tisdag 31 juli 2012

Internationell matmarknad i Malmö

Sylter, marmelader och chutneys för provsmakning
 På Gustav Adolfs Torg i Malmö har det varit internationell matmarknad under några dagar. Inte så stort men massor av godsaker att provsmaka och handla med sig hem. Salami, andra korvar och skinkor fanns det gott om med alla tänkbara rökningar och smaksättningar. Paellafat som såg fantastiska ut och bakverk stora så att varje bit räcker till en hel familj. Själv inhandlade jag diverse chutneys och sylter, bl.a en passionsfruktscurd som var himmelsk. En bit engelsk cheddar blev det också tack vare en fantastisk säljare. Eftersom jag är svag för sötsaker blev det slutligen några bitar fudge.

Sjukt mycket fudge
Gott!

Matmarknad i regnigt Malmö

Paella!

måndag 30 juli 2012

Vinn en stavmixer

Melon- och granatäpplesmoothie

Nu har du chansen att vinna en fin stavmixer från Bosch. Allt du behöver göra är att skicka mig ditt bästa smoothierecept. Vill du öka dina möjligheter så gå in på Verums hemsida och tävla där också.

För att tävla:
-skriv en kommentar till detta inlägg där du berättar om din bästa smoothie eller
-gå in på Mörk o Mat´s facebooksida, klicka på gilla och publicera ditt smoothierecept (du kan gå in på sidan genom att klicka här till höger också)
-senast den 13:e augusti vill jag ha ditt svar då jag utser en vinnare
1.a pris kommer att vara en stavmixer från Bosch, Verum-checkar och en smoothie- mugg.
2.a pris kommer att vara Verum-checkar och mugg. 
Här följer min variant på smoothie. Jag tycker att det är gott med lite "crunch" som gör smoothien lite matigare, därav bran flakes. Granatäpple är underskattat och ibland lite bökigt om man ska komma åt de goda kärnorna. Nu finns det färdiga frysta granatäpplekärnor att köpa på ICA. Juicen är både nyttig och god och passar bra ihop med melon. Granatäpplejuice finns också sötad och då kan man gott utesluta honungen i receptet. Jag har provat med både vattenmelon och honungsmelon där nog honungsmelonen var att föredra. Håll till godo!
Melon- och granatäpplesmoothie

2,5 dl Verum Hälsoyoughurt
1/2 dl granatäpplejuice
1/2 dl branflakes
100 gram valfri melon
1/2 banan
1 tsk honung
4-6 blad mynta

Gör så här:
  1. Kärna ur och dela melonen i bitar. Lägg gärna melonbitarna i frysen i ca 20 minuter så blir smoothien riktigt kall och läskande.
  2. Lägg alla ingredienserna i en bunke och mixa.
  3. Dekorera med melon och/eller mynta och servera.
Mynta


fredag 27 juli 2012

Grillad Picanha

Picanha
Köttdiskarna i butikerna dignar av "nya" styckningsdetaljer. Många gånger är det vanliga hederliga stycken som fått ny flaschig kostym och amerikanska häftiga namn. Priset har naturligtvis ändrats det också. Titta gärna in på Taffel där du får svar på vad en del amerikanska namn egentligen är. Men så är det väl med svenska namn också? Säkert säljer man mer under namnet grillkarré än det gamla namnet grishals.

Picanha

"Rubbad" med rostade senapsfrön, paprika och chili

Termometer är ett måste
Nåväl, på Willys har jag hittat ett favoritstycke kött som kallas Picanha. Det kommer från Brasilien och enligt hemsidan så kan den svenska "översättningen" vara rostbifflock med kappa. Jag har bara provat att grilla den hel och två gånger av tre har resultatet blivit riktigt bra. Den inte-så-bra gången missade jag temperaturen med några grader och köttet blev genast segt. Se alltså till att inte gå högre än de rekommenderade 51 graderna. Gnid in köttet med någon rub och glaza gärna på slutet. Grilla stycket indirekt så att du inte bränner ytan. Låt köttet vila minst 10 minuter innan du skär upp. Servera med lämpliga grilltillbehör.

