|
Glasnudelsallad med ryggbiff |
Den här asiatiska salladen är superfräsch och fantastiskt god. Vet inte riktigt var jag hittade klippet och namnet betyder enligt Wikipedia
, a spicy soup stock enriched with raw cow blood or pig's blood, often used in Thailand to enrich regular noodle dishes. Hmm
.. blodet fanns inte med i det här receptet!
Passa på när ryggfilén är billig vilket den ofta är om man köper hel bit. Använder man glutenfri soja så lär rätten bli glutenfri. Har man bråttom kan man köpa färdigskivad rostbiff som man piffar upp med lite marinad.
Nam Tok med glasnudelsallad
4 pers
ca 400 gram ryggbiff i bit
Marinad:
2 dl soja
1/2 dl risvinäger
1/2 dl sesamolja
1 msk rostade sesamfrön
1 msk finhackad ingefära
2 msk råsocker
Glasnudelsallad:
1 paket kokta och avkylda glasnudlar
1 grovriven morot
1/2 skalad grovriven grön papaya
1 dm gurka skuren i halvmånar
8 halverade cocktailtomter
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk finhackad ingefära
1/2 - 1 finhackad röd chili
2 stjälkar skivad vårlök
Thaidressing:
1/2 dl fisksås
1/2 dl råsocker
1/2 dl risvinäger
1 pressad lime
Gör så här:
- Bryn köttet runt om och ställ in i 170 graders ugn tills innertemperaturen är 57 grader.
- Blanda samman marinaden, lägg i köttet och låt dra i kylskåp över natten. Skiva den tunt (och lägg skivorna i marinaden en stund också om man vill ha mycket smak av marinaden i köttet).
- Blanda alla ingredienser till salladen och häll över dressingen.
- Servera med biffen i tunna skivor och en skål med krossade jordnötter. Dekorera med koriander.
|
Friska och fräscha asiatiska smaker gifter sig i den här rätten |