måndag 30 april 2012

Malax limpan, ett finskt bröd med tugg

Malax Limpan
Häromdagen hade de en provsmakning i min lokala ICA-butik och där är jag inte sen att provsmaka produkter. Oftast är man ju också sjukt hungrig när man går och handlar och då smakar ju allt fantastiskt gott. Den här gången var det bröd. Ett grovt bröd som smakade riktigt gott med en bit ost (Norrglimt) på. Jag fick mig en mindre föreläsning till brödtuggandet och det lät onekligen spännande. Ett bröd som håller sig färskt i veckor, ja rent av i månader utan en massa kemikalier. Bakmetoden och ingredienserna sägs ligga bakom den långa hållbarheten. Jag köpte med mig det sista brödet de hade.


Malax limpan är finsk och bakad enligt hemligt recept sedan mer än 100 år tillbaka. Brödet är utan tillsatser och smakar riktigt bra med rejält tuggmotstånd. Det ligger färdigskivat i ganska små och lagom tunna skivor. Brödet bakas helt på helkornssäd (råg) och är lite sötsyrligt. Påminner lite om det danska rågbrödet men godare! Perfekt att ha hemma då hållbarheten är så lång och på deras hemsida finn massor av kul recept där du kan använda brödet.

Små, så det krävs flera

lördag 28 april 2012

Öppet Hus på Kryddgårdsskolan

Kryddgårdsskolan på Rosengård i Malmö
Då var det åter dags för Öppet Hus, dagen på året då min arbetsplats invaderas av föräldrar, syskon, fd elever och andra. Sista veckan hade vi putsat och fejat, satt upp aktuella elevarbeten och gjort skolan fin och extra inbjudande. Då är det förjäkligt att det ska stå en sopstation precis vid infarten till skolan och att vissa boende i området inte begriper hur man sorterar sopor. Dags för Gatukontoret eller Hälsovårdsmyndigheterna att göra något. Dagen till ära såg det alldeles förskräckligt ut. Inne i skolan återfanns lämpligtvis en utställning om miljön och miljöbovar.

Miljöbov, åk 4
Äkta miljöbovar!!!!
Barn och föräldrar levererade kakor och maträtter från världens alla hörn till vårt fantastiska fik. utrymmena belamrades redan tidigt på dagen av besökare som trängdes med diverse utställningar och information från olika aktörer. Tandsköterskan informerade och sålde billiga tandborstar samtidigt som nyttig information om cykelhjälmens betydelse gavs och försäljning av böcker från En Bok För Alla pågick. Matsalen, som för dagen fungerade som kafeteria, räckte inte till och snabbt dukades fler bord i Hemvistens lokaler.

"Hela Skolan Sjunger". Välbesökt, varmt och trivsamt.

Åk 2

Åk 6 med inspiration från Picasso

Åk 6


Jag provsmakade som vanligt så mycket som jag bara orkade och det mesta var grymt gott. Pakoras och Pakistanska vårrullar blandades med allehanda fantasifulla och välsmakande bakverk. Tack alla som bidrog till en fantastiskt trevlig dag på "Kryddan".





Dignande kakfat lockade många besökare

onsdag 25 april 2012

Japp Hazelnut

Japp HazelNut

Original-Jappen från Marabou tillhör inte mina favoriter. Jag tycker den är för mjuk och utan tuggmotstånd. Smaken är dessutom lite för kolaaktig. Men resten av familjen är glada för denna chokladbit som har funnits oförändrad i 60 år.
Nu kommer en "limited edition" med hasselnötter. Omslaget guldigt och ganska tilltalande. Jappen får plötsligt ett lyft. Tuggmotstånd, god hasselnötsmak och bara en lätt touch av kolan. En riktigt god chokladbit som jag gärna köper igen om den får vara kvar ett tag. Här är övriga familjen inte överens med mig. De föredrar den ordinarie smaken.

tisdag 24 april 2012

Lasagne med squash och kassler

Lasagne med squash och kassler
Lasagne är ju riktigt gott i de flesta former (formar) och den här varianten med de lite oväntade ingredienserna squash och kassler är inget undantag. Den är dessutom "smal" och lättlagad. Jag har bara provat med torra plattor men det borde fungera lika bra med färska. Barnen var också nöjda och gillade lasagnen.

