onsdag 24 augusti 2011

Vildsvinsrygg med gratinerad bakpotatis

Vildsvinsrygg med sommarsallad och bbq-vinegrette
Vildsvinet är riktigt gott och en styckningsdetalj som är värd att prova är ryggen. Jag är ingen styckare och har inte järnkoll på anatomin och alla detaljer men ryggen borde sitta typ vid grisens rygg.....

Vildsvinsrygg "au naturelle"

Renputsad från hinnor såg den riktigt fin ut. Köttet serverades tillsammans med en sallad på blandade tomater och lite grönt och salladslök. Över detta ringlades en bbq-vinegrette som jag hittat på nätet. Allt blev snyggt och riktigt gott. Köttet var mört och smakrikt och vi slogs om de sista bitarna. Potatisen var också en fullträff och passade ypperligt till köttet. Det är ett ganska kul sätt att göra potatis och det kan varieras mycket.

Färdig för grillen

Vildsvinsrygg
4 pers

ca 1 kg vildsvinsrygg
1/2 msk färsk hackad rosmarin (eller 1 msk torkad)
1/2 msk färsk timjan (eller 1 msk torkad)
2 msk grillkrydda
1 msk vitlökpeppar
salt och peppar

Gör så här:
  1. Blanda alla kryddor och gnid in ryggen med blandningen låt ligga ca 1 timme innan grillning. Grilla den runt om så att den får färg. Grilla den sedan indirekt tills innertemperaturen är ca 64 grader. Är det inte grillsäsong så bryn den först runt om och kör den sedan klar i ugnen på 150 grader.
  2. Rulla in ryggen i folie och låt den vila ca 10 minuter innan du skär upp den i lämpliga skivor.

Gratinerad bakpotatis
4 pers

4 mindre bakpotatisar eller 2 stora
en grabbnäve kantareller
1 liten gul lök hackad
1 kruka gräslök skuren
4 äggulor
1 dl riven ost gärna Västerbotten

Skogens guld


Gratinerade bakpotatisar

Gör så här:
  1. Baka potatisen som vanligt i ugnen utan folie, under tiden stek hackade kantareller och lök i en liten klick smör. När potatisen är klar dela den på mitten och gröp ur.
  2. Blanda potatisen med kantarellblandningen, gräslök, äggulor och ost. Smaka av med salt och peppar. Fyll skalhalvorna och gratinera i 200 grader ca 10 min.
Barbeque vinegrette
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
3 msk barbequesås
2 msk soltorkad tomatsås (heinz) eller annan tomatsås
Vispa, mixa eller skaka ihop alla ingredienser.

Lägg till bildtext

söndag 21 augusti 2011

Blåbärspaj

Svenska "vilda" blåbär. Oslagbart!
Det lär inte vara så gott om blåbär i skogarna i år. På ICA fanns det iallafall härliga svenska blåbär häromdagen. Jag kunde inte låta bli att köpa en kartong. I samma ställ hade de lagt ett recept som jag plockade med hem och sedan gjorde. Pajen skulle enligt receptet bli både smaskig och lite seg och det blev den. Både riktigt smaskig och lite härligt seg.


Blåbärspaj
6 pers

120 gram smör
1 ägg
2,25 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 gram blåbär

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ned det i äggsmeten. Rör ner smöret.
  3. Bred ut smeten i formen. Strö över blåbären och grädda på nedersta falsen ca 1 timme och 10 minuter. Täck eventuellt med folie på slutet om den får för mycket färg.
  4. Servera den ljummen med vaniljsås eller glass.
Blåbärspaj med vaniljsås

lördag 20 augusti 2011

Mustig kycklinggryta

Den här kycklinggrytan blev en riktig hit. Alla i familjen lovordade den och yngste sonen var lyrisk. I originalreceptet heter den Kryddig kycklinggryta från Afrika. Jag blir lätt allergisk mot dylika beskrivningar. Vadå Afrika? Som om man skulle kalla en rätt för kycklinggryta från Europa. Då vet man precis hur den smakar, eller hur? Den där typiska europeiska smaken.......

Kyckling i marinad


Mustig och god är den här grytan oavsett vad man kallar den.

