onsdag 21 november 2012

Non Stop Mjölkchoklad

Non Stop Mjölkchoklad
Non Stop är en gammal klassiker som funnits sedan 40-talet och som går hem åtminstone i den här stugan. Never Stop är en annan variant med lite kolaaktig mjölkchoklad som också de har haft sin storhetstid i vårt hem. Nu kommer Marabou med linser med lite ljusare mjölkchoklad. Färgen på linserna är lite mer dämpat pastelliga. Inte alls tokiga även om jag nog föredrar originalet med lite mörkare choklad.

Lägg till bildtext

Btw, när jag googlade runt på Marabous sida hittade jag nedanstående bild på linser som har gått mig förbi. Låter onekligen gott. Kanske dags för en återlansering?



måndag 19 november 2012

Tjälknöl med rotfruktsgratäng

Det här är definitivt något av det godaste jag har ätit på länge. Så gott och fräscht och faktiskt lättlagat även om själva "knölen" tar sin lilla tid. Förbereder man bara ordentligt så har man en middag av världsklass! Receptet som jag modifierat något kommer ursprungligen från en Buffétidning (ICA). I originalreceptet står det att ugnen ska stå på 75 grader men min ugn går inte att ställa lägre än 80! Prova dig fram med olika typer av kött. Själv hittade jag billig rostbiff och det blev superbra! Överblivet kött passar utmärkt som pytt eller som pålägg.

Tjälknöl på rostbiff

Tjälknöl
4 pers

Fryst nöt- eller viltstek (ca 1 kg)
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker
10 vitpepparkorn
1 msk sambal oelek

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 80 grader.
  2. Lägg den frysta steken i en ugnsform och sätt in den i ugnens nedre del 10-12 timmar. När steken tinat så sätt i en stektermometer så håller du bättre koll. Låt temperaturen gå upp till 66 grader.
  3. Koka upp alla ingredienserna till lagen i en kastrull och låt sedan lagen kallna.
  4. Lägg den varma steken i den kalla lagen och ställ i kylskåp 4-5 timmar. 
  5. Skär köttet i tunna skivor.

Rotfruktsgratängen färdig för ugnen

Rotfruktsgratäng
4 pers

500 gram potatis
2 morötter
2 palsternackor
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad timjan (el. 2 tsk torkad)
2 dl riven parmesan

Gör så här:
  1. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Skala och grovriv morötter och palsternackor.
  2. Koka upp mjölk, grädde och fond i en rymlig kastrull. Lägg i potatis, morot, palsternacka och pressad vitlök. Krydda med 1 tsk salt och lite peppar. Låt småkoka under lock ca 15 minuter. Rör om ibland.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Häll blandningen i en ugnsform. Strö över timjan och parmesan. Ställ in i ugnen ca 20 minuter. Servera med tjälknölen.
Rotfruktsgratängen klar!


tisdag 13 november 2012

Enkel äppeldricka

Goda svenska äpplen
Många äppelträd har fullkomligt dignat av frukt och visst är det synd att inte använda våra ofta goda svenska äpplen. När man tröttnat på äppelkakor och annat "äppligt" kan man lätt göra en frisk och god äppeldricka. Resultatet blir en perfekt måltidsdryck. Tack Carin Hellberg för alla goda äpplen.

Äppeldricka
ca 7 liter

1 10-liters hink
ca 6 liter svenska obesprutade äpplen
3 1/2 dl socker
atamon
1 tsk askorbinsyra

Gör så här:
  1. Dela äpplena i fyra delar och fyll en hink till 3/4. 
  2. Fyll upp med vatten och häll i askorbinsyran. 
  3. Lägg en upp och nedvänd tallrik över som trycker ner äpplena lite. Sätt på ett lock eller plasta och ställ svalt 3-4 dagar. 
  4. Sila och blanda i socker och atamon enligt förpackningen. 
  5. Häll upp på väl rengjorda flaskor.
De snygga flaskorna blev bra "gåbortpresenter". De här blev kvar till oss.


söndag 11 november 2012

Kokoskyckling från Kenya

Kenyansk kokoskyckling

Det här receptet rev jag ur någon tidning för länge sedan och sedan har lappen legat dold ett par år. När jag nu hittade den så lät det spännande och behövde testas. Resultatet blev gott och hela familjen gillade den lite syrliga kokossmaken. I originalreceptet står det att det ska vara en kyckling delad i fyra delar. Jag gjorde vardagsvariant med kycklingfilé och det blev inte alls dumt. Fungerar säkert utmärkt även med kycklinglårfilé eller annan kycklingdetalj.