Lasagne med squash och kassler
4 pers

400 gram finstrimlad kassler
1 squash
smör
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm mald vitpeppar
2 msk vetemjöl
4 dl mellanmjölk
1 burk passerade tomater (400 gr)
1/2 tsk salt
1/2 finhackad röd chili
12 torkade lasagneplattor
3 msk riven lagrad ost

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Riv squashen grovt.
  3. Finstrimla kasslern. Fräs squash och kassler i lite smör. Pressa över vitlök, salta och peppra. Blanda ner vetemjölet och tillsätt mjölken. Låt såsen puttra några minuter. 
  4. Blanda passerade tomater med salt och chili.
  5. Varva lasagneplattor, kasslersås och tomatsås i fyra lager i en ugnssäker form. Börja med kasslersås och avsluta med tomatsås. Strö över riven ost.
  6. Grädda ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.
Gott med lite peccorino som "topping"

söndag 22 april 2012

Ölfestival på Malmö Brygghus

Ölprovning på Malmö Brygghus
Jag och min bror hade köpt biljetter till fredagens begivenhet på Malmö Brygghus. Där skulle det bli ölprovning med svenska småbryggerier. Bryggerierna var 19 till antalet och de flesta av dessa hade med sig fyra olika sorter, både gamla bekantingar och nyheter. Vi räknade snabbt ut att om vi smakade alla sorter så skulle vi få i oss 7,6 liter öl och vara typ 1500 kronor fattigare. Alltså inte att tänka på. Dags att börja sålla. Vi började på Möllevångstorget med ett grillspett på restaurang Nyhavn. Där plockade jag upp ett klipp från Sydsvenskan där samtliga öl stog uppräknade. Vi lade upp en färdplan.
Väl inne i Brygghuset var det redan strax efter 17 massor med folk och trevlig stämning. Trängseln var påtaglig och det var svårt att föra några vettiga anteckningar. Här följer iallafall några iakttagelser och synpunkter.

Ocean
Här provade vi Västkust vilket var den enda som vi inte tidigare testat. En helt okej Pale Ale.

Ocean från Göteborg. Trevliga öl!
Närke Kulturbryggeri
Välbesökt och trångt runt deras disk. Stormaktsportern fick lysande betyg av brorsan men jag är inte lika övertygad. Här provade vi friskt med bottennapp som Hej! Jag heter Hampus och roliga rökbomben Anders Göranssons bästa rököl. Gransus var inte heller så dum. Närke vågar sticka ut men det finns risk för att det blir för bra. Att göra öl på granskott och industrihampa.... Tveksam!

Närke är hajpat i överkant
Nils Oscar
I strid med ovanstående om vilka som hade snyggast t-shirt. Nils Oscar tog hem priset! De gör dessutom god öl. Deras Coffee Stout var riktigt god. Övriga sorter kunde vi sedan tidigare.

Snyggast t-shirts! Jag bär min med stolthet.
Ängö
Diabolisk, en belgisk dubbel, stark och söt. Ingen hit!

Skebo Bruksbryggeri
Provade Spring Surprise och Dual Hop. Ingen av dem nådde några höjder.

Eskilstuna Ölkultur
De har som målsättning att ha det bredaste sortimentet av alla svenska bryggerier. Är det ett bra strävansmål? Blir det inte väldigt spretigt och rörigt? Här märks det då inte med endast fyra sorter. Provade Stenby single Hop som hamnade som god tvåa bland de bästa ölen i min mun den här kvällen. Väldigt väl avvägd beska och god humleton från den Nya Zeeländska Nelson Sauvin. Dessutom opastöriserad och ofiltrerad. Fristadens Imperial Stout var också riktigt bra medan Anders Dubbel-IPA inte var så lyckad.

Jämtlands Bryggeri
Jämtlands IPA som vi provat förr var riktigt bra. Steamer var varken eller.

Öl från Jämtland
Slottskällan
Zero, en amerikansk IPA som var riktigt bra. Zeven, en mörk saison, var däremot ingen höjdare.

Strömsholms Brygghus
Slussvaktaren, humlestinn ale som inte imponerar.

