tisdag 30 november 2010

Julskinka med asiatisk touch

Vårt hems julskinka brukar griljeras tidigt på vintern då det är ett riktigt gott pålägg på morgonmackan. Lite fakta och kuriosa om denna julbordsklassiker kan inte skada. Man tror att traditionen går ända tillbaks till förkristen tid och då åts den i religiösa sammanhang och kanske var det så att det finns kopplingar till historien om Särimner. Ni vet grisen som man åt upp och sedan återuppstod den hel och levande igen dagen efter. Andra källor menar att julskinkan introducerades på julbordet på 1600-talet och då främst i de högre stånden.
Varje år säljs mellan 6000 och 7000 ton julskinka.När jag var ung kokte alltid mamma skinkan och tog väl hand om spadet. Dopp i gryta var standard på vårt julbord. Denna tradition är tyvärr inte så vanlig längre med alla färdigkokta och t.o.m. färdiggriljerade skinkor. Det går visserligen att köpa skinkspad för sig men det är nog på väg att försvinna för gott.
Allt fler efterfrågar ekologisk julskinka och Scan säger att de levererar mer ekoskinka än någonsin. Trots det kommer den inte att räcka till alla som vill ha.

Alla har vi väl råkat ut för att griljeringen bara runnit av och bränt fast i botten av pannan istället för att lägga sig fint ovanpå skinkan. Jag tyckte därför att det var värt att prova tipset som fanns i ett ICA-blad som jag fick på posten:

Så fastnar griljeringen
Torka skinkan torr med hushållspapper.
Sikta över majsstärkelse, bred på valfri griljering och strö till sist ströbröd över skinkan.


Griljering med asiatisk touch
3 msk röd currysenap (Kofoed´s Sennep Rod Karry från Den Bornholmske Sennepsfabrik) Du kan säkert ta lite Röd Currypasta och blanda med din senap.
2 msk flytande honung
1 äggula

Bre griljeringen på den färdigkokta skinkan efter att du siktat med majsstärkelse. Sikta över ströbröd och sätt in i 225 grader i 10-15 minuter. Vill den inte få färg så kör på grill de sista minuterna men håll då koll!

måndag 29 november 2010

Faluburgare med hemmagjorda pommes


Eftersom svärföräldrarna bodde i Dalarna under många år så tillbringade vi en hel del tid där så fort vi var lediga. Där lärde vi oss att uppskatta en variant på hamburgare där du grillar eller steker extra stor falukorv istället för den traditionella burgaren. Den extra stora är lite svår att hitta här nere i södra Sverige men häromdagen hittade jag Parisergrill från Toppchark i Bastuträsk. (Den korven har gjort en bra resa i Sverige må jag säga). Den hade en lite större diameter än de vanliga korvarna i samma stil. Så idag blev det snabbmat á la Dalarna. Hemmagjorda pommes kan man enkelt göra genom att skiva fast potatis och vända dem i olja för att sedan köra dem i ugnen tills de är lagom klara och har fått lite färg. Korven var god och får betyget 4 av 5.

Lakritsglögg

Glögg hör julen till och producenterna tävlar i att hitta på de mest udda smakerna. En av vinnarna i den kategorin i år torde vara Herrgårds starkvinsglögg lakrits (nr 96835). Jag hittade den på Systembolaget och nyfiken som jag är kunde jag inte låta bli. Efter att jag inhandlat nämnda flaska har jag läst om den i två olika tester. Det ena testet dömde ut den totalt medan det andra tyckte att det var en spännande och helt ok glögg. Det ymniga snöandet och advent har gjort att julkänslorna smugit sig på och vad passar inte bättre än att prova ovannämnda dryck. Korken skruvades av och man var omåttligt nyfiken på att dofta direkt. Inte helt angenämt. Lite åt någon hostmedicins håll. Väl uppvärmd smakade den faktiskt också hostmedicin, dock med lite glöggkryddning. En halv liten mugg räckte. Tror att jag kommer att hälla ut resten. Eventuellt sparar jag lite åt hugade bekanta som också vill provsmaka. Betyget blir 1 av 5.

söndag 28 november 2010

Kalvstek

Den irländska kalvsteken som inhandlades billigt på ICA såg riktigt fin ut och skulle säkert bli mycket bra tillsammans med en god sås och kokt potatis.Det bästa är att mat av den typen sköter sig själv när väl förberedelserna är gjorda. En annan fördel är att det i regel blir en hel del rester som man kan ha med sig som lunch till jobbet eller hacka ner till en pytt. Here we go!

