onsdag 19 december 2012

Majssoppa med tacolax och avokado

Majssoppa
Tacolaxen passade ypperligt till den milda och lena majssoppan. Avokadon förgyller rätten och ger härlig konsistens och fyllighet. Vill du ha soppan helt slät så passera den genom en sil. Så gjorde inte jag och då finns det risk för att man får peta tänderna ett tag efteråt....

Majssoppa med tacolax och avokado
4-6 pers

2 påsar fryst majs (à 400 gram)
3 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 msk kycklingfond
2 msk pressad citron
2-3 tsk sambal oelek
300 gram skinn- och benfri lax
1/2 påse taco kryddmix
1 avokado
gräddfil
koriander
salt och peppar
olja

Gör så här:
  1. Finhacka vitlök och scharlottenlök och fräs tillsammans med majsen i lite olja i en stor kastrull ca 5 minuter. 
  2. Tillsätt 1 liter vatten, fond, citronjuice och sambal. Låt småkoka under lock i 5 minuter.
  3. Mixa soppan i mixer eller med stavmixer. Krydda med 1 1/2 tsk salt.
  4. Skär laxen i 2 cm tärningar och blanda med tacokryddan. Stek i lite olja och lägg åt sidan.
  5. Skär avokadon i tärningar i samma storlek som laxen. 
  6. Servera soppan med lax, avokado, gräddfil och lite koriander. Gärna ett gott surdegsbröd till.

onsdag 21 november 2012

Non Stop Mjölkchoklad

Non Stop Mjölkchoklad
Non Stop är en gammal klassiker som funnits sedan 40-talet och som går hem åtminstone i den här stugan. Never Stop är en annan variant med lite kolaaktig mjölkchoklad som också de har haft sin storhetstid i vårt hem. Nu kommer Marabou med linser med lite ljusare mjölkchoklad. Färgen på linserna är lite mer dämpat pastelliga. Inte alls tokiga även om jag nog föredrar originalet med lite mörkare choklad.

Lägg till bildtext

Btw, när jag googlade runt på Marabous sida hittade jag nedanstående bild på linser som har gått mig förbi. Låter onekligen gott. Kanske dags för en återlansering?



måndag 19 november 2012

Tjälknöl med rotfruktsgratäng

Det här är definitivt något av det godaste jag har ätit på länge. Så gott och fräscht och faktiskt lättlagat även om själva "knölen" tar sin lilla tid. Förbereder man bara ordentligt så har man en middag av världsklass! Receptet som jag modifierat något kommer ursprungligen från en Buffétidning (ICA). I originalreceptet står det att ugnen ska stå på 75 grader men min ugn går inte att ställa lägre än 80! Prova dig fram med olika typer av kött. Själv hittade jag billig rostbiff och det blev superbra! Överblivet kött passar utmärkt som pytt eller som pålägg.

Tjälknöl på rostbiff

Tjälknöl
4 pers

Fryst nöt- eller viltstek (ca 1 kg)
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker
10 vitpepparkorn
1 msk sambal oelek

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 80 grader.
  2. Lägg den frysta steken i en ugnsform och sätt in den i ugnens nedre del 10-12 timmar. När steken tinat så sätt i en stektermometer så håller du bättre koll. Låt temperaturen gå upp till 66 grader.
  3. Koka upp alla ingredienserna till lagen i en kastrull och låt sedan lagen kallna.
  4. Lägg den varma steken i den kalla lagen och ställ i kylskåp 4-5 timmar. 
  5. Skär köttet i tunna skivor.

Rotfruktsgratängen färdig för ugnen

Rotfruktsgratäng
4 pers

500 gram potatis
2 morötter
2 palsternackor
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad timjan (el. 2 tsk torkad)
2 dl riven parmesan

Gör så här:
  1. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Skala och grovriv morötter och palsternackor.
  2. Koka upp mjölk, grädde och fond i en rymlig kastrull. Lägg i potatis, morot, palsternacka och pressad vitlök. Krydda med 1 tsk salt och lite peppar. Låt småkoka under lock ca 15 minuter. Rör om ibland.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Häll blandningen i en ugnsform. Strö över timjan och parmesan. Ställ in i ugnen ca 20 minuter. Servera med tjälknölen.
Rotfruktsgratängen klar!


tisdag 13 november 2012

Enkel äppeldricka

Goda svenska äpplen
Många äppelträd har fullkomligt dignat av frukt och visst är det synd att inte använda våra ofta goda svenska äpplen. När man tröttnat på äppelkakor och annat "äppligt" kan man lätt göra en frisk och god äppeldricka. Resultatet blir en perfekt måltidsdryck. Tack Carin Hellberg för alla goda äpplen.