Lägg till bildtext
Malmö Brygghus
Flera gånger gick vi förbi eftersom vi kan prova dessa öl sju dagar i veckan ändå. Till slut stannade vi till och då provade jag en Beersson Dubbel-IPA. Festivalens höjdpunkt nåddes samma stund som denna dryck inmundigades. Perfekt avvägd och fantastiskt mild och god men ändå med massor av smak. Lysande!

Oppigårds
Hade de haft sin Amarillo med sig så hade det nog provats en sådan bara för att få bekräftat dess storhet. Nu fick det istället bli både Smithy Ale och Summer Pale Ale. Båda fick bra betyg av oss.

Hantverksbryggeriet
Vet inte om jag gillar deras fulsnygga etiketter men kul öl gör de. Munken är ett klosteröl som både doftar och smakar smörkola. Mycket speciell och god. Bödeln är rejält besk och smakrik...och god.

Man blir glad vid Hantverksbryggeriets monter.
Qvänum Malt & Mat
Havre Ale var inte god. Då var Ambassadörsportern bättre.

Helsingborgs Bryggeri
IPA´n riktigt bra. Lakritsölen! inte så tokig heller. Bara en lätt, lätt touch av lakrits i eftersmaken. Nyfiken på deras chilipeppar som lär vara urhet.

Lundabryggeriet
Piraten Pale Ale var okej, Röde Orm red ale inte så kul, men hur kul är red ale överhuvudtaget?

Glad bror stöttar gärna Lundabryggeriet
Stockeboda Gårdsbryggeri
IPA´n mycket god.

...med en ambassadör i glaset!







onsdag 18 april 2012

Pasta med caponatasås och strimlad kycklinglårfilé

Caponatasåsen puttrar även med en burk tomater

Återigen ett recept hämtat från ett av de senaste numren av Allt om Mat. Såg gott ut och verkade lättlagat. Gott blev det (trots att jag missade en burk tomater) och lättlagat var det. Caponata härstammar från Sicilien och finns i många varianter men bör enligt alla konstens regler innehålla aubergine och kapris och vara lite sötsyrlig i smaken.

Pasta med caponatasås och strimlad kycklingfilé
4 pers

400 gram pasta
1 aubergine
3 vitlöksklyftor
olivolja
2 burkar körsbärstomater
1 grönsaksbuljongtärning eller 1 1/2 msk fond
1 tsk strösocker
2 tsk balsamvinäger
salt och peppar
1 burk grovhackad tapenade med oliver och kapris (140 g), Zeta
300 gram kycklinglårfilé

Gör så här:
  1. Skär auberginen i små tärningar 0,5 x 0,5 cm. Finhacka vitlöken. Stek auberginen i ett par matskedar olivolja tills den mjuknat och fått lite färg. Tillsätt vitlöken och låt den steka med någon minut. 
  2. Häll i tomater, buljong/fond, socker, vinäger och lite salt och peppar. Låt småputtra ca 10 minuter.
  3. Krossa tomaterna lätt med en gaffel. Häll av oljan från tapenaden och häll sedan i oliv- och kaprisröran.
  4. Ansa och strimla kycklinglårfilén och stek den i olja ganska hårt tills de blir krispiga. Krydda med salt och peppar. 
  5. Servera kokt pasta blandad med lite av såsen. Toppa med kyckling och parmesan och servera resten av såsen till.
Pasta med caponatasås och kyckling

måndag 16 april 2012

Pakora

Friterade grönsaksknyten, Pakora


De här indiska friterade grönsaksknytena är bara så goda. Jag kan äta hur många som helst som snacks eller med någon god sås att dippa dem i och det är lätt att man drömmer sig tillbaka till Indien. Svårigheten med dessa knyten är att få tag på kikärtsmjöl.
Kikärtsmjöl
Jag har lyckan att ha en trevlig kollega med rötter i Pakistan. Hon försåg mig med ett paket mjöl och lite receptidéer. Annars är det asiatiska affärer som gäller tror jag. Jag botaniserade på nätet och hittade bl.a en trevlig blogg där recept på pakora fanns. Besök gärna Amy´s piece of cake.
Man kan experimentera med i princip vilka grönsaker man vill. Jag provade med kokt potatis, blomkål och spenat. Vill man ha en sås till kan man göra en yoghurtsås med mynta.
(I efterhand har jag fått en färdig mix som också kommer att testats senare.)