Kalvstek med rotfrukter

Kalvstek med gräddsås

ca 1 kg kalvstek
en morot
en palsternacka
ett lagerblad
ett par kvistar timjan
en gul lök
6 st vitpepparkorn
5 dl vatten
1 msk kalvfond
1 msk vinbärsgelé
grädde

Stek först steken runt om i smör i en gryta som tål ugn. Lägg sedan i morot, palsternacka och lök i bitar. In med grytan i ugnen. 175 grader i 20 min. Häll sedan på vatten blandat med fond. Lägg i lagerblad, timjan och vitpeppar. Låt stå i ugnen tills innertempen är 70 grader. Ös steken några gånger. Ta ut och låt vila 10-15 min i folie medan du gör såsen. Sila ca 3 dl spad från stekgrytan (spara gärna rotfrukterna, mycket goda) Slå i grädde efter behag, beroende på hur "gräddig" du vill ha såsen. Smaka av med vinbärsgelé, salt och peppar. Red såsen till den konsistens du vill ha den. Skiva steken i ganska tunna skivor. Jag serverade med pressgurka (se tidigare recept) kokt potatis och rårörda lingon.

lördag 27 november 2010

Remi med hallon

Remikexen med hallonsmak är ett gott försök att förnya de goda Remikexen. Mörk choklad och hallon är ju ofta en alldeles förträfflig smakkombination. Inte helt lyckat här. Första kexet är gott men ett par kex senare så smakar det lite tristess, hur det nu smakar. Tröttnade fort men kanske ger jag dem en ny chans någon gång. Betyg 3/5.

fredag 26 november 2010

3 rätters med musslor, gös och pepparkakscheesecake

Fredagar betyder fisk i familjen Mörk. Fiskbilen från Lomma med sitt stora utbud kommer varje fredag och jag är stammis där. Vänliga, hjälpsamma och kunniga! Idag hade jag fastnat för ett recept med gösfilé som jag tänkte modifiera lite. Nämnda fisk är för tillfället väldigt dyr men kostar det så smakar det. Jag tycker att mat ska få kosta. Det finns mindre viktiga saker att dra ner på. Iallafall, väl hemma med gösfiléerna och ett nät musslor så satte jag fart när resten av familjen var upptagna med träning mm.

Musslor med äpple
4 pers

1 nät musslor
2 sharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 äpple
1 dl äppelcider
1 dl grädde
salt och peppar
2 msk finhackad bladpersilja

Stek den finhackade löken i en rejäl klick smör ett par minuter. Lägg i det tärnade äpplet och stek ytterligare en minut innan du häller på cidern och musslorna och kokar tills musslorna är klara. Häll på grädden och låt det bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Släng bort de musslor som inte öppnat sig. Garnera med finhackad bladpersilja vid serveringen.




Stekt gösfilé med broccoli och spenat
4 pers

ca 600 gram gösfilé med skinnet kvar
2 stånd med broccoli
ca 100 gram bladspenat
salt och peppar


Stek gösen med skinnet neråt i lite olja på ganska stark värme. Kör klar den i ugnen på 120 grader eller stek den lätt på den andra sidan också tills den är genomstekt.
Spara buketterna från ett broccolistånd. Koka resten av broccolin tills den är mjuk och mixa den. Spara lite av kokvattnet som du kan tillföra för konsistensens skull. Mixa ner spenat och salta och peppra efter smak. Spara några spenatblad och resten av broccolin (som du kokt lätt) till dekoration. Jag fick supergod spad över från musslorna som jag använde som sås. Servera fisken som den är eller med exempelvis pressad potatis eller mos.