Nästan klar!

Perfekt!
Titta gärna in på hemsidan där du får mer info och massor av trevliga recept.

Picanha med rostad potatis

onsdag 25 juli 2012

Gazpacho med vattenmelon

Gazpacho med vattenmelon
Häromdagen firade vi båda barnens födelsedagar. 26 år tillsammans! Eftersom kalasandet var för dem så fick de styra innehållet till viss del. Följaktligen blev det taco-buffé. Inte så kul kanske men både barn och vuxna åt med god aptit. Däremot gjorde jag en gazpacho som en liten förrättssoppa att smaka på innan maten. Den här varianten med vattenmelon som bas är fantastiskt frisk, svalkande och god med lite hetta från chilin. Originalet fanns i ett nummer av Buffé. Servera gärna i genomskinliga glas eller som en soppa i tallrik.

Gazpacho med vattenmelon
ca 1 liter

1 liten kärnfri vattenmelon (ca 2 kg)
3 tomater
1 röd paprika
1 röd chilifrukt
3 salladslökar
1/2 kruka basilika (gärna thaibasilika)
1/2 kruka koriander
1 msk pressad limejuice
1 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
salt och peppar

Gör så här:
  1. Dela melonköttet i bitar. Pilla bort eventuella kärnor.
  2. Skär tomaterna i klyftor. Kärna ur paprika och chili och skär detta och löken i bitar.
  3. Mixa alla ingredienserna i matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer lime.
  4. Kyl ordentligt. Ska serveras riktigt kall.

torsdag 19 juli 2012

Jordgubbssylt med vanilj


Jordgubbssylt med vanilj
Jag gissar att jordgubbssäsongen blir lite längre än vanligt. Vädret borde passa bra med lite sol mellan skurarna. Om nu inte hela fälten läggs under vatten. Gubbarna är iaf förhållandevis billiga nu så då kan man passa på att sylta och safta. Hemmagjord saft är förvisso gott men har ingen strykande åtgång här hemma precis. Här dricks det mest vatten. Sylt däremot går det mycket av eftersom Annette ofta gör våfflor, pannkakor eller plättar till mellis när Adrian har en massa kompisar hemma.

När vi kom hem från Zanzibar så var jag sugen på goda svenska jordgubbar och köpte några liter. Då, just då, blev Annette magsjuk. Hon drog med sig kampylobakter och parasiter från resan så jordgubbar stog inte så högt i kurs. Jag kunde inte äta upp alla jordgubbarna själv så det fick bli lite sylt. Receptet nedan är hämtat från ett av de senaste numren av Allt om Mat. Det är mycket enkelt och gott. Extra kul att vaniljen som jag använde inhandlades på en marknad i Stone Town.

Vaniljstänger från Zanzibar
Jordgubbssylt med vanilj

1 kilo jordgubbar
700 gram syltsocker
1 vaniljstång

Gör så här:
  1. Skölj och snoppa gubbarna. Dela dem i bitar eller behåll dem hela (smaksak). Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna.
  2. Lägg bär och vaniljstång och frön i en gryta. Rör ner sockret. Låt stå i 30 minuter så att bären saftar sig. 
  3. Koka upp och koka på svag värme ca 10 minuter. Ta av grytan och skumma av sylten.
  4. Häll upp på rena, varma burkar. 
Enkelt och snabbt med bara tre ingredienser

Sommar på burk

onsdag 11 juli 2012

Lavendelskorpor med choklad


Lavendel
Lavendeln blommar för fullt och blommorna funkar fint i en sallad eller som dekoration. Plocka fina blomställningar och skölj dem i ljummet vatten och låt dem torka på hushållspapper. Blommorna ger god smak i dessa skorporna också. Grunden till skorporna har funnits med här på bloggen tidigare men inte med de här ingredienserna. Jag körde latmansvarianten med färdighackad mandel. I morteln hade jag lite kardemumma över från ett kaffekok så det fick åka med i smeten. Experimentera gärna med annat innehåll och smaksättning. Skorporna blir härligt hårda och smarriga.