Pakora
4 pers

2,5 dl Besan (kikärtsmjöl)
1 tsk salt
1/2 tsk mald koriander
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk garam masala
1/2 tsk bakpulver
2 krossade vitlöksklyftor
1,75 dl vatten
frityrolja
1/2 blomkålshuvud
3-4 kokta potatisar
hackad bladspenat


Gör så här:
  1. Sikta mjölet ner i en bunke. Blanda i kryddor, vitlök och bakpulver. 
  2. Gör en grop i mjölet och häll i vattnet i omgångar samtidigt som du rör om rejält. Smeten ska bli tjock och ganska "trög".
  3. Koka blomkålen, som du tidigare delat i små buketter eller hackat, i en minut. Låt rinna av ordentligt. 
  4. Blanda i hackad kokt potatis, blomkål och spenat i smeten.
  5. Hetta upp olja till ca 180-190 grader och fritera klickar av grönskasröran i omgångar tills de är gyllengulbruna och frasiga (4-5 minuter). Ta upp med hålslev och lägg på hushållspapper.
  6. Ät dem nyfriterade eller kalla.



lördag 14 april 2012

Enklaste pizzabullarna

Pizzabullar
Köp ett paket med färdig pizzadeg. Smeta på någon tomatsåsliknande historia och lite riven ost. Krydda med lite pizzakrydda, rulla ihop degen och skär den i rundlar. Grädda ca 10 minuter i 250 grader. Perfekta små mellanmål när kidsen kommer hem hungriga.
Använd detta som grund och ha på vad du har hemma eller tycker om. Jag hade lite halvtaskig skinka och lite tacosås över. Det blev toppen!

torsdag 12 april 2012

Viltfärslimpa med pumpa och äpplen

Viltfärslimpa med pumpa
Häromdagen blev jag sugen på riktig husmanskost och då är köttfärslimpa en klassiker som man kan skoja till det med. Jag hade ett recept liggande med pumpa och detta utgick jag ifrån när jag lagade till denna anrättning. Jag hade dessutom ett paket hjortfärs i frysen, tillsammans med lite fläskfärs blev det en höjdarlimpa. Pumpan och äpplena till ger en härlig smakbrytning. Pumpan kan behöva längre tid i ugnen än färsen så planera noga.
Vår närmsta granne Dagny har precis blivit änka och för att muntra upp denna pigga 90-åring så bjöd vi in henne på middag. Hon uppskattade det mycket och tyckte det var spännande med pumpan. Efter maten undrade vi om hon ville ha kaffe på maten. Hon tackade ja och var inte sen att prova en latte. Hon tyckte att även detta var gott. Det är härligt med så positiva människor som inte är sena att prova saker de bara hört talas om tidigare.

Viltfärslimpa med pumpa
6 pers

200 gram fläskfärs
400 gram hjortfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 1/2 tsk salt
1 ägg
lite svartpeppar
10 hackade eller mortlade enbär
1 msk viltfond
1/2 tsk rosmarin
1/2 tsk mald kryddpeppar
1 butternutpumpa
2 syrliga äpplen
olivolja
salt och peppar

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Blanda ströbröd och mjölk och låt det svälla i ca 10 minuter. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Blanda färsen med ströbrödsblandningen, salt, lök, ägg och kryddor. Lägg färsen i form och forma till två avlånga limpor.
  4. Sätt in i ugnen och stek ca 20 minuter tills klar vätska kommer ur den när man sticker i den eller tills temperaturen når 75 grader. 
  5. Skala äpplen och pumpan och skär i bitar. Lägg pumpan i en form och ringla över olivolja. Salta och peppra. Sätt in i ugnen ca 20 minuter. Lägg därefter i äpplena och blanda om. Fortsätt steka ca 10 minuter eller tills pumpan är mjuk. 
  6. Servera viltfärslimpan med pumpan och äpplena, gärna med potatismos.

Lägg till bildtext

onsdag 11 april 2012

Att leva utan kök.....

Det här inlägget är inte som andra inlägg. Inte handlar det så mycket om mat heller. Snarare om bristen på möjligheter att faktiskt laga något och att inte kunna njuta av stunden runt matbordet tillsammans.