Pepparkakscheesecake


150 gram pepparkakor
75 gram smör
400 gram philadefiaost
1 dl kesella 10%
1 dl socker
250 gram vit choklad
75 gram mörk choklad


Smält smöret och blanda med väl krossade pepparkakor. Jag valde glutenfria sådana då vi hade besök av allergiker. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Grädda i 175 grader i 8-10 min. Rör ihop ost, socker och kesella. Blanda i smält vit choklad under omrörning. Blanda sist i hackad mörk choklad och häll smeten i formen. Frys  i 4 timmar. Servera med röda bär. Lingon är gott till.


onsdag 24 november 2010

Ny fiskfilé från Findus

Findus nya lättpanerade fiskfilé innehåller två portionsstora panerade pangasiusfiléer (odlad i Vietnam). Man kan faktiskt dra ut och titta på de frysta fiskbitarna redan i butiken om man vill. Enligt förpackningen finns det två sätt att tillaga den och vi provade att steka den istället för att värma den i ugnen. Fisken blev verkligen god och precis som förpackningen lovar så påminner den om hemlagad panerad fisk. Det här är absolut en av de bästa frysta fiskbitarna jag smakat. God, tunn panering med bra kryddning och fast och fin fisk. En klar femma! 5/5.

tisdag 23 november 2010

Fazer

Choklad med rostade, saltade cashewnötter lät spännande och inget man bara springer förbi i butiken....men nästa gång. Jag har aldrig varit någon riktig fan av Fazerchoklad (möjligtvis den med Marianne) och finner ingen anledning att ändra uppfattning efter denna kaka. Hoppades att sältan skulle märkas mer. Chokladen i sig smakar som Fazerchoklad brukar. Nötterna är crunchy och goda men betyget blir en svag 3 av 5.

Pizza XXL

Pizzakit från Sara Lee har man ju provat tidigare. Då har degen varit ganska liten och det har ingått färdig tomatsås. Visst, det har sina fördelar i vardagsstressen. Pizza XXL är en större pizzadeg som passar bra i långpanna. Den här degen kommer utan sås så den får man komponera själv. Degen blev lite "degig" och utan spänst. Ganska tjock och matig men konsistensen var inget vidare. Tipset är att göra din egen deg eller om du är lat och vill ha lite disk köpa den mindre varianten från Sara Lee. Betyg 2 av 5

måndag 22 november 2010

St Eriks IPA

St Eriks IPA (nr 1463) från Three Towns är en ganska trevlig IPA med härlig bärnstensfärg och god humlearom. Kan mycket väl bli så att jag köper den igen. Betyget blir 4 av 5.

Wok Sticky Plum

Ibland är det både praktiskt och gott med lite halvfabrikat. Blue Dragons Stir Fru Sauce Sticky Plum är en favorit bland färdiga woksåser. Pikant, söt och lite "sticky" gör sig denna färdiga sås utmärkt ihop med vad man har hemma att woka. Man får bortse från innehållsförteckningen ibland. Ni vet väl att ingredienserna alltid står i "storleksordning". Det innebär att den ingrediens som står först är den som det är mest av i produkten. I den här såsen är det socker på första plats! Ja, ja, iallafall, dagens wok blev som följer:

Wok Sticky Plum
4 pers
ca 600 gram strimlad kycklingfilé
en hackad röd chili
en hackad vitlöksklyfta
en halv purjolök
en gul paprika
en morot i fina strimlor
en påse Sticky Plum


Woka kycklingen först. Lägg åt sidan och woka resten innan du häller tillbaks kycklingen och häller i såsen. Servera med ris eller nudlar. Snabbt, gott, enkelt och barnvänligt. Vill man vara ännu försiktigare kan man utesluta chilin.

söndag 21 november 2010

Juicetest

ICA to go opastöriserad apelsin och honungsmelon är en juice med mild och fräsch smak. Innehåller gott om fruktkött. Däremot svårt att skönja melonsmaken. Antagligen är det melonen som gör att smaken blir mild och god och inte så "bitig" som ren apelsinjuice kan bli. Priset är högt och ligger i samma nivå som Tropicana och Brämhults. Påminner mer om Brämhults och känns lika "nypressad". Betyg 4 av 5.

fredag 19 november 2010

Fylld laxschnitzel med cidersmörsås



När vänner och bekanta vill ha något tips på en god och enkel bjudrätt så brukar jag alltid rekommendera den här. En rätt som jag tror är från något gammalt nummer av Allt om Mat. Alla som någon gång blivit bjudna på den här laxen hos mig har varit lyriska. Rätta mig om jag har fel. Såsen är det som brukar generera flest uppskattande kommentarer. När jag idag lagade såsen så multiplicerade jag receptet med 1,5. Det brukar gå åt! Håll till godo.

