Ädelost med päron |
söndag 30 oktober 2011
Ädelost med päron från Kavli
fredag 28 oktober 2011
Trapistöl och köttbankare
Prinsess med banan |
Halloweentårta med citronmousse |
Hade en riktigt trevlig födelsedag med lite gäster och god samvaro. Jag bjöd på höstsoppa med rotfrukter och hjortfärs med ett gott surdegsbröd från Olof Viktors. Efter soppan åt vi två sorters tårtor som blev hyfsat lyckade. Den som ser ut som en prinsesstårta hade banan istället för hallonsylt i fyllningen. Riktigt god faktiskt.
Moussen blev god |
...att banka kött med |
Belgisk klosteröl |
Spice Tree är en mycket trevlig butik som finns i Kristianstad, Malmö och Växjö. Presentkortet därifrån blir det nog inga problem att nyttja.
En gasbrännare har jag länge velat ha och nu fick jag det tillsammans med några formar att göra créme brulée i.
Kvällen avslutades med ett stort glas mjölk tillsammans med mammas fantastiska lussekatter som jag alltid får till min födelsedag. Tack Mamma!
Inget slår mammas lussekatter med mjölk! |
Mycket god! |
onsdag 26 oktober 2011
Sweet chili-panerad rödspätta
Rödspättan eller rödspottan som den egentligen heter håller långsamt på att återhämta sig och man ska vara försiktig med inköp av nämnda fisk. Se till att den är MSC-certifierad eller att filéerna inte är mindre än 20 cm. Då har de hunnit fortplanta sig.
Rödspottan är tacksam att panera och barnen gillar det skarpt. Jag tänkte att jag skulle försöka skoja till paneringen lite och resultatet nedan blev riktigt lyckat med en smakrik och frasig panering.
Sweet chili-panerad rödspätta
2 port
ca 350 gram rödspätta
1 ägg
panko (eller vanligt ströbröd)
vetemjöl
sweet chilisås
smör och olja
Gör så här:
Rödspottan är tacksam att panera och barnen gillar det skarpt. Jag tänkte att jag skulle försöka skoja till paneringen lite och resultatet nedan blev riktigt lyckat med en smakrik och frasig panering.
Sweet chili-panerad rödspätta |
Sweet chili-panerad rödspätta
2 port
ca 350 gram rödspätta
1 ägg
panko (eller vanligt ströbröd)
vetemjöl
sweet chilisås
smör och olja
Gör så här:
- Vispa upp ägget i en djup tallrik. Ta två andra tallrikar och häll upp panko och vetemjöl i dessa.
- Ta 1-2 msk sweet chilisås och blanda ner i äggröran. Salta i äggröran.
- Doppa filéerna först i vetemjöl, sedan i äggröran och sist i panko eller ströbröd.
- Lägg filéerna åt sidan och låt dem torka lite.
- Stek dem i en blandning av smör och neutral olja tills de är gyllenbruna.
Frasig och god! |
lördag 22 oktober 2011
Gös med örttäcke
Örttäckt gös |
Gösen är en insjöfisk som också finns längs hela vår ostkust. Det är en mycket uppskattad matfisk och gösen har ett fast och magert kött som det dessutom är grönt ljus att äta. Statusen är mycket god i insjöarna men är sämre här och var längs kusten.Vill man ha god och "grön" fisk så kan det tråkigt nog kosta en del också. Jag betalade 279 kronor kilot och då var det extrapris.....smakar det så kostar det!
Jag köpte filé med skinnet kvar. Filén var från en relativt stor fisk så jag skar ut ryggen och gjorde lämpliga portionsbitar av dessa tjocka fina bitar.
Gös med örttäcke
2 port
ca 400 gram gös
1 msk pressad citron
3 msk olja
salt
1 msk hackad persilja
3 msk hackad dill
Gör så här:
- Blanda citron och olja (jag tog olivolja men man kan likaväl ha en neutral rapsolja t.ex) och ha i lite salt.
- Skär gösen i portionsbitar och doppa dessa i citronoljan.
- lägg de finhackade örterna på en skärbräda och tryck fisken köttsida mot örterna så att de blir rejält täckta.
- Stek fisken först med skinnsidan ner på ganska hög värme. Det gör inte så mycket om skinnet blir lite bränt.
- Sänk temperaturen och stek fisken klar med köttsidan ner.
- Servera med en god vitvinssås, pressad potatis och någon grönsak eller sallad.
Lägg till bildtext |
onsdag 19 oktober 2011
Beatas mandelgifflar
Receptet på de här små goda gifflarna fick Annette (min fru) av en jobbarkompis och nu när vi i familjen har infört ransonering på inhandlande av godis etc så blir det lätt ett bak istället, för att ha något att mumsa på till kaffet. Gifflarna är snabba att svänga ihop och är godast nygräddade. Man äter gärna ett stort antal.....
Beatas mandelgifflar
24 st
2 dl mjölk
1 dl flytande smör eller motsvarande mängd smält avsvalnat smör
1/2 dl socker
50 gram jäst
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl
100 gram mandelmassa
mandelspån eller pärlsocker
Gör så här
Mandelgifflar |
Beatas mandelgifflar
24 st
2 dl mjölk
1 dl flytande smör eller motsvarande mängd smält avsvalnat smör
1/2 dl socker
50 gram jäst
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl
100 gram mandelmassa
mandelspån eller pärlsocker
Rullade, jästa, penslade..... |
...och färdiga för ugnen |
Gör så här
- Rör ut jästen i en halv deciliter mjölk.