Kokoskyckling från Kenya
4 pers

olja
1 hackad gul lök
1 röd chili, finhackad eller strimlad
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk ingefära
1 tsk curry
knappt en halv tsk salt
1 tsk socker
4-5 kycklingfiléer
rivet skal av en halv citron
2 msk tomatpuré
1 kycklingbuljongtärning/1 1/2 msk fond
1 burk kokosmjölk
kokosflingor

Kokoskyckling med ris och chutney

Gör så här:
  1. Stek lök, chili, vitlök och kryddor i olja en liten stund.
  2. Dela kycklingfiléerna i två avlånga delar och bryn dem tillsamman med det andra ett åar minuter på varje sida.
  3. Tillsätt citronskal, tomatpuré, buljong/fond och kokosmjölk.
  4. Sänk värmen och låt puttra (gärna under lock) i ca 25-30 minuter.
  5. Strö på kokosflingor och servera med ris.

fredag 9 november 2012

Innis & Gunn Winter Treacle Porter


Innis & Gunn Winter Treacle Porter

Edinburghbryggeriet Innis &  Gunn har en ganska spännande historia. Så här skriver de själva på sin hemsida:

Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent har bestämt sig för att skapa en whisky med smak av ale och bryggmästaren Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale och lagra den på ekfat. Tanken är att alen ska skänka faten karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat. Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé. Flera månader och massvis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp ett telefonsamtal där en chef vid destilleriet berättar att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare bara slängts bort. Arbetarna på golvet hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet smakade fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer till en törstig värld. 

Lägg till bildtext

Första gången jag kom i kontakt med Innis & Gunn var när jag fick en numrerad flaska i pappkartong av ovannämnda öl för några år sedan av min bror. Innis & Gunn har genom åren inte tillhört mina favoriter precis. Oerhört snyggt förpackad öl med roliga och påhittiga varianter men utan att få mina smaklökar att dansa. Ofta har jag upplevt dem som lite svåra och bitiga med viss spritighet. Winter Treacle Porter (nr 11603) är en ekfatslagrad porter som fått extra smak tack vare tilläggen av rostat vete, karamellmalt, choklad och melass. Den släpptes den 1 november i en begränsad upplaga av 46 000 flaskor. Det är nog det bästa jag druckit från Innis & Gunn. Ändå är det något som stör mitt helhetsintryck..... Doften är god och lite kolaaktig. Smak med alkoholtoner och viss sötma. Lagom beska. Kantig och tunn för att vara en porter och den har det där lite bitiga som jag försökte beskriva innan. Som sagt, inte någon favvo hos mig men har du gillat I & G tidigare så ska du absolut prova den här.

 

 

måndag 5 november 2012

Philadelphia Marabou

Liten i förhållande till vår jätteburk Nutella, men naggande god

Färskost med chokladsmak?? Philadelphia med Marabou mjölkchoklad??? Jo, det funkar faktiskt. Härligt krämig konsistens och lite syrlig smak från själva färskosten. Mjukare i smaken än Nutella men inte riktigt i samma klass enligt Nutellaälskande familjen. Provade Philadelphian på en toast med gott resultat. Kan tänka mig att den är lysande på en nygräddad croissant eller som ingrediens i något bakverk. På Philadelphias egen sida finns massor av receptidéer.

Toast med Philadelphia Marabou

söndag 4 november 2012

Varmrökt lax med tzatziki och saffranscouscous

Saffranscouscous med varmrökt lax

Enkelt, gott, vegetariskt och ändå lite lyxigt. Den varmrökta laxen köpte jag som vanligt i den eminenta fiskbilen som hälsar på i krokarna på fredagar. Tzatzikin rörde jag ihop själv och couscousen gjorde jag enligt instruktionerna på förpackningen. Jag lade till en nypa saffran i kokvattnet. När grynen svalnat något så blandade jag i både kärnor och saft från ett granatäpple och ett par matskedar pumpafrön tillsammans med några salladsblad som jag hade över från en färdigblandad påse. Resultatet blev riktigt gott, fräscht och snyggt.

Tzatziki fungerar utmärkt till laxen