onsdag 30 mars 2011

Öltest på svenska

Här följer ett antal testade öl. Alla svenska! Håll till godo!

Svenska öl i vårsolen


Dugges Kals Stout (11473)
En ganska smaklös och tunn öl som är en blek variant av stout. Dugges brukar leverera och deras Smakar för all del inte illa på något sätt men alldeles för mesig. 2 av 5

Mohawk Extra India Pale Ale (1419)
Ljust bärnstensfärgad med mycket humle, mycket smak och "bite". Alkoholhalten är hög och det ger detta "bite" som jag inte riktigt gillar. Annars är det goda smaker man kan förnimma och beskan är bra. Mohawk med sina snygga flaskor ser osvenskt ut men är alltså öl från Sigtuna Brygghus som grundades 2005. 3 av 5

Mohawk vs Amarillo (1415)
Den enda humlesorten i den här ölen är alltså amerikanska Amarillo som ger en karaktäristisk citrusdoft och smak. Oppigårds har också gjort ett öl baserat på enbart Amarillo som är riktigt bra. Mohawk vs Amarillo har härlig humlearom och en perfekt beska. Ett riktigt gott öl som man gärna dricker flera gånger. 4 av 5

Oppigårds Spring Ale (1414)
Oppigårds är ett annat favoritbryggeri som brukar göra bra öl. Oppigårds Bryggeri ligger i Dalarna, närmare bestämt i Hedemora. Besök gärna deras hemsida som är snygg och trevlig. Deras Spring Ale är en god måltidsöl som inte sticker ut men som klarar alldagligheten på ett utmärkt sätt. Receptet är nytt sedan förra årets variant. Ljust, friskt med citrustoner. God humlearom. Humlet är det amerikanska chinook. Bra beska! 3,5 av 5

måndag 28 mars 2011

Chocolate chip cookie i gjutjärnspanna

Äckligt god smet!

Klar för ugnen

Kaffe och kaka i vårsolen
Massor av choklad, massor av smör, massor av socker och så lite jordnötssmör. Kan det bli annat än gott? En kollega till mig på jobbet hade häromveckan tagit med en bit kaka till mig (Tack Carro). Den var riktigt smarrig och god så jag bad om receptet. Receptet fick jag och när min bror och hans familj skull komma på middag så tänkte jag att det hade varit något som skulle falla dem i smaken. Ja, inte till middag då, utan till dessert! Efter middagen rörde jag ihop ingredienserna och jag hade svårt att hålla allas fingrar borta från bunken. Degen var riktigt läcker och bunken blev renskrapad. Vi åt sedan kakan ljummen med lite vaniljglass till. Efter att sedan ha ätit kakan kall så är vi alla överens om att den är om möjligt ännu godare helt avsvalnad.

Chocolate chip cookie i gjutjärnspanna

200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
0.5 tsk salt
2 dl hackad mörk choklad
2 dl hackad mjölkchoklad
1 dl jordnötssmör 

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en stekpanna i gjutjärn, ca 25 cm i diameter.
  2. Vispa smör, socker och farinsocker poröst. Tillsätt ägget.
  3. Blanda mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och salt. Rör ner i smeten och blanda till en slät deg. Tillsätt chokladen och jordnötssmör.
  4. Tryck ut degen i stekpannan. Grädda i ugnen i ca 40 minuter. Låt inte kakan stå inne för länge för den fortsätter att gräddas en stund sedan den har tagits ut ur ugnen.
  5. Låt svalna på galler. 

söndag 27 mars 2011

Stekt gös med ugnspotatis och créme fraiche gourmetsås

Arlas Crème Fraiche Gourmet

Arlas smaksatta crème fraicher har många användningsområden. Deras senaste tillskott är smaksatt av årets kock 2010 och innehåller dill, vinäger och svartpeppar. Smaken fungerar både till kalla röror och i varma såser. Den har en tydlig dillsmak med finhackad dill. Pepparn och vinägern är lite svårare att hitta. Jag provade att använda den både till förrätt och varmrätt. Förrätten med avokado, räkor och sparris smakade förträffligt. Såsen till varmrätten blev även den lyckad och i det stora hela en lyckad Crème Fraiche. Betyg 4 av 5.