- Tillsätt resten av mjölken, det avsvalnade smöret, socker och ägget.
- Blanda i det mesta av mjölet och arbeta degen lite.
- Dela degen i tre delar och kavla ut varje del till en cirkel. Dela varje rundel i åtta delar.
- Riv mandelmassan grovt och lägg en klick på varje trekants bas.
- Rulla ihop dem från basen och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
- Pensla med ägg och strö på mandelspån eller pärlsocker.
- Sätt in i 220 graders ugn i ca 10 minuter.
Fungerar lika bra utan pärlsocker.... |
fredag 7 oktober 2011
Burgundisk räkgryta
Burgundisk räkgryta |
Rött vin och räkor i samma rätt lät lite skumt innan jag hade provat det här receptet. Resultatet blev riktigt gott och smakrikt med en annorlunda touch till räkorna. Tyvärr blev inte färgen på anrättningen så vacker som jag hade hoppats och som jag sett andra bilder på. Kom gärna med idéer på förändringar för att få en trevligare nyans på gryta.
Burgundisk räkgryta
4 pers
1 kg oskalade räkor
3 dl rödvin
4-5 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
200 gram champinjoner
smör
1 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 fiskbuljongtärning
2 dl crème fraiche
svartpeppar
salt
hackad persilja
Gör så här:
- Skala räkorna och lägg skalen i en kastrull tillsammans med rödvinet. Koka i 10 minuter, sila därefter bort skalen.
- Dela svampen och löken i stora bitar. Hacka vitlöken.
- Fräs lök, vitlök och champinjoner i lite smör i en gryta. Rör i tomatpuré, timjan, buljongtärning och rödvinet. Låt koka upp under omrörning och småkoka sedan i fem minuter.
- Rör i crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Låt grytan koka ytterligare några minuter.
- Precis före servering lägger du i räkorna och låter dem bli varma. Strö över persiljan och servera med ris och gärna ett lätt rödvin till.
onsdag 5 oktober 2011
Blackened Pulled Pork
Det här receptet hittade jag i någon av alla villatidningar som fyller brevlådan så fort du är ägare av villa eller radhus. Ibland händer det att jag bläddrar i någon av dem och det var då som det här receptet dök upp. Spännande med ett annorlunda recept med fläskkarré. Denna styckningsdetalj hör annars inte till favoriterna annat än när det grillas, då är det super. Annat som var nytt för mig var purjolöksaska. Det lär vara grunden till många kryddor som innehåller löksmak.
Resultatet av det här dygnslånga tillagandet blev fantastiskt. Vi serverade det till kokt potatis, sås, sockerärtor och lingonsylt. Man kan annars äta det möra köttet precis som det är genom att dra av strimlor med fingrarna eller en gaffel eller lägga det i ett pitabröd med goda tillbehör.
Purjolöksaska
Skölj och dela purjolöken i blad. Sprid ut bladen i en braspanna och kör dem i ugnen på 200 grader till de är helt svarta. Smula, mortla eller mixa dem till ett pulver. Det behövs inte särskilt många blad för att få några matskedar pulver. Kan säkert vara en bra ingrediens i en "rub" till grillat.
Blackened Pulled Pork
6-8 pers
1 1/2-2 kg fläskkarré
Kryddblandning:
1 msk purjolöksaska
1 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1-2 tsk timjan
1-2 tsk oregano
1 tsk spiskummin
salt efter behag
några varv på pepparkvarnen
1 vitlöksklyfta (pressad)
saften av en halv citron
1/2 dl olivolja
Gör så här:
Resultatet av det här dygnslånga tillagandet blev fantastiskt. Vi serverade det till kokt potatis, sås, sockerärtor och lingonsylt. Man kan annars äta det möra köttet precis som det är genom att dra av strimlor med fingrarna eller en gaffel eller lägga det i ett pitabröd med goda tillbehör.
Purjolöksaska
Skölj och dela purjolöken i blad. Sprid ut bladen i en braspanna och kör dem i ugnen på 200 grader till de är helt svarta. Smula, mortla eller mixa dem till ett pulver. Det behövs inte särskilt många blad för att få några matskedar pulver. Kan säkert vara en bra ingrediens i en "rub" till grillat.
Ugnstorkade purjolöksblad |
6-8 pers
1 1/2-2 kg fläskkarré
Kryddblandning:
1 msk purjolöksaska
1 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1-2 tsk timjan
1-2 tsk oregano
1 tsk spiskummin
salt efter behag
några varv på pepparkvarnen
1 vitlöksklyfta (pressad)
saften av en halv citron
1/2 dl olivolja
Gör så här:
- Lägg alla de torra ingredienserna i en skål och rör om ordentligt så att allt blandas.
- Häll i vitlöken, citronsaften och olivoljan och blanda noga och gnid in köttet.
- Lägg i form, gryta eller lergryta, plasta in.
- Ställ i ugnen på 72-75 grader i 24 timmar.
Fläskkarré efter 24 timmar i ugnen |
Blackened Pulled Pork |
Mört, trådigt och smakrikt |
måndag 3 oktober 2011
Polly by Dregen
Polly Rocks! |
Påsen som är lite kul är förövrigt designad av Dregen.....
lördag 1 oktober 2011
Tarragona mandelkrokant |
Nu har Cloetta släppt en ny variant. Den här gången med mandelkrokant. Sött, crunchy och gott. Man äter inte lika mycket av den här varianten då den blir i sötaste laget. De andra känns iallafall inte lika söta. Men god är den och förtjänar en klar 4 av 5!