Mustig kycklinggryta
6 pers

ca 750 gram kycklinglårfilé (eller kycklingfilé i stora bitar)
2 hackade gula lökar
4-6 hackade vitlöksklyftor

Marinad:
3 kryddnejlikor
10 svartpepparkorn
1 1/2 krm cayennepeppar
1 1/2 tsk torkad oregano
1 1/2 msk curry
1 dl kinesisk soja

God tomatjuice till såsen

Sås:
7,5 dl tomatjuice
1 1/2 msk vetemjöl (eller använd maizena såsredning)
1 tsk salt

Gör så här:
  1. Blanda kycklingen med lök och vitlök i en skål.
  2. Mortla kryddnejlikan och pepparkornen. Blanda dem med övriga kryddor och soja till en marinad.
  3. Blanda kött och lök med marinaden. Låt helst ligga minst en timme, gärna mer, men det går att fortsätta tillagningen direkt.
  4. Koka upp tomatjuice och lägg ner kycklingen med marinad och allt. Låt koka ca 15 minuter. 
  5. Blanda mjölet med lite kallt vatten och rör ner redningen i grytan, eller red av med såsredning. Koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt.
  6. Servera med kokt ris, en god chutney och rårivna morötter.

torsdag 18 augusti 2011

Kiviks EKO dryck

Källa: Kiviks Musteri
Kiviks musteri släppte tidigt i våras tre KRAV-märkta drycker i 75 cl förpackningar. Smakerna är mango&äpple, granatäpple&svartvinbär samt tranbär&blåbär. Dryckerna innehåller mellan 16-20 % frukt. I vår närmsta butik hade de bara granatäpple&svartvinbär. Den har en härlig vinbärsdoft och smakar friskt med en bra balans mellan syra och sötma. Fungerar som frukostdricka, måltidsdricka eller bara som törstsläckare. Kan tänkas att jag köper den fler gånger. Betyg 4 av 5.

tisdag 16 augusti 2011

Addes knäckiga Äppelkaka

Äppelpaj med knäckigt täcke

Skribent: Adrian

Jag hade länge varit sugen på äppelkaka och pappa gör bara med blåbär, rabarber och annat. Jag gillar bara äppelpaj, och det ska vara vaniljvisp till. Först gjorde vi fel för att vi fick fel recept av min gudmor. Alldeles för mycket smör och för lite mjöl så det blev blött. Sedan letade vi på nätet och hittade det här receptet som blev jättegott. Hon som skrivit det heter Gun.


Addes knäckiga Äppelkaka
6 pers

6 st syrliga äpplen
225 gram smör
4 1/2 dl havregryn
3 dl socker
0,75 dl ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Blanda i alla övriga ingredienserna i smöret utom äpplena. 
  2. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Fördela smeten över. 
  3. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllengul och knäckig. Servera med glass eller vaniljvisp.
Hälsningar Adrian!






















måndag 15 augusti 2011

Stekt torskfilé med stuvad spenat och parmesanmos

Fina torskfiléer från Lomma Fiskbil

När nu fiskbilen äntligen var tillbaks på torget i Vellinge så var det naturligtvis fisk på menyn. Annette var sugen på torsk och de hade fina filéer i fiskbilen så med påsen i hand gick jag hem. För att få filéerna benfria får man "byxa" dem. Om man känner efter så hittar man en rad med ben ungefär mitt på filén.
Skär ett snitt vid sidan av benen från huvudändan.


Sluta ungefär två tredjedelar in i filén. Skär sedan på andra sidan benen och du har sedan en filé som ser ut som en byxa.


"Byxad" torskfilé

Stek den som den är eller dela den i lämpliga portionsbitar. Barnen gillar fisken dubbelpanerad och det är ju jättegott men paneringen suger upp en del fett. Vill man ha en mer gedigen fiskupplevelse så vänder man bara fisken i lite mjöl och steker den.

Dubbelpanerad torskfilé
4 pers

ca 600 gram torskfilé
vetemjöl
1 ägg
ströbröd eller panko
smör
salt och peppar

Gör så här:
  1. Ta fram tre djupa tallrikar. Häll mjöl i en, ett uppvispat ägg i nästa och ströbröd i den tredje.
  2. Blanda salt och vitpeppar i mjölet.
  3. Vänd filéerna i mjöl, sedan ägg och sist i ströbröd och stek dem sedan på ganska hög värme i smör tills de fått fin färg.
Vill man som sagt var inte ha panering så funkar det alldeles utmärkt att bara vända dem i smaksatt vetemjöl.
Till detta serverades stuvad spenat och potatismos smaksatt med riven parmesan. Supergott

Stekt torskfilé med stuvad spenat

lördag 13 augusti 2011

Carls testset, inget att testa

Kul testset från Carlsberg

I Danmark kom jag över ett provset från Carlsbergs bryggeri under märket Carls. De tre sorterna som ingår kunde man fram till den siste juli rösta på på deras hemsida och den sorten som sedan visat sig vara mest populär tar de in i sitt ordinarie sortiment.

