fredag 31 augusti 2012

South Plains Brewing Company

After Work med trevliga arbetskollegor på Bishop Arms i Malmö. Då blir man nöjd på alla sätt och vis. Ölutbudet är som vanligt riktigt roligt och det absolut roligaste den här eftermiddagen var en APA (nr 89812) från det för mig tidigare okända South Plains Brewery i Malmö, ett bryggeri som drivs av amerikanen Jeff Brown. Apan lär vara den första ölen från detta microbryggeri och det bådar gott. Finns att beställa på bolaget.


Snygg etikett på en halvlitersflaska. Härligt humledoftande toner möter näshålan. Smaken kan inte göra någon besviken. Centennial och annan humle ger kola- och lätta citrustoner i denna, i min mun, fulländade öl. Grymt gott. Etiketten riktigt snygg dessutom.

Som det står på etiketten: "carpe cervisiam" fånga ölen!

onsdag 29 augusti 2012

Mrs Cheng´s Teriyaki Curry

Teriyaki Curry från Mrs Cheng´s

Hittade en nyhet som lät spännande. En grytbas från Mrs Cheng´s med teriyakismak. Små och få bitar med morötter, minimajs, broccoli och chili kunde skönjas. Jag strimlade kycklingfilé som stektes tillsammans med såsen och serverade ris till. Smaken var svår att bestämma. Smakar inte teriyaki i min mun. Tråkig och ganska intetsägande. Färgen blir mer brunsås än något annat. Jag kommer säkerligen inte att köpa den här burken fler gånger.

Kyckling med färdig Teriyakisås

lördag 25 augusti 2012

Krusbärschutney

Krusbärschutney

Den här chutneyn smakar fantastiskt till fläskkött, fågel, indisk mat mm.

Krusbärschutney

250 gram krusbär
ca 4 cm ingefära
1/2 röd chili
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
0,75 dl honung
1 1/2 msk vitvinsvinäger

Gör så här:
  1. Skala och hacka ingefäran fint. Kärna ur chilin och hacka den fint också. Snoppa krusbären. Lägg alla ingredienserna i en kastrull.
  2. Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter, eventuellt längre.
  3. Ställ åt sidan och låt svalna. Häll upp på väl rengjord, het burk.



















fredag 17 augusti 2012

Plommonmarmelad med kryddnejlika

Plommon som ska bli marmelad
Äldste sonen kom hem med en kasse plommon från flickvännens föräldrars trädgård. Jag fick dem under förutsättning att jag gjorde något med dem och att det blev ett blogginlägg av det. Sagt och gjort! Inspirationen kommer från en turkisk kokbok. Den här marmeladen skulle jag själv föreslå på en frukostmacka tillsammans med en god ost eller varför inte till ostbrickan.

Plommonmarmelad med kryddnejlika

2 kg plommon
1 kg syltsocker
3 kryddnejlikor
saften av en citron

Gör så här:
  1. Lägg plommon, socker och kryddnejlika i en stor kastrull. Skriv ner hur många plommon du har använt. Lika många kärnor ska du hitta sedan. 
  2. Koka ihop ca 15 minuter. Under kokets gång kan du börja fiska upp kärnor som du håller räkningen på.
  3. Skumma av om det behövs och pressa i en citron. 
  4. Gör ett test genom att ta lite marmelad på ett fat och ställ kallt. Dra sedan med fingret igenom och du märker hur konsistensen är. För lös, koka några min till. För hård, späd med vatten.
  5. Mosa med en gammal hederlig mosstöt eller mixa marmeladen. Själv mixade jag lite grann så att det blev lite "bitar" kvar. 
  6. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

onsdag 15 augusti 2012

Grattis!

Nu är tävlingen avslutad och jag får tacka för alla trevliga smoothierecept. Vinnare blev Erika Skalman från Hägersten som snart får en stavmixer från Bosch i brevlådan. Hennes spännande smoothierecept dyker upp här senare.
Andrapriset gick till Marie Lyander-Magnusson från Visby.