Avokado med räkor och sparris i dillcrème fraiche
4 pers

2 avokado
4 stänger grön sparris
3 hg färska räkor
1/2 dl Crème Fraiche med dill, vinäger och svartpeppar
lite pressad citron

Gör så här:
  1. Dela avokadon och pressa lite citron över halvorna.
  2. Koka sparrisen ca 3 minuter eller tills den är lagom mjuk. Låt svalna och dela i småbitar. Spara knoppen som dekoration.
  3. Skala räkorna och blanda med sparris och Crème Fraiche.
  4. Fördela i avokadohalvorna.
Avokadohalva med god räk- och sparrisröra

Stekt gös med god sås och ugnspotatis
4 pers

ca 700 gram gösfilé
ca 500 gram delikatesspotatis eller små vanliga potatisar
1 1/2 dl Crème Fraiche med dill, vinäger och svartpeppar
1 dl grädde
1/2 fiskbuljongtärning
skalet från några räkor
1 dl vitt vin
2 scharlottenlökar
sockerärtor
olja
smör
salt och peppar

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader och sätt in potatisen som den är. Rulla bara runt den i lite olivolja. Låt stå 30-40 minuter beroende på storlek. Känn efter med en sticka.
  2. Fräs hackad scharlottenlök och räkskal i lite smör. Tillsätt vinet och låt koka ihop lite innan du tillsätter vattnet och kokar ca 10 minuter.
  3. Sila bort lök och räkskal och blanda i Crème Fraiche, grädde och buljong. Låt puttra några minuter och smaka av med salt och peppar. Varmhåll.
  4. Koka sockerärtorna ett par minuter.
  5. Stek gösen i rikligt med smör med köttsidan ner i någon minut tills fisken har fått lite färg. Vänd och stek med skinnsidan ner på ganska hög värme tills fisken är klar. Ös gärna med lite smör efterhand.


Finfina gösfiléer från Ringsjön

Smarrigt!

fredag 25 mars 2011

Frasiga frasvåfflor med kardemumma

Frasvåfflor med kardemumma
Våffeldagen avslutades med goda frasvåfflor smaksatta med kardemumma. De godaste våfflor vi har ätit i vår familj blev vi serverade när vi var i Grövelsjön och vandrade. Efter att vi tagit båten från STF´s fjällstation över till norska sidan så ligger där en våffelstuga som gör egna våfflor med kardemumma. Fantastiskt goda! Det här är det närmaste jag har kommit. Ganska nära originalet. Kanske ska prova med grädde i smeten nästa gång. Kom ihåg att om det är ägg i smeten så blir våfflorna inte lika frasiga.

Frasvåfflor med kardemumma
ca 12 st

3,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2,5 dl vatten
100 g smör         
1-2 tsk stött kardemumma

Gör så här:
  1. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda mjöl och bakpulver och vispa samman med mjölken till en slät smet. Rör i vattnet (gärna bubbelvatten så blir det ännu frasigare), det smälta smöret och kardemumman. Låt smeten vila i minst 20 minuter.
  2. Grädda våfflorna i våffeljärn och låt dem svalna på galler. Lägg dem inte på hög. Då blir de mjuka och tråkiga med en gång.

Senapspanerad strömming med ångad gurka och gräslöksmos

Senapspanerad strömming med gräslöksmos och smörångad gurka

Senaste besöket i fiskbilen resulterade i en påse med ynkliga strömmingsfiléer. Jag köpte dem av just den anledningen, att de var ynkliga och riktigt små. Stekt strömming med potatismos är en klassiker som är svårslagen men eftersom jag är ensam i familjen om att gilla detta så var det dags för ett nytt försök. Eftersom filéerna var så små så tänkte jag att frun i huset inte skulle kunna klaga på alla ben vilket är det gängse gnället när det vankas strömming. Barnen som är glada i fisk annars hade jag inte ens något hopp om när det gällde strömmingen så där hade jag laddat med köttbullar. Den här strömmingen är lika suverän på påskbordet bland sillarna, både som den är eller inlagd efter stekningen.

Senapspanerad strömming
4 pers

600 gram strömmingsfilé
3-4 msk svensk söt senap
1 msk dijonsenap
2 äggulor
1-2 krm nymald vitpeppar
Till panering:
1 1/2 dl grovt rågmjöl
2-3 tsk salt
smör till stekning


Gör så här:
    1. Blanda senap, äggulor och vitpeppar i en skål, lägg i strömmingsfiléerna och blanda om väl. Låt strömmingen stå och dra medan du gör potatismos och gurman.
    2. Blanda salt och rågmjöl i en bunke. Vik ihop varje strömmingsfilé med skinnsidan utåt och vänd den i rågmjölet. 
    3. Bryn smöret, lägg i strömmingen och stek den gyllenbrun och knaprig ca 2 minuter på varje sida beroende på fiskens storlek. Servera absolut nystekt med tillbehören.
    Skulle det mot förmodan bli stekt strömming över, vilket det blev hos mig då det var "så mycket ben", så lägg in de stekta filéerna i en lag och servera till ett gott knäckebröd. Supergott!