Äppeldricka
ca 7 liter

1 10-liters hink
ca 6 liter svenska obesprutade äpplen
3 1/2 dl socker
atamon
1 tsk askorbinsyra

Gör så här:
  1. Dela äpplena i fyra delar och fyll en hink till 3/4. 
  2. Fyll upp med vatten och häll i askorbinsyran. 
  3. Lägg en upp och nedvänd tallrik över som trycker ner äpplena lite. Sätt på ett lock eller plasta och ställ svalt 3-4 dagar. 
  4. Sila och blanda i socker och atamon enligt förpackningen. 
  5. Häll upp på väl rengjorda flaskor.
De snygga flaskorna blev bra "gåbortpresenter". De här blev kvar till oss.


söndag 11 november 2012

Kokoskyckling från Kenya

Kenyansk kokoskyckling

Det här receptet rev jag ur någon tidning för länge sedan och sedan har lappen legat dold ett par år. När jag nu hittade den så lät det spännande och behövde testas. Resultatet blev gott och hela familjen gillade den lite syrliga kokossmaken. I originalreceptet står det att det ska vara en kyckling delad i fyra delar. Jag gjorde vardagsvariant med kycklingfilé och det blev inte alls dumt. Fungerar säkert utmärkt även med kycklinglårfilé eller annan kycklingdetalj.

Kokoskyckling från Kenya
4 pers

olja
1 hackad gul lök
1 röd chili, finhackad eller strimlad
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk ingefära
1 tsk curry
knappt en halv tsk salt
1 tsk socker
4-5 kycklingfiléer
rivet skal av en halv citron
2 msk tomatpuré
1 kycklingbuljongtärning/1 1/2 msk fond
1 burk kokosmjölk
kokosflingor

Kokoskyckling med ris och chutney

Gör så här:
  1. Stek lök, chili, vitlök och kryddor i olja en liten stund.
  2. Dela kycklingfiléerna i två avlånga delar och bryn dem tillsamman med det andra ett åar minuter på varje sida.
  3. Tillsätt citronskal, tomatpuré, buljong/fond och kokosmjölk.
  4. Sänk värmen och låt puttra (gärna under lock) i ca 25-30 minuter.
  5. Strö på kokosflingor och servera med ris.

fredag 9 november 2012

Innis & Gunn Winter Treacle Porter


Innis & Gunn Winter Treacle Porter

Edinburghbryggeriet Innis &  Gunn har en ganska spännande historia. Så här skriver de själva på sin hemsida:

Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent har bestämt sig för att skapa en whisky med smak av ale och bryggmästaren Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale och lagra den på ekfat. Tanken är att alen ska skänka faten karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat. Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé. Flera månader och massvis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp ett telefonsamtal där en chef vid destilleriet berättar att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare bara slängts bort. Arbetarna på golvet hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet smakade fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer till en törstig värld. 

Lägg till bildtext

Första gången jag kom i kontakt med Innis & Gunn var när jag fick en numrerad flaska i pappkartong av ovannämnda öl för några år sedan av min bror. Innis & Gunn har genom åren inte tillhört mina favoriter precis. Oerhört snyggt förpackad öl med roliga och påhittiga varianter men utan att få mina smaklökar att dansa. Ofta har jag upplevt dem som lite svåra och bitiga med viss spritighet. Winter Treacle Porter (nr 11603) är en ekfatslagrad porter som fått extra smak tack vare tilläggen av rostat vete, karamellmalt, choklad och melass. Den släpptes den 1 november i en begränsad upplaga av 46 000 flaskor. Det är nog det bästa jag druckit från Innis & Gunn. Ändå är det något som stör mitt helhetsintryck..... Doften är god och lite kolaaktig. Smak med alkoholtoner och viss sötma. Lagom beska. Kantig och tunn för att vara en porter och den har det där lite bitiga som jag försökte beskriva innan. Som sagt, inte någon favvo hos mig men har du gillat I & G tidigare så ska du absolut prova den här.

 

 

måndag 5 november 2012

Philadelphia Marabou

Liten i förhållande till vår jätteburk Nutella, men naggande god

Färskost med chokladsmak?? Philadelphia med Marabou mjölkchoklad??? Jo, det funkar faktiskt. Härligt krämig konsistens och lite syrlig smak från själva färskosten. Mjukare i smaken än Nutella men inte riktigt i samma klass enligt Nutellaälskande familjen. Provade Philadelphian på en toast med gott resultat. Kan tänka mig att den är lysande på en nygräddad croissant eller som ingrediens i något bakverk. På Philadelphias egen sida finns massor av receptidéer.