Grattis!

tisdag 14 augusti 2012

Passionsfruktscheesecake

Ljuvligt innanmäte av passionsfrukt

Passionsfrukt är fantastiskt gott. På Zanzibar köpte vi passionsfrukt för i princip inga pengar alls. De frukterna såg närmast omogna ut i sina gula släta skal men var helt underbart goda. En hel del bättre än de förskrumpna mörka frukterna vi hittar i våra fruktdiskar, även om de kan vara grymt goda de också.

Passion
Passionsfruktsblomma

Fruktstånd i Jambiani
På den internationella matmarknaden i Malmö köpte jag en burk passionsfruktscurd. Denna fantastiskt goda produkt använde jag i en frusen cheesecake som blev grym! Vill du göra en glutenfri variant så köp glutenfria havredigestivekex från Semper. Självklart går det utmärkt att göra samma cheesecake med lemoncurd som är lite lättare att få tag på.

Passionsfruktscheesecake

180 gram digestivekex
75 gram smör
2 dl grädde
250 gram philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
1 dl ljust muscovadosocker
passionsfruktscurd

The Cherry Tree har bra grejer
Passionsfruktscheesecake
Gör så här:
  1. Smält smöret och mixa det med digestivekexen. 
  2.  Tryck ut blandningen i en lätt smord springform.  
  3. Bred på ett tunt lager curd. Värm den några minuter i micron om den är för hård i konsistensen. Ställ svalt en stund. 
  4. Vispa grädden med sockret tills det inte är rinnigt längre. Vispa i vaniljsockret och osten tills blandningen är slät. Bred blandningen över det andra i formen. Ställ i frysen tills det är helt fruset. 
  5. Bred på ett rejält lager curd och frys igen. Hit går utmärkt att förbereda. 
  6. Ta fram ca 15 min före servering och garnera med passionsfrukt.

lördag 11 augusti 2012

Grillad fläskytterfilé med koreansk touch

Grillad fläskytterfilé
Fläskytterfilén blir fantastiskt smakrik och saftig om ni följer dessa anvisningar.

Grillad fläskytterfilé med koreansk touch
4 pers

ca 500 gram fläskytterfilé
1 dl hoisinsås
1/2 dl japansk soja

Passa filén på grillen då den söta marinaden lätt bränns
Gör så här:
  1. Putsa köttet och skär det i fyra delar, först på längden och sedan mitt av så att det blir fyra smala delar. 
  2. Vispa ihop såsen och sojan och lägg i köttet och låt det ligga under tiden du tänder grillen. 
  3. Ta upp köttet och spara såsen i en kastrull. Grilla köttet runt om försiktigt så att du inte bränner det. Grilla sedan indirekt tills innertemperaturen är 65-70 grader. Låt vila i några minuter. Under tiden kokar du upp resten av såsen.
  4. Skär köttet i skivor och häll över såsen. 
  5. Servera med förslagsvis en nudelsallad eller bara ris och en sallad.

torsdag 9 augusti 2012

Glutenfri kladdkaka

När man har glutenintolerans i släkten så är det bra att ha väl beprövade recept i baklomman. Det här receptet är lysande och fungerar precis lika bra som en vanlig kladdkaka. Man kan sedan experimentera med smaksättningar som lite rivet apelsinskal eller hallon. Bara fantasin (och vetet) sätter gränser.

Glutenfri kladdkaka

2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl Finax glutenfri mjölmix
175 gram smör
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna lite.
  3. Smöra en springform eller liknande.
  4. Vispa samman ägg och socker pösigt. 
  5. Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjölmix i smeten.
  6. Blanda sist ner det smälta smöret.
  7. Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.

tisdag 7 augusti 2012

Chokladkaka med inkokta rabarber

På min arbetsplats verkar det ibland som om de anställda "nollar" ett par gånger per år. Vi är fantastiska på att hitta orsaker till att inmundiga allehanda bakverk. När någon fyller bjuds det till friskt och den som sedermera fyllt förväntas såklart bjuda igen inom det närmaste. Summan av kardemumman blir att man blir fetare och fetare men att man får prova många delikata kalorifyllda skapelser.