    Inlagd stekt strömming

    4 msk ättiksprit
    2 dl vatten
    3 msk socker
    1 rödlök i skivor
    6 kryddpepparkorn
    1 tsk salt

    Blanda allt och låt det få ett uppkok. Låt svalna och lägg i den stekta strömmingen. Låt det stå ett dygn innan du avnjuter fisken. Håller sig en vecka i kylen.

    Stekt inlagd strömming på knäcke. Smaskens!


    Smörångad gurka

    Skala en färsk gurka och dela den på längden. Skrapa ur kärnorna med en tesked och skär gurkan i 1 cm tjocka stavar. Lägg gurkbitarna i en kastrull tillsammans med 1-2 msk smör, lite grovhackad citronmeliss och lite nymalen vitpeppar. Smörånga sedan gurkan under lock ca 1 minut i samband med servering

    onsdag 23 mars 2011

    Matkaravan

    Karavanföraren Linda Dahl med godsaker

    Malmö Kötthandel där jag köper min fattigmansfilé

    Framför humidoren på Möllans Ost

    Dignande butikshyllor på Kina Center Livs, Möllevångstorget i Malmö
    För ett tag sedan så gick jag och min fru en sk matkaravan runt Möllevångstorget i Malmö. Vädret var uselt, regnet föll hela kvällen men inte gjorde det något alls. Humöret var på topp och jag hade ett stort leende på läpparna hela tiden. Att bli guidad av Linda Dahl som vet vad hon pratar om gör en glad. Att dessutom få provsmaka allehanda delikatesser under så proffsig ledning gjorde mig salig. Tiden rann iväg väldigt fort mellan besöken i butikerna. Köttaffärer, ostbutiker och mer eller mindre kända butiker runt Möllan besöktes och de flesta av dessa butiker har sedan dess fått besök av mig igen. Fattigmansfilén, som läsare av min blogg har stött på vid ett par tillfällen, upptäckte jag efter Lindas tips.

    Vill man gå en Matkaravan så kan ni gå in på deras hemsida och botanisera och boka. Låt inte priset avskräcka (375 kr) för det är två timmar kulinarisk njutning. Se bara till att vara ute i god tid. Det är populärt och ganska hårt bokat. Konceptet finns i Stockholm och Malmö.

    Under vår tur följde en journalist och en fotograf från Göteborgsposten med och deras artikel från denna kväll finns att läsa på http://www.gp.se/matdryck/1.569704-lat-maten-testa-mun.

    Dr Oetkers Pizza Tradizionale


    Äldste sonen och hans kusin fick bli testpiloter på den här fryspizzan från Dr Oetker med namnet Tradizionale. Pizzan är enligt förpackningen stenugnsbakad. Den finns i flera smaker och vi valde att prova Diavola med salami, pepperoni och Edamerost. Min son är van vid ganska het mat och trodde att pizzan skulle varit hetare med tanke på namn och innehåll. Kusinen tyckte att den var i hetaste laget. Smaken är som bekant som baken, dvs delad. Båda var dock överens att den var riktigt god för att vara en fryst pizza. Degen var tjock och gott krispig i kanterna. Utseendet var inte så bra som man vill göra gällande både i bild och text på förpackningen. Grabbarna enades om att betyget blir 4 av 5.

    måndag 21 mars 2011

    Äntligen lite grillat

    Kycklinglårfilé och fattigmansfilé

    Klyftpotatis på gång

    Svärföräldrarna skulle komma på måndagsmiddag och eftersom vädret börjar bli lite vårlikt så var det till att damma av webergrillen. Kycklinglårfiléer och fattigmansfilé hade jag förberett med att lägga i marinad, kycklingen i färdigköpt marinad som jag hade liggande sedan förra säsongen och fattigmansfilén i en blandning av soja och dadelsirap. Grilla filén under uppsikt eftersom det lätt bränner med söt marinad eller glace. Till detta gjorde jag en enkel sås och körde in ett gäng klyftisar i ugnen. Ett av de bästa tillbehören till grillat är en mangosalsa. Gott, fräscht och med så mycket hetta som du själv vill ha.