FYLLD LAXSCHNITZEL MED CIDERSMÖRSÅS
4 portioner
600 gram laxfilé; 2 tunna skiv/pers
1 syrligt äpple
salt
vitpeppar
olja till pensling

CIDERSMÖRSÅS
2 dl torr äppelcider
2 msk äppelcidervinäger
1 tärning fiskbuljong
0,5 dl créme fraîche
100 gram smör, mjukt
0,5 krm cayennepeppar
hackad gräslök

Köper du din lax med manuell betjäning i fiskdisken, kan du kanske få dina laxschnitzlar tillskurna direkt. Alternativet är att du köper en bit laxfilé och skär själv. Saknar du laxkniv men har en vass och bra kockkniv går det hyggligt bra att skära laxschnitzlar med den också.
Gör så här:
För att få så stora laxschnitzlar som möjligt bör man börja en bra bit
uppe på filén och skära bort en bit snett ner mot skinnet. Sedan kan man
skära ut stora fina schnitzlar; viktigt är att hålla kniven rätt vinklad
hela tiden så att inte skivorna blir mindre efter hand.

Sätt ugnen på 200 grader . Lägg ut 4 av laxskivorna på en lätt smord ugnsplåt. Skala, kärna ur och skär äpplet i tunna skivor. Förväll äppelskivorna 15-30 sekunder i kokande vatten. Fördela äpplet på laxskivorna. Täck med de resterande laxskivorna.Pensla laxen med olja och krydda laxpaketen lätt med salt och en aning peppar. Baka laxen ca 5 minuter i mitten av ugnen i samband med serveringen. Förbered tillbehören.

Cidersmörsåsen: Mät upp cidern och vinägern i en kastrull och smula i fiskbuljongtärningen. Koka upp och tillsätt creme fraichen under vispning. Koka ihop det hela tills ca 1 dl återstår. Vispa nu slutligen i det mjuka smöret klickvis och smaka av såsen med ev salt och en aning cayennepeppar. Tillsätt gräslöken och såsen är klar för servering. Spara några hela gräslöksstrån till garnering. Fördela de äppelfyllda nybakade laxschnitzlarna på heta tallrikar och slå cidersmörsåsen omkring. Garnera med räkor, gräslöksstrån och små varma broccolibuketter. Bjud nykokt pressad potatis till.

torsdag 18 november 2010

3 tester

Boundelles majs med oliver
Majs med gröna och svarta oliver och med olivolja. En totalt misslyckad kombination! Blandningen smakar varken mycket av majs eller av oliver och smakerna fungerar dåligt tillsammans. Håll dig till andra majsblandningar. Betyg 1 av 5.






 Finkrossad tomat från Mutti
Suveränt god och tervlig tomatkross som ser fräsch ut, luktar gott och smakar tomat. Känns som kvalitet rakt igenom! Är mycket nyfiken på deras tomatpuréer Dopio och Triplo. Extra koncentrerade puréer. Alla produkter jag hittills provat från Mutti har varit jättebra. Betyg 5/5





Isländskt godis
Fick den här godisbiten från island av en kollega som har bekanta från nämnda land på besök. Enligt kollegan så är isländskt godis lite udda med mycket lakritskombinationer, gärna med choklad. Den här biten (3) smakade choklad med en lätt touch av lakrits. Lite halvseg sådär. Hade den funnits här hade jag nog inte köpt den igen men betyget blir en trea, alltså 3 av 5.

onsdag 17 november 2010

Eid Al-Adha


Eid Al-Adha är en stor muslimsk högtid som firas av muslimer över hela världen. På min arbetsplats blir det väldigt påtagligt med många lediga elever under dessa dagar. De få som var i skolan idag arbetade handgripligen med uppfräschning av skolgården på morgonen. Vi lärare stog mest och frös och jag sa på skämt att det hade varit gott med något gott till kaffet till rasten som stundade. När vi stelfrusna kom in så var det dukat till kaffefest med gott om arabiska sötsaker. Det mesta i den vägen faller mig inte i smaken då det ofta dryper av sockerlag eller bara är sött i största allmänhet. Då föredrog jag prinsesstårtan som också fanns på gottebordet. Min favvobakelse!