Sjukt god smet
En väldigt god sådan kaka var den här chokladkakan som Kristina (tack!) vänligt delade med sig receptet till. Kakan blir härligt chokladig och krämig med en touch av apelsin. Rabarberna till lyfter det hela till himmelska höjder. Kakan fungerar såklart lika bra med vispad grädde eller lite vaniljglass.

Lägg till bildtext
Chokladkaka med inkokta rabarber

Kakan:
250 gram mörk choklad
250 gram smör
4 dl florsocker
1 1/2 dl vetemjöl
4 ägg
3 msk pressad apelsinjuice och rivet skal från en apelsin

Rabarbern:
3 dl socker
1 1/2 dl vatten
3 stjärnanis
saft och rivet skal från 1 apelsin
5 rabarber

Gör så här:
  1. Smält choklad, smör och florsocker under omrörning i en skål som du ställeri en kastrull med sjudande vatten.
  2. Sikta ner mjölet och vispa i äggen ett åt gången. Vispa sedan i apelsinjuice och skal.
  3. Häll upp blandningen i en smord springform och baka den i 180 grader i ca 20-25 minuter.
  4. Rabarbern: Koka upp sockret, vattnet, det rivna apelsinskalet, saften och stjärnanisen. Ansa rabarbern, skär i korta stavar och lägg ner i sockerlagen. Är stängerna grova så dela dem på längden också. Ställ åt sidan och låt svalna.

Chokladkaka med inkokta rabarber

lördag 4 augusti 2012

Pata Negra

När svärföräldrarna skulle åka till Spanien beställde jag lite Pata Negra, då helt ovetandes om hur ruskigt dyr denna speciella lufttorkade skinka är. Skinkan kommer från speciella svarta grisar uppfödda på ekollon. Jag fick iallafall något hekto som jag gick och små-åt på de följande dagarna. Alldeles fantastiskt god och synd att äta tillsammans med något annat. Skinkan finns att få tag på i Sverige också men var beredd på att punga ut med en rejäl slant. Men det är värt att prova!

Pata Negra Gran Reserva
Billigare är det då att prova vinet med samma namn. Pata Negra Gran Reserva (nr 12613) är ett spanskt rödvin på tempranillodruvan som passar utmärkt till en grillad bit lamm eller fläskfilé. Rejält med smak med toner av ek, fylligt om än lite väl bittert på slutet. Ett helt ok vin till hyfsat pris (84:-).

torsdag 2 augusti 2012

Krusbärsmarmelad med vanilj

Gröna, goda krusbär
"Blott Sverige svenska krusbär har" skrev Carl Jonas Love Almqvist på 1800-talet som var krusbärets storhetstid i Sverige. Enligt Wikipedia odlades över 1000 sorter. Senare härjades krusbären av mjöldagg och idag för bäret en tynande tillvaro. Synd, då det är gott och går att göra mycket av. Då jag var hemma hos min svåger och hans familj nyligen så blev jag erbjuden att plocka av deras krusbärsbuskar. Det dignade verkligen av bär. Väl hemma googlade jag lite och fastnade för ett recept där jag återigen fick användning av min vanilj från Zanzibar. Jag hade en väldigt stor vaniljstång och tyckte att det blev väl mycket med en hel sådan, därav måttet i receptet. Gott och populärt blev det iaf.

Krusbärsmarmelad med vanilj

350 gram krusbär
300 gram syltsocker
2 msk vatten
1/2 - 1 vaniljstång
skalet från en halv citron


Jag har egentligen alltid marmeladen under osten men då hade det inte gjort sig på bild!

Gör så här:
  1. Skölj och snoppa krusbären. Lägg dem i en kastrull och koka upp dem i en minut med vattnet. Mixa dem därefter  med stavmixer och tillsätt syltsockret. Koka upp och låt koka kraftigt i 7–8 minuter. 
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Tillsätt frön och resten av stången tillsammans med citronskal och syltsocker till de mixade krusbären. Koka upp och låt koka kraftigt i 7-8 minuter. Ta upp vaniljstången.
  3. Ställ kastrullen åt sidan och skumma av marmeladen. Låt svalna något och häll därefter upp i väl rengjorda glasburkar.