    Mangosalsa 

    Mangosalsa
    4 pers

    4 tomater (eller motsvarande mängd, fast körsbärsvarianter)
    2 mango (eller ett paket fryst sådan)
    1 färsk chili
    2 salladslökar
    1 kruka färsk koriander
    1 lime, saft och rivet skal
    1 msk olivolja
    1 tsk salt

    söndag 20 mars 2011

    Friggs riskakor med smak av kanelbulle

    Kanelbulleriskakor???

    Riktigt tråkig design på paketet som man lätt går förbi i affären, men lyckas man få syn på dem så blir man lite nyfiken. Kanelbullesmak på riskakor? Kan det verkligen vara gott? Yngste sonen brukar ibland ha riskakor med sig till skolan så jag tänkte att det här kanske kunde vara ett smarrigt alternativ. Ja, ja, frukt hade naturligtvis varit ännu bättre.....
    Nej, det kunde inte vara gott. Sötsliskig smak med en fadd kanelbulleimitation. Absolut inget som föll mig i smaken. Ingen annan i familjen tyckte heller att det var gott. Vi kommer nog att slänga dem och det ska mycket till ska ni veta.
    Betyg 1 av 5.

    fredag 18 mars 2011

    Hyllning till Japan

    Svårt att låta bli att tänka på Japan i dessa tider. Här sitter man en fredagskväll i trygga Sverige och har det så fruktansvärt bra och har ändå mage att gnälla emellanåt, och då åt banala, världsliga ting. Jag tänkte att jag skulle på något sätt låta mig inspireras och tänka på Japan även under fredagsmyset. Första tanken var att använda både lax och tonfisk till den här rätten men den alltid så välsorterade fiskbilen har aldrig tonfisk just de få gånger som jag har bestämt mig för det. Jag får väl lära mig att ha lite bättre framförhållning så att jag kan förboka hos dem. Nu blev det bara lax så då fick det bli med två olika smaksättningar. Glasnudlar är gott om de blir lagom mjuka. De kan lätt bli kleggiga om man låter dem stå för länge och då blir allt en enda stor och misslyckad klump. Som tillbehör och ett roligt inslag på tallriken serverades också smaksatt sjögräs!

    Fiskbilen från Lomma. Standard på fredagar.

    Två sorters lax med glasnudlar och sjögräs
    Garlic and black pepper flavoured seaweed

    Två sorters lax med varm glasnudelsallad
    4 pers
    Källa: Santa Marias hemsida

    ca 700 gram färsk laxfilé
    teriyakisås
    Wasabi & Sesame-krydda (Santa Maria)
    1 paket glasnudlar (3-4 port)
    1/2 orange paprika
    75 gram sockerärtor
    4 salladslökar
    1/2 vitlöksklyfta
    böngroddar (färska eller på burk)

    Dressing
    ca 2 cm ingefära (riven)
    juicen från 2 limefrukter
    1/2 vitlöksklyfta
    1 1/2 msk sesamolja
    1 1/2 msk soja
    1 msk flytande honung
    1/2 röd chili
    Blanda allt till dressingen

    Gör så här:
    1. Skär laxfilén i stavar (ca 5x1,5x1,5 cm)
    2. Laga till glasnudlarna enligt förpackningen.
    3. Strimla paprika, sockerärtor, lök och vitlök fint och fräs i olja ett par minuter. Blanda i böngroddarna och låt dem bli varma också.
    4. Blanda grönsakerna med nudlarna.
    5. Häll över dressingen och blanda lätt.
    6. Stek laxen runt om, gärna i grilljärn.
    7. Pensla hälften av laxstavarna med värmd teriyakisås. Den andra hälften rullar du i Wasabi & Sesame-krydda.
    8. Servera på förvärmda tallrikar och gärna en bit lime till.

    onsdag 16 mars 2011

    Glutenfri Pollykaka

    Vi är förskonade från allergier i familjen men flera bekanta är glutenintoleranta vilket har gjort att medvetenheten har ökat betydligt hos mig. Hyllan med glutenfria produkter i hembutiken är inte särskilt bred och de specialgjorda glutenfria produkterna är ofta hutlöst dyra. Roligare då att experimentera själv med att byta ut vetemjöl mot glutenfri variant och hoppas på det bästa. Tyvärr blir inte alla bakverk lyckade men den här kakan blev superbra. Polly finns ju i flera smaker så prova gärna andra varianter och meddela hur det blev. Själv är jag sugen på att prova kakan till nästa jul om Polly återkommer med julsmaker.

