngande. Goda humletoner i smaken och en riktigt god eftersmak. 4 av 5.

Länsmansgården i Mora

onsdag 20 juli 2011

Sleepy Bulldog

Bulldogen "Krut" pryder etiketten

Sleepy Bulldog Pale Ale (89923) från Gotlands Bryggeri med bryggmästaren Johan Spendrup, visade sig vara en riktigt god öl vid stranden av Orsasjön. Självklart påverkar omgivning, humör och annat helhetsintrycket av en provad öl. Det ska man vara medveten om och så kan mycket väl vara fallet här. Iallafall...härligt friska humletoner med citrus och grapeinslag, lagom besk och med frisk eftersmak. Betyget får bli en klar 4 av 5.



måndag 18 juli 2011

Länsmansgårdens vitvinssås

Länsmansgården Mora Noret

Vi har genom svärmors försorg haft förmånen att få bo några dagar i den gamla Länsmansgården på Noret i Mora. Länsmansgården som periodvis har fungerat som tingshus och senare som gästgiveri byggdes 1672. Mats Ersson Nohrman var då länsman i Mora och fick då bo i länsmansgården. Hans dagbok är en unik historisk källa. Det är den enda kända bevarade bondedagboken från 1600-talet. Genom sitt ämbete, och genom att han var bror till kyrkoherden i Mora blev han något av en centralgestalt i bygden. Hans sonson Gudmund, som antagit släktnamnet Norström var ansedd som en naturlig efterträdare till sin farfar och sin far som kronolänsman, men så blev det inte, eftersom han deltagit i dalupproret 1743. Moraallmogen bönföll konungen förgäves och intygade också "att ingen gård i hela Mora kunde vara så välbelägen som hans till gästgivargård". Gudmund Norström blev den förste gästgivaren i Mora Noret. Gästgiveriet upphörde omkring 1850, då gästgivarverksamheten flyttats till nuvarande Best Western Mora Hotell.

Länsmansgården

Laxen grillades på engångsgrill
Innan vi skulle resa därifrån skulle jag försöka mig på att laga något gott med de begränsade köksmöjligheter som fanns att tillgå. Laxen grillades med gott resultat på en engångsgrill utanför huset. Såsen blev en riktigt god vitvinssås som därför får namn efter gården där den lagades.

Länsmansgårdens vitvinssås
4 pers

en scharlottenlök
1 1/5 dl vitt vin
1 msk vit balsamvinäger
1 1/2 fiskbuljongtärning
3 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
krabb- och hummerost (Fjällbrynt)
dill
gräslök
socker, salt och peppar

Grillad lax med sparris och Länsmansgårdens vitvinssås

Gör så här:
  1. Hacka och fräs löken i lite smör. Häll på vinet och balsamvinägern och koka ihop under några minuter.
  2. Sila bort löken. Häll på grädde och mjölk och lägg i buljongen.
  3. Ta ca 10 cm av osten i såsen, rör om.
  4. Smaka av med en nypa socker.
  5. Salta och peppra efter behag.
  6. Red såsen med lite såsredning om du vill ha den lite tjockare.
  7. Blanda i finhackad dill och gräslök eller gör som vi gjorde och servera det gröna vid sidan om.
"Gå gärna in och rösta på min sommarbild på Svenska Spels sida http://svenskaspel.se/?pageid=/kampanj/sommar-2011&entry=2946 så kanske jag kan vinna en systemkamera, vilket skulle innebära bättre bilder här....."

    söndag 17 juli 2011

    Strand Kök & Bar i Mora

    Det mesta på Strand går i rosa

    Restaurang Strand Kök & Bar i Mora är på det hela taget en trevlig upplevelse. Vänlig och trevlig service utan att vara påträngande. Inredningen går i rosa toner och är väldigt smakfull. En väldigt blandad publik där många yngre sällskap sitter ute i den väl tilltagna uteserveringen där det är uppträde vissa kvällar. Barnfamiljer blandas med andra sällskap och par i den inre delen och menyn har något som tilltalar de flesta smaklökar. Mina var sugna på lamm eftersom det blir väldigt sällan då det bara är jag i familjen som gillar det.