tisdag 16 november 2010

Skånegott och Onsalakorv med whisky


Mackesmör brukar vi kalla det vi brer på mackan, till skillnad från vanligt smör som inom familjen går under namnet smörsmör. Nu har Skånemejerier gett sig in i kampen med de stora om mackesmör. Deras variant heter Skånegott och är en matfettsblandning av riktigt smör och rapsolja. Bra konsistens, god smörig smak och inga konstiga tillsatser. Fetthalten är hela 75%. Betyget blir 5 av 5!
Onsalas nya påläggskorv har fått smak av whisky...står det iallafall på förpackningen. Jag försökte verkligen hitta whiskysmaken (jag hatar whisky!) men lyckas inte alls. Med andra ord så tyckte jag att det var en god och "snäll" korv som säkert fungerar för alla åldrar. Så trots (eller kanske tack vare) bristen på whiskysmak så får den betyget 4 av 5.

måndag 15 november 2010

Lime- och ingefärsbakad torsk

Hittade ett gammalt receptblad som jag tagit någon gång på ICA. Eftersom jag hade torsk i frysen passade det bra. Modifierade receptet lite efter förutsättningarna i kylen. Blev helt okej.

Lime- och ingefärsbakad torsk med grönsaker i röd curry

4 portioner
600 gram torskfilé
2 msk riven ingefära
1 lime
1 vitlöksklyfta
1 msk röd currypasta
500 gram wokgrönsaker
1 burk kokosmjölk, 400 ml
1 grönsaksbuljongtärning
salt och peppar

Blanda ingefäran och saften från en halv lime. Lägg torsken i en form och krydda med salt och peppar. Pensla med ingefärsblandningen och sätt in mitt i ugnen på 150 grader. Ta ut när fisken innertemperatur är 55 grader (ca 15 min). Fräs vilka wokgrönsaker du vill ha med finhackad vitlök i lite olja. Själv tog jag purjo, minimajs, röd paprika och strimlade bambuskott. I originalreceptet står det att man kan ta djupfrysta wokgrönsaker. Tillsätt currypasta, kokosmjölk och buljongtärningen. Smaksätt med saften från en halv lime och eventuellt salt och peppar. Servera torsken med grönsakscurryn och ris. Smaklig spis.

Saffransskorpor

Ingen nyhet direkt. Åt dem med god aptit förra vintersäsongen. Saffransskorporna från Nyåkers är små, söta, smarriga och smöriga. Alldeles fantastiska till eftermiddagskaffet. Enda problemet är att man inte kan sluta äta dem. De smälter så där gott i munnen ni vet. Betyget blir en solklar femma!

söndag 14 november 2010

Matbloggar

Tänkte bara som hastigast tipsa om en trevlig sida där du kan hitta massor av trevliga matbloggar, Matbloggar.com.

lördag 13 november 2010

Öltest

East India Pale Ale från Brooklyn Brewery (nr 1688) är en amerikansk IPA som doftar riktigt gott. Smaken lever inte riktigt upp till doften men ändå inte så tokig. Fruktig humlearom där alkoholstyrkan inte stör (6,9%). Betyget blir 3,5 av 5 möjliga.

Fylld fläskfilé med grönpepparsås, smörsvängda trattisar och potatisgratäng

Fläskfilé är bra käk. Kan varieras i det oändliga och är prisvärt. Hittas dessutom ofta till extrapris och då är det praktiskt att lägga i frysen. Håll dig till den svenska varianten, om inte annat så rent principiellt.

Fylld fläskfilé (4 pers)

ca 800 gram putsad filé
tryffelsenap
marinerade soltorkade tomater
salt och peppar

Tryffelsenap
Skär upp filén på längden till en platt köttbit.  Bred på tryffelsenap. Fick burken när jag fyllde år. Den var inköpt i på La Maison Francaise i Göteborg. Skär sedan soltorkade tomater i strimlor och lägg på även detta. Rulla sedan ihop till en rulle och fäst eventuellt med tandpetare. Salta och peppra och bryn rullen runt om innan du skickar in den i ugnen. Jag hade en potatisgratäng i ugnen sedan tidigare så det fick bli 200 grader. Med termometer behöver man inte vara så noga med ugnstempen. Se bara till att ta ut filén vid 70 grader. Linda in i folie några minuter innan du skär upp den.