    Pollykaka
    Glutenfri Pollykaka

    175 gram smör
    175 gram mörk choklad
    3 ägg
    2 dl strösocker
    1/2 dl glutenfritt mjöl (vanligt vetemjöl om den inte behöver vara glutenfri)
    2 tsk nescafé-pulver
    1 påse Polly

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och chokladen tillsammans. Vispa under tiden ägg och socker poröst.
    2. Blanda samman allt till en smet.
    3. Häll smeten i en form med löstagbar kant. Använd bakplåtspapper i botten.
    4. Tryck ner en påse Polly i smeten och grädda i ca 35 minuter.
    Serveras med fördel med vispad grädde

    måndag 14 mars 2011

    Linssoppa i världsklass

    Linssoppa med körsbärstomater

    Den här billiga, smakrika och riktigt goda soppan passar utmärkt att göra stor sats av för att frysa in. Den är lätt att göra men det kan vara lite klurigt att få tag på de hela kryddorna. Får man inte tag i hela kryddor så kan man experimentera friskt med malda varianter på kryddor. Receptet härstammar från Lisa Förare Winbladh som skriver i Sydsvenskan och som en gång startade matkaravanen i Malmö. Kolla gärna in hennes trevliga blogg Matälskaren.

    Linssoppa
    8-10 pers

    1 msk bruna eller svarta senapsfrön
    1/2 tsk hel bockhornsklöver
    1/2 tsk kalonji (även kallad nigella eller black onion seed)
    2 tsk hel spiskummin
    1/2 msk hela korianderfrön
    1 kanelstång
    10 cm färsk ingefära
    150 gram smör
    1/2 msk gurkmeja
    1 msk garam masala
    2 burkar tomater, gärna Muttis körsbärstomater
    1,75 liter vatten
    1 msk grönsaksfond
    1 nypa saffran
    4 dl röda linser
    1 dl rostad lök!
    chiliflingor efter behag

    Goda tillbehör!

    Gör så här:
    1. Rosta alla hela kryddfrön och kanelstången i botten på en stor kastrull tills de precis börjar dofta. Häll då över i en liten skål.
    2. Finhacka ingefäran. Hetta upp 50 gram smör med ingefäran i kastrullen och fräs någon minut. Rör ner de rostade kryddorna, gurkmeja och garam masala. Fräs en mnut under omrörning.
    3. Slå på tomaterna och alla övriga ingredienser utom resten av smöret.
    4. Låt puttra sakta 40-50 minuter tills soppan är krämig och linserna är mjuka. Rör om ofta så att det inte bränns vid i botten. Späd med mer vatten om det behövs.
    5. Vispa ner resten av smöret. Låt puttra ytterligare några minuter.
    När jag hade följt receptet så tyckte jag att det saknades lite sälta så jag saltade lite till och tog nog en halv msk fond till vilket gjorde susen. Jag hade inga chiliflingor utan jag tog lite harissa för att få lite hetta. Våga experimentera själv. Jag serverade soppan med libanesiska tilltugg och hackad koriander. Andra förslag som nämns i originalet och som låter gott till är grillad kyckling och mango chutney. Speciellt chutney kan jag tänka mig att prova till soppan nästa gång. Sötman från chutneyn kan säkert komplettera soppan fint.

    Pringles Xtreme Spicy Sourcream & Onion

    Goda eller?
    Senaste pringlessorten på de svenska butikshyllorna har ett tilltalande yttre. Burken är snygg och det lät lite spännande med spicy sourcream & onion. Smaken är som tudelad liksom. Sourcream and onionsmaken som man känner igen från de vanliga med samma smak och så en egen smak som bara är spicy. De två smakerna vill liksom inte harmoniera med varandra. Chipsen fungerar om man är sugen. Tyvärr väcker de ingen mersmak precis och återigen är jag lite besviken. När ska Pringles lansera salt & vinegar i Sverige?
    Betyget blir 2 av 5.