Toast med Philadelphia Marabou

söndag 4 november 2012

Varmrökt lax med tzatziki och saffranscouscous

Saffranscouscous med varmrökt lax

Enkelt, gott, vegetariskt och ändå lite lyxigt. Den varmrökta laxen köpte jag som vanligt i den eminenta fiskbilen som hälsar på i krokarna på fredagar. Tzatzikin rörde jag ihop själv och couscousen gjorde jag enligt instruktionerna på förpackningen. Jag lade till en nypa saffran i kokvattnet. När grynen svalnat något så blandade jag i både kärnor och saft från ett granatäpple och ett par matskedar pumpafrön tillsammans med några salladsblad som jag hade över från en färdigblandad påse. Resultatet blev riktigt gott, fräscht och snyggt.

Tzatziki fungerar utmärkt till laxen

lördag 27 oktober 2012

Älska Mat.......och öl

Dags igen för årets "Älska Mat-Mässa" i Malmö. Min lillebror och jag gick dit på öppningsdagen och det visade sig vara ett lyckokast. Inte särskilt mycket folk och dessutom gott om smakprover. Vi njöt både länge och väl av olivoljor, bröd, korvar, ostar och andra mer eller mindre udda delikatesser. Till inträdet kunde man också köpa dryckesprovkuponger. Vi använde våra lappar uteslutande till öl. Vi stod länge och tjatade med en man som hade gott om danskt öl från olika bryggerier. Väldigt trevligt och väldigt gott! Bäst var nog IPA´n från Amager Bryghus. Välhumlat med lagom beska och en doft som bara den nästan var värd en dryckesbiljett. Hornbeer är ett annat trevligt bryggeri med en trevlig mörk IPA som heter Hophorn. Stockeboda frestade med sin Jaktporter som lanseras i december. Något tunn men ganska okej. Däremot luktade och smakade deras Single malt med mynta riktigt illa!

Ett kul tips inför julen är paketet med 12 danska julöl som man kan beställa på Systembolaget. Ska vi nog göra! Beställningsnumret är 89857
Hophorn från Hornbeer, Gott!

Ingen hit! Luktar julmust och smakar...?
 God!

Världsklass!
Trevligt bemötande och väldigt god öl
Ett annat intressant och udda öl var Björkölet och Bergaölet Vånga 77.1 från Kristianstadstrakten. Öl gjort på björksav. Sådana konstigheter och påhitt brukar inte löna sig men det här funkade faktiskt riktigt bra. Än så länge finns de inte på Bolaget men håll utkik i sortimentet efter jul för lansering var på gång.


Intressant och gott


Broder provar björköl från hans hemtrakter



Isländskt gottebord med massor av lakrits-choklad-kombinationer
Älska Mat i Slagthuset i Malmö

söndag 21 oktober 2012

Tapas-SM och gott vin


Testade ett rött spanskt riojavin (Ramón Bilbao nr 6698) för den blygsamma pengen 57 kr. Mörkrött och friskt doftande! Vinet smakade alldeles utmärkt med en fruktig touch av mörka bär och en ganska hög syra och är väl värt sina pengar. Skulle t.ex funka bra till tapas. Varför inte hitta på dina egna tapas och tävla med dessa på Tapas-SM. Du kan vinna en resa till Spanien. Allt om tävlingen finns på https://www.facebook.com/smakarpa/app_150615125083256.


Tapas-SM är en tävling arrangerad av PrimeWine Group. Varje vecka under fyra veckors tid väljer bloggarjuryn ut tre veckofinalister. För att delta laddar du upp ett recept (och gärna bild) samt motiverar varför just din tapas är Sveriges godaste och passar bra tillsammans med vinet Ramón Bilbao.
Varje vecka under fyra veckor väljer juryn ut tre veckofinalister. I slutändan kommer fyra olika tapas att gå till final. I finalen hjälper en representant från Ramón Bilbao till att välja ut segraren i Tapas SM. Förstapriset i tävlingen är en resa till Rioja, med besök på Bodegas Ramón Bilbao.

torsdag 18 oktober 2012

Fine Cheese Chips

Fine Cheese Chips från Estrella
Estrella nya chips "limited edition" borde slippa vara just "limited". De borde definitivt bli ordinarie i sortimentet. Äntligen ett chips som smakar ost. Inga andra konstiga kryddblandningar utan en ren och välsmakande ostsmak. När man öppnar påsen luktar det också riktigt ostigt. Chipsen är tunna och krispiga med smak av prästost. Lagom salta och riktigt goda. Prova!