Jag gjorde en enkel grönpepparsås till. Grymt god!

Pepprig grönpepparsås

2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
ca 10 grönpepparkorn
3-4 rosépepparkorn
svartpeppar
salt
1 tsk vinbärsgelé
1 msk kalvfond

Du kan ta grädde efter smak och fetthalt men kom ihåg att vispgrädde är den enda grädden utan tillsatser. Ta riktig grädde och späd ut den med mjölk om du inte vill ha så fet sås. Mortla pepparkornen, dra i några drag med svartpeppar och blanda allt och koka en liten stund. Smaka av med salt.


Till kött och sås blev det potatisgratäng. Jag skojade till den lite genom att skiva i lite palsternacka i gratängen. Blev jättegott. Smörsvängda trattkantareller blev "grönsaken" till.

Ölprovning på Malmö Brygghus

Anders Hansson i rummet som ska bli pub.



















En guidad tur med provsmakning av Malmö Brygghus ordinarie sortiment, ja mycket bättre kan det inte bli en fredag eftermiddag. Redan när man kommer in i byggnaden (gamla chokladfabriken) slår de många dofterna emot en. Humle, choklad, jäst, ja det luktar brygghus. Åsikterna huruvida det luktade gott eller inte gick isär. Jag tyckte det luktade fantastiskt! Anders som driver detta Beer Project berättade om byggnadens historia på ett trevligt och entusiastiskt sätt. Entusiast ja, snacka om driftig människa. Här får man saker och ting gjorda och drömmar förverkligade.


Efter rundturen fick vi sätta oss till ett uppdukat bord för att provsmaka de fem ordinarie sorterna. Tanken är att det ska släppas en ny öl den 25:e varje månad utöver de fem ordinarie. Låter spännande. Ett provsmaksprotokoll fanns för de som ville anteckna lite. Vi började från vänster med en vete-öl. Typen brukar inte falla mig i smaken alls men den här var lite mer smakrik och inte fullt så tråkig som de flesta andra vete-öl. Nästa var en Pale Ale som smakade metalliskt och hade en bitter och efterhängsen eftersmak. Ett riktigt bottennapp! En välhumlad Pilsner låter ju spännande men icke. Även denna hade en tråkig bismak som förtog resten av smakerna. IPA´n som följde var ändå okej. Tyvärr inte mer än så. Lite intetsägande och småtråkig. Så långt inga smaksensationer precis. Cacao-Portern, som nu nog hade uppnått rätt temperatur, väntade vi oss mycket av. Vi blev inte besvikna. En ren njutning! Definitivt ingen öl som man stjälper i sig utan vidare. Här ska det smakas och njutas i fina glas. Varför inte köpa hem en sådan flaska att sitta och smutta på en kväll istället för en flaska vin. Väl värt att prova. Tyvärr är det för närvarande slut på Systemet!
Efter provsmakningen träffade vi Anders igen och då berättade han att både till Pale Alen och Pilsnern skulle recepten göras om och att det fortfarande bara var provbrygder. Låter lovande!
Förresten, puben öppnar den 20 november och är sedan öppen alla dagar 17.00-01.00.

fredag 12 november 2010

Torskrygg i ugnen

Panko
Efter en mycket trevlig ölprovning på Malmö Brygghus (se morgondagens blogg) så väntade den nyinköpta torskryggen på köksbänken. Torskrygg blir alltid bra och kan varieras i det oändliga. Gör man den i ugnen kan man smaksätta med vad man har hemma eller bara med salt och peppar. Nämnda rygg var inhandlad i fiskbilen från Lomma som kommer hit till Vellinge varje fredag. Med ett alltid lika trevligt bemötande och med ett bra utbud har det blivit tradition i vår familj att äta fisk varje fredag. Läsare kan alltså vänta sig fiskidéer efter fredagskvällarna. Nu till dagens hopkok.