    söndag 13 mars 2011

    Lindt Mint Supreme

    Lindt mint

    Lindt´s senaste lät väldigt god och lockade med snygg design och ett helt ställ som bara skrek på mig att köpa. Vem kan gå förbi? Inte jag iallafall. En ganska god mint och vit tryffelfyllning utan att göra för mycket väsen av sig. Jag hade gärna sett att den hade gjort just det, gjort väsen av sig alltså. Mintsmaken kunde varit betydligt tuffare. I brittiska chokladbitar med mint brukar smaken vara mycket pepprigare och det borde vi ta efter. Mintsmaken är ofta lite mesig i vårt inhemska utbud. Totalt sett en helt OK chokladbit men inget extra och tveksamt om den kommer hamna i mitt godisskåp fler gånger.
    Betyg 3 av 5

    fredag 11 mars 2011

    Whiskymarinerad kyckling med örtsås

    Whiskymarinerad kyckling med örtsås

    Jag tycker om öl, god öl. Stor starktiden är sedan länge över om man säger så. Jag tycker dessutom om vin, speciellt till god mat. När det gäller det tyngre artilleriet så är jag svag för GT men det är också det enda i spritväg. När jag blandar den så är den dessutom ganska svag. En liten snaps för sällskaps skull kan måhända slinka ner på midsommarafton. Jag tycker att whisky är fräckt och skulle gärna vilja kunna men det går bara inte. Smakar väldigt illa i min mun. Whisky i maten hade jag däremot aldrig provat så när min fru kom hem med ett recept som hon fått av en arbetskamrat så ville jag gärna prova. Det blev riktigt gott. Alla, inklusive barn, gillade det.

    Whiskymarinerad kyckling med örtsås
    4-6 pers

    1 kg kycklingfilé
    8 msk whisky
    2 tsk oregano
    peppar
    Sås
    1/2 dl finhackad persilja
    2 msk smör
    2 vitlöksklyftor
    6 dl créme fraiche (jag använde hälften lätt och hälften vanlig)
    1 dl vatten
    2 msk kycklingfond
    2 msk soja
    2 tsk timjan
    2 tsk dragon
    2 msk finklippt gräslök

    Gör så här:
    1. Dela kycklingfilén i bitar och stek den nästintill färdig. 
    2. Ta stekjärnet av plattan och häll på whiskyn, krydda med peppar och oregano. Låt stå och dra ett par timmar.
    Såsen
    1. Fräs den finhackade persiljan i smöret en kort stund. Pressa i vitlöken och tillsätt créme fraichen. Rör om ordentligt.
    2. Häll i vatten, fond, soja och allt det kryddgröna. Låt såsen koka ihop en stund under vispning.
    3. Smaka av med salt om det behövs och häll såsen över kycklingen.
    4. Låt allt värmas långsamt under omrörning tills allt är genomvarmt.
    5. Servera med ris och en grönsallad. Det är gott med något sött till som bryter av. Plommonchutney, vinbärsgelé eller liknande.
    Något grönt till piffar upp på tallriken

    torsdag 10 mars 2011

    Rödbetscarpaccio med ruccola- och fetaostkräm

    Rödbetscarpaccio

    Många är de som sagt sig inte tycka om rödbetor, men som efter den här förrätten helt ändrat åsikt.
    -Jag visste inte att jag tyckte om rödbetor, är en vanligt förekommande kommentar efter att ha tömt tallriken. Håll till godo:

    Rödbetscarpaccio med ruccola- och fetaostkräm
    4 pers


    3-4 rödbetor
    75 gram fetaost
    3 msk turkisk yoghurt
    en näve ruccola
    pinjenötter
    balsamvinäger (gärna lite trögflytande, typ Crema di balsamico)
    salladsblad att dekorera med
    salt och peppar

    Gör så här:
    1. Koka rödbetorna ca 40 minuter. Låt dem sedan svalna lite innan du skalar dem och sedan hyvlar dem tunt med en osthyvel eller mandolin.
    2. Mosa fetaosten och mixa med yoghurt och ruccola. Smaka av med salt och peppar.
    3. Rosta pinjenötter i het panna tills de fått lite färg.
    4. Lägg upp rödbetsskivorna snyggt på tallrikar. Lägg en klick fetaostkräm i mitten. Ringla över lite balsamvinäger och lägg sist på pinjenötter och små salladsblad.

    onsdag 9 mars 2011

    Snabbmuffins med chokladplättar

    "Fuskmuffins" med mörk choklad
    Yngste sonen kom hem från grannen och hade ätit sååååå goda muffins.
    -Kan vi inte baka såna? frågade han.
    Sagt och gjort. Efter ett samtal in till grannen fick vi receptet (tack Petra), eller vad man nu ska kalla det. Snabbt, lite fusk men enkelt och gott. Hur gick det till då? Jo, köp sockerkaksmix och chokladplättar (små chokladlinser från Odense, avsedda för bakning etc). Blanda mixen enligt förpackningen och strö sedan i chokladplättar innan du gräddar muffinsen enligt anvisningarna. Jag använde mörk choklad men plättarna/linserna finns också både ljusa och vita.


