Banoffee-paj |
Banoffee-paj hade jag aldrig tidigare hört talas om när jag för en tid sedan såg ett recept i någon dagstidning. Efter lite googlande så gjorde jag min egen paj.Det här är min variant på en paj som finns i många olika receptvarianter. Readers Digest har utsett den till världens godaste..... Resultatet då? Fantastiskt gott även om botten blev väldigt smulig. Nästa gång ska jag prova latmansvarianten som Jamie Oliver gjort i ett program ur den eminenta serien 30 minute-meals. Han hade helt enkelt köpt färdig pajbotten. En annan idé som jag nog ska prova är att köra en cheesecakebotten som man vet funkar. Kommentera gärna om ni provar någon idé som fungerar.
Roligt med den kondenserade mjölken som efter kokning blir härligt kola-toffee-aktig. Borde finnas fler användningsområden kan man tycka.
Ja, man ska faktiskt koka burken i 2 timmar. |
Banoffee-paj
200 gram mariekex
100 gram digestivekex
1 burk kondenserad mjölk
100 gram smör
3-4 bananer
2 dl vispgrädde
mörk blockchoklad
1 burk kondenserad mjölk
100 gram smör
3-4 bananer
2 dl vispgrädde
mörk blockchoklad
Gör så här:
- Lägg burken med kondenserad mjölk i en kastrull så att den är täckt med vatten. Ta bort etiketten först så slipper du få limrester på kanten av kastrullen. Koka den oöppnade burken i 2 timmar. Ta upp burken och låt svalna.
- Lägg kexen i en påse och krossa dem eller kör dem i mixer.
- Smält smöret och blanda med kexkrosset. Tryck ut blandningen i en springform och ställ i kylen i minst en halvtimme.
- Skiva bananerna och fördela över kexbotten.
- Öppna burken med kondenserad mjölk som nu blivit toffee. Smeta ut toffeen över bananerna och kyl en stund till.
- Vispa grädden och fördela över det andra.
- Riv choklad över och servera direkt eller förvara i kylen så att allt hinner sätta sig ordentligt.
Smulig men grymt god! |