Lavendelskorpor med choklad

Lavendelskorpor med choklad
ca 40 st

50 gram smält avsvalnat smör
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 påse hackad mandel (50 gram)
200 gram hackad mörk choklad
1 tsk mortlade kardemummafrön
3 msk lavendelblommor
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Blanda ägg, socker, vaniljsocker, mandel, choklad, kardemumma och lavendel. Kör gärna ett par varv med elvispen så att det blandas ordentligt.
  3. Blanda i mjöl och bakpulver.
  4. Forma till fyra rullar med lätt mjölade händer och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Platta till dem lätt.
  5. Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta sedan ut dem och vänta någon minut innan du skär dem i bitar och sätter tillbaks dem i ugnen ca 10 minuter.
  6. Stäng sedan av ugnen och sätt luckan på glänt och låt skorporna stå i eftervärmen och torka till i en halvtimme.

måndag 9 juli 2012

Zanzibar I (seafood and Zanzibar pizza)


De berömda gränderna i Stone Town, Zanzibar
Zanzibar, som tillhör Tanzania är egentligen namnet på en ögrupp bestående av ca 25 öar. Huvudön Unguja är ca 8 mil lång och 4 mil bred. Till Zanzibar åker man framförallt för att sola, bada och dyka. Klimat är perfekt och vattnet härligt turkosblått och klart.

Lägg till bildtext
Zanzibar är också förknippat med kryddor, kryddnejlika och vanilj t.ex. De många kryddorna speglar också av sig i matlagningen och i maträtterna som ofta är smakfullt smaksatta med influenser från arabvärlden och Indien.

Grymt utbud av fiskspett
Det är lätt att hitta bra gatumat och i Forodhani Gardens vid vattnet i Stone Town dukas det upp en enorm seafood market varje kväll. Röken från kolgrillarna och fotogenlamporna som lyser upp de ändlösa borden med bläckfisk, svärdfisk, jätteräkor, hummer och mängder av annat från havet, skapar en fantastisk atmosfär.

Räkor, bläckfisk och krabbeklor

Stone Town

Forodhani Gardens
Bland de ändlösa högarna med spett, somosas och naanbröd finns också den berömda zanzibarpizzan. Pizzan är egentligen en combo av omelett och pannkaka där pizzakocken slänger en liten degklump på det heta järnet där degen sedan fylls med i princip vad som helst som går att äta.

Rejäl banan
Mr Nutella!
"Pizzadeg"
Nutella och sedemera banan....
Snart klar....

Yummi!

lördag 7 juli 2012

If you can´t climb it, drink it!


En Castle på Mercury´s i Stone Town, Zanzibar
Två veckor på Zanzibar innebar också två veckor med möjligheter att prova diverse maträtter men också drycker. Öl är ju gott i värmen så det blev till att prova de inhemska sorter som fanns att tillgå. Vet ju inte hur utbudet ser ut på fastlandet men jag tror att jag fick med vad som fanns på Zanzibar. Öl är stort i Tanzania och det största bryggeriet Tanzania Breweries Limited med 80 % av marknaden, sägs vara den största enskilda skattebetalaren i landet. Företaget har funnits länge och sedan 1993 ägs det till stora delar av bryggerijätten SABMiller. Det andra stora bryggeriet på marknaden är Serengeti Breweries med i stort sett resten av marknadsandelarna.

Kan man inte bestiga Kilimanjaro kan man iaf dricka det. Två helt OK öl.

Bäst i test! Ndovu
Sämst i samma test, Tusker

Det mesta smakar ganska likadant. Hyfsade lageröl utan några vågade utsvävningar. Alla utom Ndovu ("elefant" på Swahili) kommer i halvlitersflaskor. Priset ligger på ca 15-20 kr för en flaska på de flesta restauranger eller hotell. Bäst i gänget är ändå Ndovu som kostar något mer än de andra och som faktiskt har lite mer karaktär. Sämst är Tusker som är lite väl blaskig och vattnig.

"Naomba Kili baridi." Bring me a cold Kilimanjaro.