    Lammrostbiffen var mycket god
    Linguini med oxfilé
    Mitt val blev alltså lammrostbiff i chilisky med rostad vitlök- och citrontimjansmör och färskpotatissallad. Köttet var perfekt och mycket mört. Smöret var gott men väldigt kallt och hade svårt att smälta eftersom köttet svalnade snabbt. Övriga ingredienser var också helt ok. Burgarna som barnen beställde var rejäla bitar malet med god ost. Brödet var tyvärr vanliga standardhamburgerbröd. Annette åt pasta med oxfilé i en parmesansås som också det var riktigt gott. Ja, jag åt upp allas rester så att jag fick smaka på det mesta.

    Udda och god desert
    Deserten som jag beställde in var strands toffee med yoghurt smaksatt med grönt äpple och citron. En liten smaskig bit toffee med crunchy botten som gjorde sig bra med övriga ingredienser
    Har ni vägarna förbi så kör inte förbi!

    fredag 15 juli 2011

    New York Lager


    Trist att bilden i kameran försvann men ändå, Nörrebro levererar! Deras New York Lager är en smakrik, kraftig, besk, underjäst lager av amerikansk typ som är riktigt god. Humlet är Cascade och doftar härligt. Vackert rödbrun med fint skum. En törstsläckare och matöl som fungerar till det mesta. Betyget 4 av 5!

    tisdag 12 juli 2011

    Vildmark från Jämtland i Dalarna

    Gott fjällvatten
    Efter en lång dagsvandring in i Norge med lätt regn bland de vackra vyerna och de betande renarna så skulle det smaka med en kall bira. Vildmark från Jämtlands Bryggeri är en lager som produceras för Martin Olsson. Färgen är mörkt gulaktig med ett fast och fint skum. Den doftar brödigt och humligt gott. Smakar lite åt grapehållet med lite humletoner utan att vara någon humlebomb direkt. Allt detta tillsammans med en lagom beska gör detta till ett lagom och ganska alldagligt öl. Gott men utan att sticka ut. 3 av 5

    Vildmarkslager från Jämtlands Bryggeri
    Våfflor med hjortronsylt hör till efter en ansträngande dag

    måndag 11 juli 2011

    Jordgubbschutney



    Svenska smakrika jordgubbar tillsammans med chili och ingefära gör den här chutneyn till en höjdare till det grillade i sommar. Chutneyn klarar sig i kylen flera dagar. Nästa gång ska jag prova med lite syltsocker istället för råsocker. Tänker mig att hållbarheten blir bättre och konsistensen lite mindre lös. Min chutney blev i lösaste laget. Nästa kok ska jag nog ha i lite mer sambal också. Tycker att det ska vara lite hetta till.

    Jordgubbschutney
    ca 4 dl

    1 liter jordgubbar
    1 färsk gul lök
    1 msk rapsolja
    1/2dl råsocker
    1 krm salt
    1 tsk riven färsk ingefära
    1 msk vitvinsvinäger
    1 tsk sambal oelek
    2 msk hackad mynta

    Gör så här:
    1. Skär jordgubbarna i bitar. Skala och hacka löken.
    2. Fräs löken i olja i en kastrull. Rör i resten av ingredienserna.
    3. Låt chutneyn koka ihop i ca 15-20 minuter utan lock.
    4. Häll upp i en burk och låt kallna.



      tisdag 5 juli 2011

      Rabarberzabaglione

      Jordgubbar med rabarberzabaglione

      Zabaglione är en italiensk dessert gjord på äggulor, socker och söt likör. Här används ingen likör utan rabarber. Rabarberzabaglione är ett recept som jag hittade i ett gammalt nummer av Allt om Mat. Zabaglionen smakar bra till rabarber såklart, men också med jordgubbar eller hallon.

      Rabarberzabaglione
      4 pers

      250 gram rabarber
      1 1/4 dl vatten
      1 1/2 dl socker
      4 äggulor
      1 dl grädde