    Barnarbete!

    tisdag 8 mars 2011

    Fettisdag och Go nuts with Dumle

    Minisemlor by Jenny!

    Jag och bror min hade en tanke förra årets fettisdag att vi skulle leva på semlor hela den dagen, som en slags hyllning och som en sjuk grej. Nu gjorde vi inte det men vi åt semlor med god aptit. De bästa var de som vi gjorde i långpanna! Man ska dem sedan i rutor liksom. Semleformen gick förlorad men det var praktiskt, smidigt och blev mycket på en gång. Tyvärr hittar jag inte receptet.

    Idag har jag ätit fyra semlor! Nu är det inte så illa som det låter. Semlorna ifråga hade en diameter på ca 4 cm. Små men naggande goda som det heter. Det var en kollega som hade den goda idén att bjuda oss kollegor på minisemlor idag. Jag åt min egna, Annas och sedan när jag plockade undan resterna efter allas eftermiddagsfika så klämde jag två små till. Smaskens! Tack Jenny!

    Go Nuts with Dumle

    Dumle goes nuts innebär Dumlekolor med cashewnötter. Ingen smaksensation direkt. Smakar mest vanlig dumlekola fast med lite hackade nötter. Ja, vad hade han väntat sig? Vet inte riktigt men det är för lite skillnad från vanlig dumle för att vara särskilt intressant. Dumle i sig är inte någon stor favorit hos mig. Bäst är Dumleklubbor och den allra bästa gången var när jag var på studiebesök på Fazer i gamla chokladfabriken i Malmö. Där fick vi smaka dumleklubbor som kom direkt från löpande bandet, varma och mjuka. De var magiska!
    De här kolorna får:
    2,5 av 5

    måndag 7 mars 2011

    Gnocchi med ugnsbakade körsbärstomater och mozarella

    Gnocchi med mozarella och basilika

    Gnocchi (uttalas "njocki" ungefär) är inget som jag är särskilt väl bevandrad med. Inte provat det så många gånger faktiskt. Det här enkla receptet är iallafall väldigt gott. Se till att hitta färsk gnocchi. Den här gången hittade jag bara fyllda gnocchi men de var goda de också.

    Gnocchi med ugnsbakade körsbärstomater och mozarella
    4 pers

    ca 800 gram gnocchi
    2 scharlottenlökar
    2 askar körsbärstomater
    2 msk olja
    smör
    salt och peppar
    1 kruka basilika
    125 gram mozarella (gärna cocktailmozarella)

    Ugnsbakade körsbärstomater

    Gör så här:
    1. Värm ugnen till 175 grader.
    2. Skiva löken tunt och lägg i botten på en ugnssäker form. Lägg två paket körsbärstomater ovanpå. Ringla över två msk olivolja och strö över salt och peppar. Ugnsbaka ca 30 minuter.
    3. Koka gnocchin i saltat vatten. Medan de kokar, förbered en rymlig stekpanna med lite smör att bryna den färdigkokta gnocchin i.
    4. När gnocchin flyter upp till ytan är de klara. Lyft upp dem med en hålslev och bryn dem lätt i stekpannan. Krydda med salt. Lägg 125 gram mozarella ovanpå gnocchin i stekpannan precis innan servering så att de hinner bli lite varma och strö över blad från en kruka basilika. 
    5. Servera gnocchin med ugnsbakade körsbärstomater.

    lördag 5 mars 2011

    SM-guld och romsås


    Vilken trevlig helg! Fredagen, efter en vecka som försvann i en rasande fart, var vikt för ett par goda öl med några arbetskamrater på Bishops Arms. Provade först en amerikansk dubbel-IPA från Southern Tier. En riktigt smakrik humlebomb som gillades mycket. Jag hann dessutom med att prova en roasted IPA med Nelson Sauvin som enda humlesort. Glömt namnet på själva bryggeriet men det var amerikanskt. Ölet var ändå inte lika gott som dubbel-IPAn så glömskan gör inte så mycket.