söndag 14 oktober 2012

Rotmos med fläskkorv

Rotmos med fläskkorv och ärtor
Jag tror att jag kanske har gjort rotmos en gång tidigare i mitt liv, eventuellt alltså. Det finns ju färdiga varianter på "korv" så att säga. Smaken på den färdiga varianten är ganska okej i nödfall men konsistensen är alldeles för lös och utan "tugg". Egengjord rotmos är bara världsklass (barnen tyckte inte om det!!!). Billigt och fantastiskt gott. Nu är det dessutom säsong för kålroten och morötterna så det behöver inte kosta många kronor. Gör mycket för det funkar att frysa in eller att ta med till jobbet som lunch dagen därpå.
Fläskkorven som jag vill ha till då jag alltid fick det som barn köpte jag färdig på ICA och den visade sig vara riktigt god den också. Senap måste det vara till och ärtor tycker jag passar ypperligt som grönsak. Håll till godo med detta universalrecept på rotmos.

Rotmos
4 pers

1 ganska stor kålrot
2 morötter
6 normalstora potatisar
smör
salt och peppar

Gör så här:
  1. Skala kålroten och skär den i bitar, typ 3x2 cm. Skala morötterna och skär dessa i något mindre bitar.
  2. Koka kålroten och morötterna i ca 20 minuter.
  3. Lägg i skalad och delad potatis och låt det koka tills allt är mjukt.
  4. Mosa med en mosstöt eller vispa med elvisp samtidigt som du tillsätter en rejäl klick smör och lite av kokspadet. Pressa helst inte för det ska vara lite "tugg" i moset.
  5. Krydda med salt och lite peppar.

torsdag 11 oktober 2012

Monks Blend No.1

Mästerlig!

Jag sprang på en fantastiskt trevlig öl när jag var i Stockholm häromsistens. En liten flaska Monks Blend No.1 Uniqum (89089) gjord av Monks Café and Brewery i Stockholm. Den snygga lilla flaska innehöll endast 25 cl och kostade dryga femtilappen. Värd varenda öre om ni frågar mig. Ölen är en blandning av två stouts och 0,5% Mackmyra. Alkoholhalten är på hela 10,5 % men smakar inte alkoholigt som vissa högoktaniga ölar kan göra. Färgen är nästan svart och man kan ana både kaffe och choklad i både doft och smak. Lång och kraftig smak som lever kvar länge. Något av det bästa jag druckit faktiskt.
Delade broderligt med broder

onsdag 10 oktober 2012

Hasselbackspotatis med smörsvängda trattkantareller och färsbiffar med viltsmak

Färsbiffar med hasselbackspotatis och trattkantareller

Svenska trattisar svängda i lite smör är fantastiskt! Den här gången fick svampen ackompanjera färsbiffar och hasselbackspotatis. Nötfärsen smaksatte jag med lite viltfond och lite kantarellfond. Detta rördes ihop tillsammans med ett ägg, lite uppblött ströbröd, en klick senap och salt och peppar. Sedan stekte jag först biffarna på hög temperatur så de fick en fin stekyta innan de fick gå färdiga på lite lägre temp i stekjärnet.

Hasselbackspotatisen gjorde jag genom att skära potatisarna nästan igenom och sedan skjuts in i ugnen på 200 grader. Efter typ en halvtimme så penslade jag dem med rikligt med smör och kryddade med salt och pommes frites-krydda. Sedan fick de vara i ugnen tills de blev klara. Känn efter med en sticka.

Hasselbackspotatis, ibland bortglömda och underskattade

Såsen blev en variant på grönpepparsås. Först fräste jag en scharlottenlök tillsammans med en vitlöksklyfta och ca 10 grönpepparkorn i lite smör. Sedan hällde jag på ett par dl vatten och lät det hela puttra en sisådär 20 min eller tills det reducerats till hälften. I med ett par, tre dl matlagningsgrädde och i med mixerstaven. Smaksätt med lite viltfond och en liten klick vinbärsgelé.


fredag 5 oktober 2012

Grillad laxfilé med räkröra

Grillad laxfilé med räkröra
Ibland blir det inte som man tänkt sig. Jag hade funderat på någon hel fisk typ gös eller abborre att grilla men med barnens önskningar i huvudet fick det bli ett säkert kort istället. Laxfilé! Familjen bli glada iaf. Den här gången använde jag en grillolja med citrus och resultatet blev som vanligt riktigt gott. Stektermometern stannade på 50 grader vilket är ganska lagom.