      Rabarberlagen ska koka ihop

      Vispa oavbrutet tills det blir tjockt och fluffigt
      Gör så här:
      1. Ansa och skär rabarbern i 2 cm stora bitar.
      2. Koka upp vatten och socker och lägg i rabarberbitarna. Låt dem sjuda ca 3 min. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem i en skål.
      3. Koka rabarberlagen tills ca 1 dl återstår. De kokta rabarberbitarna som ligger i skålen kommer safta av sig en del och då kan du hälla ner saften i lagen så får det koka med. 
      4. Vispa äggulorna i en skål. Vispa ner den heta rabarberlagen och häll sedan tillbaka alltihop i kastrullen. Ställ den på låg värme och vispa hela tiden tills krämen blir luftig och tjock. Den får inte koka. Häll upp i en skål och låt kallna.
      5. Blanda med vispad grädde strax före servering.
      Sommarsmaker i glas

      söndag 3 juli 2011

      Indisk kycklinggryta med ris och raita

      Raita med mynta från buskaget bakom

      För att tillreda den här grytan hämtade jag inspiration från flera olika recept och utifrån vad som fanns hemma. Kryddpastan som jag mixade ihop följer säkert inte några indiska originalrecept eller "regler" vilka smaker och kryddor som hör ihop men resultatet blev smaskens. Med andra ord, våga prova! Uteslut eller lägg till och smaka av. Själv märkte jag att det behövdes något sött på slutet så därför åkte mango chutneyn i. Raitan som är en indisk yoghurtsås är mild och god som tillbehör.Riset smaksatte jag med speciella riskryddor som jag köpte för ett par år sedan i Durban, Sydafrika.

      Indisk "ricespice" från Durban

      Indisk kycklinggryta
      6 pers

      1 kg kycklingfilé eller lår
      2 gula lökar
      2 msk olja
      1 dl skållad mandel
      några korn kardemumma eller 1 tsk kardemumma
      1 tsk kanel
      1 msk garam masalakrydda
      1 tsk spiskummin
      några myntablad
      saften från en lime
      någon cm färsk ingefära eller 1 tsk mald
      1 tsk mald koriander eller lite hackad färsk
      3 vitlöksklyftor
      salt
      2-3 msk mango chutney
      1 burk kokosmjölk
      2 dl yoghurt

      Gör så här:
      1. Skär kycklingen i bitar och stek dem nästan färdiga i oljan. Skär löken i båtar och stek dem lätt. Lägg åt sidan.
      2. Blanda alla mandeln och alla kryddorna och mixa dem med en stavmixer.
      3. Fräs kryddpastan i lite olja.
      4. Blanda kyckling, lök, kryddpasta, kokosmjölk och yoghurt i en gryta och låt det puttra ca 20 minuter.
      5. Smaka av och tillsätt mer salt om det behövs.
      Tråkig i färgen men riktigt gott
      Indisk kycklinggryta
      Kryddpasta
      Raita
      2-3 dl turkisk eller annan inte för lös yoghurt
      1/2 gurka
      1 vitlöksklyfta
      några blad mynta efter smak
      1 tsk honung
      salt

      Gör så här:
      1. Riv gurkan och pressa ur vätskan i händerna.
      2. Pressa vitlöken och finhacka myntan.
      3. Blanda allt och smaka av med salt.
      Raitantajtan!

      lördag 2 juli 2011

      Ceske Böhmer från Nörrebro Bryghus

      Vi hade aldrig varit med barnen vid Lalandia i Rödby så vi styrde kosan dit under ett par dagar. Recenserandet av själva Lalandia lämnar jag därhän....men centret innehöll en livsmedelsaffär som visade sig vara ganska välsorterad. Till min stora lycka hittade jag lite kvalitetsöl från Nörrebro Bryghus som jag köpte med mig hem. Fyra sorter hade de i butiken. Den första som korkades upp hade jag inte provat tidigare och var riktigt god. Ceske Böhmer är en pilsner av tjeckisk typ som var vackert mörk bärnstensfärgad med mycket välbalanserade smaker. Lätt men ändå med mycket arom. Alkoholhalten på 5,0 % tillsammans med tjeckiskt saazerhumle och beska i en mjuk omfamning. Den här ölen skulle jag gärna ha hemma att bjuda till mat eller som en mycket god törstsläckare en varm sommardag. Betyget 4,5 av 5. När tar vårt kära systembolag in fler sorters öl från Nörrebro??? Bombay Pale Ale (nr 88114) finns i beställningssortimentet.

      Ceske Böhmer från Nörrebro Bryghus
      Mataffären på Lalandia hade även några andra öl som jag återkommer till senare. Besöket i Border Shop i Puttgarden som vi gjorde som en avstickare var spännande vinmässigt men ölutbudet vänder sig till den stora allmänheten och bestod mest av stora flak Tuborg, Carlsberg och liknande mängdvaror. Något lite spännande därifrån kommer ändå i framtida blogginlägg. Jag kan ju inte dricka upp allt på en gång ;)