    Min bror kom sedan och hämtade mig för färd mot Dalby där vi skulle tillbringa kvällen med god mat, dryck och "På spåret". Sämst gick nog resandet på TV. Maten däremot blev riktigt bra. Oxrullader med gott parmesankryddat potatismos och gräddsås. Deserten blev om möjligt ännu mer lyckad. Jag hade aldrig tidigare gjort en chokladfondant men tyckt att det sett så fantastiskt smarrigt ut. Resultatet denna kväll blev just fantastiskt. Tyvärr förevigades detta inte på bild men jag kommer snart att göra sådana igen. Tillbehören i form av vaniljglass och blodgrapefiléer var klockrena till chokladen. Under kvällen provades också två sorters Epic öl och en Mohawk:
    Epic Mayhem (nr 11133)  Ganska okej öl men lite intetsägande. God men karaktärslös.
    Epic Stout (nr 11126) En riktigt god mörk öl som passade bra till chokladfondanten.
    Mohawk vs Goldings (1407) Tråkig, tunn och "ospännande".

    Gustav 1 år!

    Lördagen började med en tidig morgon. Solen väckte mig vilket var ganska angenämt för omväxlings skull. Scrambled eggs on toast och kaffe går inte av för hackor en sådan morgon. Idag skulle vi på kalas och fira svärföräldrarnas hund! Gustav, som är en "softis", fyllde 1 år! Efter att ha införskaffat presenter i form av hundben och en pipleksak så fick vi prinsesstårta, namnad och allt! Eftersom vi ändå var på Limhamn så passade vi på att besöka Limhamns fiskrökeri. Jag hade varit sugen på varmrökt lax en längre tid så det blev det. Vi köpte också på oss lite av deras hummersoppa till förrätt.

    Blå prinsesstårta fån Flyinge

    På kvällen provade vi soppan som vi tyckte var alltför salt. Smaken i övrigt var god. Till den varmrökta laxen kokte jag potatis och sugar snaps och gjorde en kall sås som är super till sådan lax.

    Romsås
    4 pers

    1 burk créme fraiche (lätt)
    1 msk pressad citron
    1 msk kaviar (typ kalles)
    1 liten burk kaviarmix
    1 msk vitt vin
    lite hackad dill eller gräslök eller både och
    salt och peppar

    Blanda allt och låt stå en stund. Smaka av med salt och peppar.

    Romsås med kaviar

    På kvällen fick jag ett mail från OLW där de tyckte att jag skulle smaksätta min egen chipssort på deras sida "Mysmatchen" Gå gärna in och rösta på mitt förslag "Great British Chips (eller gör ett eget). Pinsamt i sammanhanget är att jag i hastigheten stavade fel på namnet på påsen. Ja, ja!



    Som grädde på dagens mos vann Gårdarike, äldste sonens lag från Vellinge, inofficiella SM i innebandy för 14-åringar i Falun! 


    Kycklingcurry med kikärtor och mango

    Kycklinggryta med spännande smaker

    En lättlagad gryta som bjuder på spännande smaker som kardemumma och mango. Originalet fanns i Sydsvenskans söndagsbilaga för en tid sedan. I receptet föreslås kycklinglårfilé som huvudingrediens men jag hade bara vanlig kycklingfilé som naturligtvis går bra det också. Försök att få tag på lagom mogen färsk mango. Det blir bättre även om den frysta också fungerar ganska bra.

    Kycklingcurry med kikärtor och mango
    4 pers

    1gul lök
    75 gram smör
    1 msk riven ingefära
    1/2 tsk kardemummafrön (eller 1/2 tsk malen)
    ca 500 gram kycklingfilé eller lårfilé
    1 kanelstång
    1/2 paket saffran (0,25 g)
    0,75 msk currypulver av valfri sort. Vanlig curry funkar men välj gärna någon med mer sting.
    1 burk hela tomater. Jag använde Muttis körsbärstomater
    2 tsk kycklingfond
    1 burk kikärtor
    ca 3 dl grovtärnad skalad mango eller 1 paket fryst.



    Gör så här:
    1. Halvera och skiva löken tunt. Fräs lök, smör, ingefära och mortlad kardemumma på låg värme tills löken är helt mjuk och gyllene. Det ska ta minst 10 minuter.
    2. Skär kycklingen i tärningar. Vänd ner den i den mjuka löken och fräs några minuter till den vitnat. Rör ner kanelstång, saffran och curry och fräs ytterligare någon minut under omrörning.
    3. Tillsätt tomaterna tillsammans med spadet. Klipp eller skär tomaterna om de är stora. Rör ner buljong och låt puttra ca 10 minuter. Rör om då och då.
    4. Skölj kikärtorna och rör ned dem. Späd med lite vatten om det behövs. Puttra i ytterligare 15 minuter.
    5. Rör ner mangon och puttra i fem minuter till. Smaka av med salt och kanske lite pressad lime. 
    6. Servera med ris, kornris eller liknande. Garnera gärna med lite koriander.