Ugnsbakad torskrygg (4 pers)

ca 800 gram färsk torskrygg
smör
röksalt
panko
santa maria piri-piri krydda (god till fisk)
citron

Ugnsbakad torskrygg
Gnid in torskryggen med citron. Smält lite smör, blanda med lite röksalt och pensla fisken. Strö över panko (asiatiskt ströbröd) och krydda med piri-piri. Sätt in i ugnen på allt från 100 grader till 200 beroende på hur snabbt du vill ha den färdig. Den blir absolut bäst om du kör den på låg temperatur och längre tillagningstid. Använd kött-termometer och när den närmar sig 40 grader så öka tempen i ugnen rejält och sätt den på grill de sista minuterna så att fisken (pankon) får lite färg. När torsken nått en temperatur av 40-45 grader så ta ut den och servera med goda tillbehör. Jag gjorde en sås på lite rester av vispgrädde och crème fraiche, smaksatte med fiskbuljong, en skvätt vin, en nypa socker, salt och peppar. Till detta serverades kokt potatis och sparris.

torsdag 11 november 2010

Gilles Pepparkaksflarn

Gilles, som gör väldigt goda småkakor, har släppt en nyhet lagom till vintersäsongen. Pepparkaksflarnen är som en blandning mellan havrekakor och pepparkakor. Gott spröda med lagom med kryddig smak. Perfekta till kaffet när man tröttnat på vanliga pepparkakor (om man kan det). Men återigen, varför måste allt vara så fruktansvärt sött. Slutbetyget blir ändå 4 av 5.

onsdag 10 november 2010

Fajitas

Efter en ganska tung dag på jobbet kom jag hem vrålhungrig. Jag hade planerat att laga en orientalisk kycklinggryta men hemma hade tonåringen bestämt sig för att övertala mig att vi skulle ha tacos. Efter lite dividerande fram och tillbaka så enades vi om kycklingtacos. I kylen låg nämligen kycklinglårfilé som vi var tvungna att laga till. Nu blev det inte de vanliga tacokryddorna utan Fajitasmix från Santa Maria. Jag putsade, strimlade och stekte 1 kg kycklinglårfilé. En påse fajitasmix och ca 1 dl lätt creme fraiche fick puttra med på slutet. Vanliga tortillas, tomater, lök, majs, riven ost och jalapenos fick bli tillbehör tillsammans med Santa Marias chunky salsa.. Barnen vill gärna ha nachos till och där tycker vi att ICA´s chilinachos är klart bäst. Resultatet blev riktigt bra och säga vad man vill om mexmat från halvfabrikat men gott, snabbt, populärt och barnvänligt är det.

tisdag 9 november 2010

Redfellas

Idag tillbringades hela dagen på Malmö Högskola. Lunchalternativen är ganska många men det borde finnas utrymme för ännu fler lunchalternativ med tanke på anstormningen av studenter och de köer som bildas vid lunchtid. Kortast kö och med stor omsättning på gäster hade Redfellas Juicebar som har ett guldläge bara några meter från nedgången till Citytunnelstationen som öppnar inom kort.
Personalen hade fullt upp och jag hade med en stunds köande tid att läsa på den stora röda menytavlan. Lunchkombon juice+toast för 69 kr verkade lagom. Jag valde en juice med namnet Shopaholic (jordgubb, ananas, mynta, äpple) och en Mozillatoast (kyckling, mozarella, babyspenat). De färdiga beställningarna ropas ut med ditt namn vilket känns lite mer personligt än nummer eller pipande dosor. Synd att juicen blev färdig några minuter före toasten eftersom färsk juice snabbt separeras om du inte som jag rör konstant för att den ska hålla sig blandad. Både juicen och toasten var goda. Redfellas känns fräscht och helt rätt i tid (och plats).


 En nära vän bjöd senare på middag. En väldigt god pasta med saffran, spenat och lax. Vårt gudbarn, som är ett proffs i köket, hade till dessert gjort egna bakelser med banan, marsipan och grädde med vit choklad. Sött och gudomligt gott.
Pasta med lax
God bakelse

måndag 8 november 2010

Stifado



Stifado är en grekisk kryddig köttgryta med bl.a kanel och nejlika. Godast om den får koka länge och nästan godast dagen efter, men nu var det ju idag vi skulle ha den (se recept nedan). Jag gjorde tzatziki till och serverade anrättningen med klyftisar. Funderade på vad vi skulle ha för grönsak till men då jag fick ett paket på posten med olika majskombinationer från Boundelle (en bonus till grillen jag vann från dem) så fick vi prova någon sort. Det blev majs med chili. Tittar man på innehållsförteckningen förstår man att det röda är paprika (10%). Chili står för 1% av ingredienserna. Ganska OK smak men det kunde varit lite mer stuns. Majsen i sig är krispig och god:

Stifado 4 pers
ca 800 gram nötkött (jag valde fransyska) i grytbitar
2 köttbuljongtärningar
400 gram krossade tomater
2-3 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 kanelstång
1 krm nejlika (var försiktig, tar lätt över smaken)
2 lagerblad
En skvätt rödvin efter smak
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk socker
1 dl syltlök
salt och peppar

Bryn köttet. Rör sedan i allt annat och fyll upp med vatten så att det täcker köttet och låt puttra tills köttet är mört.

söndag 7 november 2010

Kalkon och MFF

Kärleksmums


Mycket att stå i idag. Gäster som kommer för att äta och förhoppningsvis se MFF ta hem guldet. Min fru ville dessutom ha kärleksmums med sig till praktiken så det var bara att sätta fart. När plåten väl var i ugnen och yngste sonen slickat byttan med smet till frukost så gjorde jag pressgurka till kalkonen ikväll. Pressgurka är både enkelt, snabbt och grymt gott till det mesta. Se recept nedan.
"Stuffing" till kalkonen
Den färska Ingelstakalkonen fyllde jag med syrliga äpplen, katrinplommon och persilja innan den åkte in för en lång vända i ugnen. Vitsen med allt detta förmiddagsmeck var ju att kunna se matchen utan att behöva springa mellan köket och TV´n.
Redo för ugnen
Kalkonen blev grym med kokt potatis, rödkål, brysselkål, pressgurkan och portvinssås. En riktig festmiddag för att fira den allsvenska segern.

Pressgurka
Pressgurka
1 gurka (skalad eller inte, välj själv) som hyvlas enklast med osthyvel. Strö lite salt på skivorna och lägg något tungt som press i en halvtimme. Häll av vätskan.
Blanda en lag av:
2-3 msk ättiksprit 12% (beroende på hur mycket "bite" du vill ha i lagen)
1 dl vatten
2 msk socker
lite vitpeppar
finhackad persilja efter smak. Jag brukar ta ett par matskedar.
Rör tills sockret löst sig, blanda med gurkskivorna. Låt helst stå en stund om du kan bärga dig.

lördag 6 november 2010

Pepparkaksdröm

Triumfglass har en glass som faktiskt smakar jul. Tråkigt bara att allt måste vara så väldigt sött. Många produkter hade vunnit på minskad sötma. Gammaldags gräddglass pepparkaksdröm är inte alls dum. Kul idé! Pepparkaksbitarna är gott sega och påminner mer om pepparkaksdeg, och det är ju gott! Lite kryddiga bitoner som minner om juletider. En vuxnare variant av den här glassen kunde varit en fullträff, nu når den inte riktigt fram.

Porter och stout

Systembolaget i Höllviken hade två nya sorters öl som var värda att prova. St Eriks Pompona Porter (nr 11409) var riktigt bra med både vanilj- och chokladtoner. Trevlig liten flaska dessutom. Croptons Imperial Stout (nr 1662) föll mig inte i smaken. För stark och det smakas. Ibland kan en öl ha rejäl alkoholhalt men ändå inte smaka alkohol. Här slår det igenom. Både för söt och stark. Inget att rekommendera.

Saffransklipp

Efter en stärkande cykeltur (den första på mycket länge) fick jag stå upp och äta den snabba enkla lunchen bestående av snabbmackisar och Felix delikatessköttbullar. Till eftermiddagsfika blev det några Saffransklipp från Skogaholms bageri. Inte alls dumma om man tröttnat på Pågens saffransgifflar eller har slut på mammas oslagbara lussekatter. Bra saffranssmak, lite kleggig fyllning men i sötaste laget. Betalade 18.90 på ICA.

fredag 5 november 2010

Start

Hallå ja!
Här tänkte jag blogga om alla nyheter som jag inte kan gå förbi när jag går och handlar. Jag kommer att testa allt nytt i matväg som jag kommer över och självklart då också betygssätta allt. Har du tips på vad jag ska prova så skriv gärna.