Carls Plzner
God och frisk om än lite "tunn" i smaken. Väldigt ljus med mesigt skum. Doftar lite metalliskt. Fungerar som lite blaskig måltidsdryck eller törstsläckare, inte mycket annat. 2 av 5.

Carls Bock
Doftar lite mer och är fyllig och karamelligt söt i smaken. Ganska behaglig om än väl söt. Utan tvekan den som jag hade lagt min röst på av dessa tre. 3,5 av 5.

Carls Gylden
Tillbaks till det mer slätstrukna och tråkiga/fadda. Inte mycket till vare sig doft eller smak.Lite sötaktig även den här. Oljig eftersmak med lätt beska. Ordinär och tråkig. 2,5 av 5.

torsdag 11 augusti 2011

Renar och röding...och regnet det bara öser ner

Regnmätaren är försvunnen, misstänker brorsonen! Eller så har den möglat bort av all fukt, väta och regn. Sista lediga veckan och här sitter man och borde ha all tid i världen att ta sig för något, men icke. Seg blir man i detta konstanta regnande. Ägnar mycket tid åt tidningsläsning och kaffe på morgonen. Läste idag i Sydsvenskan om svensk livsmedelsexport. Under 2010 exporterades svenska livsmedel till ett värde av 54 miljarder kronor. En ökning med nio procent jämfört med 2009. Absolut Vodka lär väl stå för en del av denna export. Att kalla vodka för livsmedel tycker jag är att ta i men per definition är livsmedel allt som är ägnat att intas genom munnen förutom läkemedel. Tobaksprodukter är alltså även de klassade som livsmedel!

Exporten ökar men svensk livsmedelsproduktion minskar. Detta ska man nu försöka råda bot på genom ett projekt där svenskproducerad mat ska profileras i andra länder där huvudsyftet är att skapa sysselsättning. Man ska försöka få internationella kunder att få upp ögonen för svensk mat. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson pratar om renar och röding, tårtor och bakverk och alkoholhaltiga drycker. Jag har lite svårt att få ihop tankar om närodlat och närproducerat med dessa tankar. Hade det inte varit bättre att försöka få svenska konsumenter att äta svenska produkter! Man skulle minska transporter åt båda hållen och dessutom få produkter av bättre kvalitet.

Som en del i satsningen har man startat webbplatsen Swedish Menu. En riktigt snygg sida som ska hjälpa mindre konsumenter att profilera sig mot andra marknader. Intresset utomlands sägs vara stort och enligt Camilla Bender Larson (vd för Swedish Menu) kommer allt fler beställningar in. Många vill köpa ost och knäckebröd. Hon säger att hon har skickat en del löjrom också. Marmelader av typ havtorn nämner hon också. Det låter lite som piss i Mississippi i mina öron. Sedan kan man ju undra hur svenskt t.ex Nobel Tea från Rörstrands Museum är. 100 gram svart te med smak av champagne och grädde för 59 kr + frakt för 145 kronor. Gäsp!

måndag 8 augusti 2011

Mjuk nötmarängtårta med hallon

Mjuk nötmarängtårta med hallon

Hipp hipp hurra för min son Adrian som fyllde nio häromdagen. Som dessert till tacobuffén som Adrian hade önskat (ingen högoddsare) bestämde jag mig för ett recept ur ett av de senaste numren av Allt om Mat. Receptet var tilltalade både bildmässigt och innehållsdito. Det är bra när man anväder hela äggen utan att något går till spillo. Vitorna blir en fluffig maräng och gulorna en len vaniljkräm. Jag använde glutenfritt mjöl när jag "bröade" formen eftersom det var aktuellt denna dag. I originalreceptet står det att marängen ska gräddas i 30 minuter men jag tyckte att den hade behövt en liten stund till. I en av tårtorna uteslöt jag nötterna och glömde citronen. Inte märktes det någon större skillnad med citronen och det var lika gott utan nötter.