Jag fick ett mail från en gammal elev som ville göra mig uppmärksam på hennes familjs problem. Hon undrade om jag kunde sprida adressen till hennes mammas blogg så att fler blev varse hur det kan gå till i Sverige idag. Jag läste och led med dem och bestämde mig för att på detta sätt hjälpa dem att uppmärksamma deras fall. Mer ska jag inte avslöja. Gå själva in på bloggen SUZZIIE69 och läs.

måndag 9 april 2012

Kryddmix från Findus

Hittade nya wokkryddmixer med Thai-inspiration från Findus. Finns i smakerna Hot Teriyaki, Yakiniku och den här som hette Kaffir Lime. Till priset av 10.90 får man en påse socker med lite kryddor i. Ja, den största ingrediensen är som så ofta i dylika produkter socker.....
Jag provade varianten som man ska krydda kyckling med och sedan blanda med kokosmjölk. Jag blev inte särskilt imponerad. Smakar rörigt i munnen. Inga rena smaker och svårt att definiera röran. Kaffir limebladen gör sig dock påminda men smakar inte äkta trots att de är det enligt påsens innehållsförteckning. Får ni tag i färska blad någon gång så köp på er och lägg i frysen. Oslagbart om du ska laga thailändskt!
Påsen får betyget 1 av 5.

Körde halvfabrikat rakt över

Ser inte jätteaptitligt ut heller

söndag 8 april 2012

Mörks kalla fisksås

Mörks kalla fisksås

Fiskbilens varmrökta lax är fantastisk till både konsistens och smak. Till denna fisk och för all del all annan fisk också passar det med en kall sås. Så här brukar jag göra i stora drag. Se det som en grund och experimentera gärna själv. Resultatet är iallafall jäkligt gott (och godare än fiskbilens ;))

Mörks kalla fisksås
2 pers

1 burk lätt crème fraiche
1 burk ICA´s kaviarmix
1 msk vitt vin
1 msk kalles kaviar
1 1/2 msk pressad citron
1/2 dl finhackad dill
salt och peppar

Rör ihop och låt gärna stå rumsvarmt en stund innan servering.

fredag 6 april 2012

Figurmarsipan från Odense


Gul figurmarsipan från Odense
Kreativiteten flödar


Lagom till påsken hittar man Odenses figurmarsipan i butikshyllorna. Gul med smak av banan, röd med jordgubbssmak, grön med päron och vit med vanilj. Jag tycker att det är synd att smaksätta marsipan. För mig är marsipan bäst "au naturel" liksom. Bäst smakar iaf den gula. Marsipanen är lätt att forma så det är bara fantasin som sätter gränserna. Vi googlade lite marsipanfigurer och sedan satte vi igång. Resultaten blev väl riktigt trevliga och barnen var nöjda. Barnens farmor, alltså min mamma, stod nog för de mest avancerade skapelserna.


Nyheter från OLW

OLW slår på stora trumman och släpper nyheter på löpande band. Vissa mer spännande än andra. Att försöka slå sig in i Pringlesfåran med plagiat på både burk och chips är inte lätt. Varianten som jag provade var föralldel ganska okej i smaken men utan att sätta några djupa spår i chipsdjungeln. Solo heter serien och smaken som jag provat heter sourcream and ranch. Betyget får bli en mesig 3:a.


OLW har också släppt tre varianter under namnet Taste of America. Här är det då meningen att man ska rösta på sin favorit och den påse och dippa som får flest röster ska få äran att ingå i det ordinarie sortimentet. Jag har provat två av sorterna och jag förstår inte varför så många chipssorter ska vara så mesiga i smaken. Man vågar inte riktigt krydda dem så att de smakar något. Grilled cheese and onion är alldeles för mesiga för min smak. Smakar inte mycket av vare sig ost eller lök. 1,5 av 5
Baked patatoe and sourcream var bättre utan att på något sätt sticka ut. Smakar iaf lite och ganska okej sälta och smak. 3 av 5.

Btw, hittade Lay´s cheese & onion i en affär på Rosengård. Bästa chipsen!!!



Två dippor finns också att prova och sorten som heter Cheese and chili är faktiskt riktigt bra. Riktigt bra med sting och en svag ostsmak som inte tar över. Till de mesiga chipsen ovan var den här dippan klockren. 4,5 av 5!