Citrusolja från Santa Maria ger god smak
Räkröran är enkel och väldigt god även om den kanske passar bättre till någon vitfisk. Mängden pepparrot kan man själv styra över då smaken är som baken. Fungerar dessutom utmärkt till en baguette eller liknande. Svensk nyskördad späd sparris är ett oemotståndligt tillbehör i dessa tider, och visst är det fascinerande hur snabbt det går ut i urinen. Om man nu känner den speciella lukten vill säga. Det är tydligen bara en viss procent som får lukten i urinen och bara en viss procent som känner lukten.....

Räkröra
4 pers

Ca 500 gram oskalade räkor
1/2 dl gräddfil
1/2 dl majonäs
1/2 dl hackad dill
2 msk riven pepparrot
en nypa salt

Skala räkorna och blanda allt.

Isländsk öl passar gott till 




söndag 30 september 2012

Brasiliansk öl

Det är nice när man har en bror som har ett jobb som gör att han "tvingas" till diverse resor i tjänsten. Då han är en snäll bror som i sin tur gillar sin bror, alltså mig, så brukar han komma hem med diverse delikatesser för provning. Senaste resorna till Brasilien respektive SydKorea resulterade i ett antal öl från förstnämnda land och ett inhemskt vin från Korea.

3 Lobos Pele Vermelha
Ölen överträffade alla förväntningar och var alla tre riktigt bra, Snygga flaskor och etiketter gör inte saken sämre. Vi provade en IPA och två porter. 3 Lobos Pele Vermelha var inget utöver det vanliga men en helt okej, ganska snäll IPA med varaktig bitterhet efter lite citrus och kola.

Demoiselle

Demoiselle från bryggeriet Colorado är en porter med tydliga kaffetoner. Mörk och gräddigt tät. Inte alls tokig den heller.


Way Beer Cream Porter

Men bäst av dessa tre var ändå Cream Porter från Way beer. Ännu en riktigt mörk porter med karamell och torkad frukt, vissa chokladtoner och en härlig söt-bitter avslutning. Brasilien kan inte bara spela fotboll och dansa samba, de kan brygga öl också!

lördag 29 september 2012

Polly charter

Polly Charter

Tre smaker Polly, men vad smakar de?
Originalpolly från Cloetta (som för övrigt har den segaste hemsidan ever, prova själva) är smaskens, speciellt de med mörk choklad. Genom åren har det kommit en massa andra varianter som aldrig varit i närheten av originalet. Så inte nu heller. Senaste tillskottet kallas charter och på påsen står det att bitarna ska smaka melon, kokos, lime och ananas. Samtidigt finns det i påsen tre olika färger. Jag har väldigt svårt att tala om vilken som smakar vad. Kokosen kan man med hjälp av utseende och konsistens hitta men de övriga smakar bara syntetiskt och konstigt. Första och sista gången dessa Polly kommer innanför mina dörrar. Tacka vet jag originalet!

torsdag 27 september 2012

Oppigårds Indian Tribute

Oppigårds Indian Tribute
På ett Systembolag som jag inte besöker så ofta hittade jag Oppigårds Indian Tribute (nr 1415) som jag inte testat tidigare. Nu fick det bli tillsammans med sushi. Kanske hade passat bättre till någon mat med lite hetta. Iallafall, en jättegod öl med rejält med humle (centennial och cascade) i både doft och smak, torra citrustoner med tydlig beska och en härligt mörk bärnstensfärg. Jag vill ha fler!

måndag 24 september 2012

Zeta Parmesan till pastan

Pasta med svamp, rucola och Parmesan från Zeta
För någon vecka sedan väntade ett kylpaket utanför min ytterdörr. I detta paket fanns tre parmesanostar med olika lagringstid från Zeta. En fantastisk fikonbalsamvinäger fanns också i paketet. Hur kommer då detta sig? Jo, om man har anmält sig som "buzzare" hos Buzzador så kan man ibland bli utvald att testa olika produkter som man sedan skriver om. Är du intresserad så klicka på Buzzador och anmäl dig.

Här följer ett recept med parmesan som jag fått av familjen Kjellström i Skanör. Enkelt, snabbt och gott!

Pasta med svamp, rucola och parmesan
4 pers

300 gram färsk pasta
250 gram svamp, t.ex. skogschampinjoner
1 gul lök
smör
2 dl crème fraiche gourmet rostad vitlök & timjan
80 g rucola
100 gram Zeta Parmesan



Parmesan, lagrad i 14 månader

Gör så här:
  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 
  2. Dela svampen i kvartar. Skala och skär löken i klyftor. Stek svamp och lök i smör i en panna. Tillsätt crème fraiche och koka upp. Smaka av med salt och peppar. 
  3. Blanda med pastan. Toppa med rucola och hyvla över rikligt med parmesan vid servering.
Voilá!