Jag lät vaniljstången sjuda med en stund för att få ut alla gottigheter

Mjuk nötmarängtårta med hallon
Till ca 6 pers

1 dl hasselnötter
4 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
2 krm pressad citron

Kräm:
4 äggulor
3/4 dl strösocker
1 1/2 dl crème fraiche
50 gram smör
1/2 urskrapad vaniljstång

Gör så här:
  1. Rosta hasselnötterna i torr stekpanna på medelvärme ca 5 minuter. Gnugga bort skalet genom att lägga dem i en kökshandduk och rulla. Hacka nötterna.
  2. Blanda alla ingredienserna till krämen i en kastrull. Värm och sjud försiktigt under omrörning tills den tjocknar och får en krämig konsistens. Kyl krämen.
  3. Sätt ugnen på 160 grader. Sätt faste ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Smörj och mjöla både botten och kanten lätt. 
  4. Vispa vitorna till vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa under tiden. Det ska bli ett fast vitt skum. Vispningen tar minst 5 minuter. Vänd ner de hackade hasselnötterna. Lägg marängsmeten i formen och grädda ca 35 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna.
  5. Lossa marängbotten ur formen och bred krämen över. Hit går bra att förbereda någon timme före serveringen. Låt stå kallt. Lägg på färska hallon och pudra över florsocker. Garnera med mynta.
Smarrigt!

söndag 7 augusti 2011

Ravnsborg Röd

Ravnsborg Röd från Nörrebro

Ravnsborg Röd från Nörrebro Bryggeri är en härligt kopparröd ale med karamellig doft. Smaken är fyllig och mycket angenäm med humletoner från Amarillohumle. Fruktig och välbalanserad eftersmak. En riktigt god måltidsöl. Betyg 4,5 av 5

fredag 5 augusti 2011

Laxsallad med zucchini

Somrigt och fräscht

Den här somriga salladen med zucchini och lax med en god senapsdressing passar att servera till varm nykokt färskpotatis. Naturligtvis är det bäst med färsk lax men eftersom vår fiskbil har semester provade jag de färdiga laxkuberna från ICA i 300 grams påse. Ganska fina laxbitar från odlad norsk lax (även om vi hittade något enstaka ben).


Laxsallad med zucchini
4 pers

600 gram zucchini
1 gul paprika
500 gram laxfilé
salt
1 dl finhackad dill
1 dl finhackad gräslök
Dressing:
4 msk skånsk senap
1 msk strösocker
2 msk vatten
4 msk matlagningsgrädde

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skär zucchinin i bitar och läggi en ugnssäker form. Skär paprika i bitar och blanda med zucchini. Strö på salt och täck med folie. Ställ mitt i ugnen, 15 min med folie och 5 min utan.
  2. Skär under tiden laxen i kuber och salta lätt. När zucchinin gått sina 20 minuter i ugnen så lägg laxen ovanpå och stek ytterligare 5 min. Låt allt kallna.
  3. Vispa samman ingredienserna till dressingen. Blanda försiktigt den kalla laxsalladen med dill och gräslök. Servera med nykokt potatis och kall dressing.

    onsdag 3 augusti 2011

    Nils Oscar Hop Yard

    Besk humlebomb från Nils Oscar

    Efter en förmiddag i gassande solsken med trädgårdsarbete car jag riktigt torr i strupen. Jag korkade upp en Nils Oscar Hop Yard (nr 1493). Jag har alltid gillat Nils Oscar men den här ölen var i kraftigaste laget för mig. Orangegul åt urinhållet i färgen och med en kraftig humledoft så smakade jag. Rejält kraftig beska och humle. Beskan väl påtaglig för min smak. Väl alkoholstinn dessutom (7,3%). Jag gillar de rejäla humletonerna men i övrigt så passar jag. Betyg 2 av 5.

    måndag 1 augusti 2011

    Druvans chili aioli

    Chili Aioli från Druvan

    Häromkvällen skulle vi ha vitt vin och räkor. Sådär tycker jag. Jag gillar räkor, tycker tom att det är riktigt gott, men pillandet kan jag vara utan. Jag råkar vara en mycket hungrig individ och när det går åt mer energi åt själva skalandet än vad man får i sig så är det slöseri.....Iallafall, sagt och gjort. Fiskbilen har semester så jag var på ICA och inhandlade frysta räkor, baguette och ett par kalla såser. Druvans Chili Aioli var en riktig höjdare. Bra sting och precis lagom majonäsig smak.Det enda som möjligtvis gör att den inte får högsta betyg är fetthalten på hela 73%. Å andra sidan är det säkert därför den är så god! Jag kommer definitivt att prova den till fler saker. Rekommenderas! Betyg 4,5 av 5!

    Baguette med pillade räkor och chili aioli